Iššifravo Senovės Egipto rankraščius: burtai, magija ir užkeikimai

egipto-magijaAustralijos mokslininkai Malcolmas Choatas iš Macquarie universiteto kartu su Iainu Gardneriu iš Sidnėjaus universiteto po dešimtmečių kitų mokslininkų nesėkmių pagaliau iššifravo Senovės Egipto rankraščius.

 

Susitikime su spaudos atstovais jie papasakojo, kad rastas senovinis rankraštis yra gydytojų ritualų vadovas. Dėl to mokslininkai išverstą tekstą pavadino „Egipto ritualinės galios vadovu“ (Egyptian Handbook of Ritual Power), rašo Phys.org.

 

Niekas nežino, kur šis rankraštis buvo rastas, tačiau dauguma jį studijavusių mokslininkų įtaria, kad rankraštis parašytas priešislaminiame Egipte, maždaug prieš 1300 metų.

 

Prekeivis antikiniais daiktais 1981 m. pardavė rankraštį Macquarie’o universitetui. Nuo to laiko daug tyrėjų mėgino rankraštį iššifruoti, tačiau jų pastangos buvo nesėkmingos.

 

Kaip nustatė Australijos mokslininkai, 20 pergamento puslapių buvo parašyta Koptų – didelės etnoreliginės Egipto grupės. Juose vaizduojami 27 burtai, invokacijos bei brėžiniai.

 

Mokslininkai rankraštyje atrado meilės burtus, ketinimus išvaryti piktąsias dvasias ir patarimus, kaip gydyti negalavimus, tokius kaip juodoji gelta. Jie rado nuorodų į Jėzų Kristų ir Setianus – religines grupes, kurios save siejo su trečiuoju Ievos ir Adomo sūnumi, – o taip pat ir iki šiol negirdėtą religinę dievybę – Baktiothą.
Tyrėjai taip pat atrado kerų, kurie turėjo padėti išplėtoti verslą, geriau sutarti su kitais, o vienas burtas buvo skirtas pakenkti kitam žmogui.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite