Ar moteris yra žmogus?

Dažnai tenka išgirsti nuomonę, jog V – VI a. Katalikų bažnyčia rimtai svarstė klausimą apie tai ar moteris turi sielą ir ar ji apskritai gali būti vadinama žmogumi? Tad trumpai panagrinėkime iš kur kyla tokia mintis.

 

585 metais Macono miestelyje (dabartinė Prancūzijos teritorija) vyko vietos vyskupų sinodas. Turo vyskupas Grigalius veikale „Frankų istorija“ rašo, jog vienas iš vyskupų redaguojant nutarimų tekstus pastebėjo, jog moters negalima vadinti žmogumi.

 

Tačiau oficialiuose dokumentuose apie tai nieko neužsimenama. Panašu, kad tai buvo privataus pokalbio, tikėtina vykusio pertraukos metu mestelėta frazė, kuri buvo labiau filologinio, o ne teologinio pobūdžio. Klasikinėje lotynų kalboje žodis homo reiškia žmogų, neskirstant į lytis, o vyras nusakomas žodžiu vir.

 

Prancūzų kalboje naudotas tik vienas žodis homme, kuri vartota įvardinti tiek žmogui,tiek vyrui. VI a. žodis vir ima nykti iš lotynų kalbos, o homo įgauna naują prasmę, o būtent pažymėti vyrą, taip pat kartais šiuo žodžiu būdavo įvardijamos ir dailiosios lyties atstovės; anksčiau įvardinant moterį buvo naudojamas žodis mulier.

 

Būtent dėl šios naujos žodžio homo prasmės ir kilo vyskupo nepasitenkinimas, bet kaip pastebi pats Grigalius, pasisakiusysis buvo tuoj pat nutildytas. Veikiausiai iš čia ir kilo šis keistas tikėjimas, tuo jog Katalikų bažnyčia neigė moters buvimą žmogumi ir kad rimtai svarstė jos sielos klausimą.

 

Šaltinis Gabrielius E. Klimenka dievoieska.blogspot.com

Rekomenduojami video:


2500
15 Comment threads
31 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
37 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Eglė

Aš visada sakiau ir sakysiu kad tikra meilė tik tarp vyrų. Tas Pranciškus, kuris neigė moters žmogiškumą buvo tikrų tikriausias homosexualas.

Gimdymas

“Meilė” – terminas, apima daug meilės reiškinio rūšių. Visos meilės rūšys yra tikros, taigi tamsta blūdiji. Kad vyrų draugiškumas stabilesnis, pastebėta seniai. Tai aiškinama tuo, kad vyrams nereikia gimdyti.

Mokytas.

Kažkoks bemokslių ginčas.. Yra tik žmogus, žmogus gali turėti vyrišką arba moterišką lytį. Nėra atskiros rūšies “moteris” ar “vyras”. Žmogaus lytį galima pakeisti chirurginiu metodu! Tai būtų neįmanoma, jei nebūtų tas pats sutvėrimas, tik su labiau išreikštomis vienomis ar kitomis funkcijomis.

ezoterikas

to leonas, neteisingas jūsų mastymas, visokių yra žmonių, ir tarp moterų ir tarp vyrų, yra vyrų-verslininkų visokiausių, banditėlių, po 3 meilužes turi- po 5…….ir diedai net po 50m. amžiaus- anomalija gera ?krienas 50m. su žmona gyvena, o veiksmą suką kaip piemenys hormonų pritvinkęs

Krienas

Tamstos tekste aiškiai matomi paranojos simptomai. Visa tamstos fantazija paremta tamstos troškimais, deleguotais į įsivaizduojamus “krienus”.

bjgjgj

moteris ne zmogus o gyvulinis resursas

Moi

spėju tu gėjus?

Anksčiau aš iki nukritimo ginčijausi kas geresni – vyrai ar moterys. Kol nepaskaičiau V Hugo pamąstymų. Dabar galvoju, kad visi mes savotiškai tobuli, geri, niekšai, angelai ir demonai. Tai nepriklauso nuo lyties

Vyras yra iškiliausias iš visų gyvų padarų, Moteris yra tauriausia iš idealų. Kūrėjas padarė vyrui sostą, moteriai altorių. Sostas išaukština, altorius šventina. Vyras yra protas, Moteris yra širdis. Protas kuria šviesą, širdis – meilę. Šviesa pagimdo, meilė prikelia. Vyras stiprus dėl motyvo, Moteris nepažeidžiama dėl ašarų. Motyvas yra įtikinantis, ašaros jaudinančios. Vyras sugeba būti didvyriškas, Moteris sugeba būti kankinė. Didvyriškumas kilnina, kankinystė sutaurina. Vyras turi valdžią, Moteris pirmenybę. Valdžia yra jėga, pirmenybė yra teisė. Vyras yra genijus, Moteris angelas. Genijus yra neišmatuojamas, Angelas yra nenusakomas. Vyro siekis yra aukščiausia šlovė, Moters siekis – nepaprasta vertybė. Šlovė kuria tai, kas kilnu;… Skaityti daugiau »

Moi

Tokiam seksizmui nėra vietos XXI amžiuje.

Vataitau

Dažyta boba tikrai nežmogus

taspats

Moteris-šėtono išmislas.Pažiūrėkite,kaip apsivaisinimas vyksta tarp kitų gyvūnų.Atėjųs laikui patelės išskiria tam tikrus feromonus ir tuo paskatina patinus atlikti savo priedermę.O ką iškrėtė moterys?Joms nebepakanka pratęsti giminę,todėl nebereikia jokių feromonų-tikslas visai kitoks.Norėdamos pajungti vyrus savo valiai jos pasitelkia veiksmingesnius būdus.Ir,kas svarbiausia,vyrai patys tuo pasirūpina.Kas gi,jei ne patys vyrai padaro iš jų beprotiškai gražias lėles,kurios varo iš proto.Apipila pinigais,perka brangiausias dovanas,išpuošia jas taip,kad pradeda kraustytis iš proto vien tik pažiūrėję į jas.Ir ne vien tik patys,bet ir kiti.Štai tada ir prasideda problemos su visokiais seksualiniais priekabiavimais,muštynėmis,žudynėmis…Jos gi ir toliau konkuruoja dėl vyrų dėmesio,demonstruoja visas savo grožybes.Feromonų nebereikia-ne tas tikslas.Dabar dominuoja vien tikslas… Skaityti daugiau »

Aistė

Turbūt su barakūdomis tebendraujat kad tokios blogos nuomonės apie moteris. Ir apie savo mamą tokios blogos nuomonės? Su tokiomis purvinomis mintimis tokias bobas ir pritraukiat.

taspats

Kokie esame,tokie ir esame.Nesišaipau iš moterų,juo labiau-iš mamų.Tiesiog jumoro forma diskutuoju apie tai,kad pasaulis galėtų būti kiek kitoks.O čia kaip tik ir šaipausi iš barakudų ir visokių feminisčių,kurios tiesia kelią į homoseksualizmą ir į ištvirkavimą.Taip,būtent jos didžia dalimi ir stumia žmoniją į prarają.O pažiūrėkit į musulmonus-ten moterys yra savo vietoje ir todėl tokių dalykų yra žymiai mažiau.Ir,sako,jos beveik visiškai patenkintos savo gyvenimu.Žinoma,jeigu vyras elgiasi padoriai,nes vyrų yra irgi visokių brūdų.

Moi

Tai šaipaisi iš fyfų ar feminisčių? Neina apsispręst? Frazė “ten ir ten moterys yra savo vietoje” aiškiai apibrėžia tavo intelekto lygį ir orientaciją, nes, jei sau lygiais laikai tik vyrus, logiška būtų manyti, jog būtent jie tave ir traukia, o moterys tegul būna savo vietoj. Gal geriau grįžk atgal į savo olą.

Moi

Dar vienas gėjus…

Jolanta

Ar jūs tamsta viso proto esate , su tokiais išvedžiojimais ir tokias nesąmones rašydamas. Ne visos moterys lėlės ir ne visos barakuose yra tokių kur ne tik vyrus savo išlaiko , bet ir jiems palikus šeimą reta kuri moteris savo vaikais nepasirūpina. Jūsų pasisakymu vyrai idealūs nėra nei banditų , vagių nei narkomanų bei alchogolikų!!!!

Leonas

Boba yra neżmogus,o velnio tarnaitė,vištos protu.Net kruštis nori kasdien.Šlykštynės.

Master Xehanort

Su savo vyru jei nori, tai taip ir turi būti. Nebent kalba eina apie svetimavimą… Tik negali jei nėra sutikimo iš vyro, seksas yra Dievo dovana kai abu sutinka.

Juga

Tai tamsta vyrais “krusies”, pirma tu jam , po to jis tau, arba atvirksciai!!!

Moi

Vaje, kiek gėjų komentaruose.

Vyras ,

Tai,kad pirmas vyras tik buvo tikru tikriausias.ADOMAS ! Paskui kiti nusigrybavo,nusivaziavo,pijokeliais ,narkomanais ,zudykais,prievartautojais patapo…dar dalis liko protingu,kur salia yra MOTERIS ! Moteris tai paslaptis,nes Dievas visko sudejo ir sumaises isleido..buk ismintinga ! Taip,kad be moteru,kaip be vandens…

Idėja

Yra alternatyvi teorija: Adomas buvo moteris, jai tapo labai moteriškai liūdna. Taigi Dievas nuklonavo jai draugėn kitą moterį Yvą, kad ją pralinksminti. Tačiau čia atsirado gundytojas menininkas “žaltys”, kuris pas “ANTRĄ MOTERĮ” įsitaisė tarp kojų, šiandien vadinamu “peniu”. Dievas dėl to labai supyko ir visus tris išmetė į “laukinę Žemę”. Iš čia Žemėje kilusi “trjybės” idėja.

Master Xehanort

Tai, kad Dievo pirmas isakymas buvo daugintis, žmonės skaitykite Bibliją ir suprasite, kad ne seksas yra uždraustas vaisius ir moteris nėra kažkokia šventenybė, Dievas nekūrė lgbt parado.

Taip pat skaitykite