Neužmušamas gyvūnas, kuriam nebaisi nė mėsmalė

hydraGyvūnijos pasaulyje egzistuoja vienas toks vandens sutvėrimas, kuris pasižymi nuostabiais regeneraciniais sugebėjimais – t.y., moka atauginti savo kūną net ir iš mažiausių fragmentų. Įdomiausia tai, kad savo buvusias proporcijas šis sutvėrimas ataugina net ir sumaltas į faršą.

 

Senovės graikų mitologijoje fantastinė būtybė Lernos hidra – devyngalvė jūrų pabaisa, kuri buvo laikoma neįveikiama, nes vietoj nukirstų galvų ataugdavo naujos. Heraklis su hidra plūkėsi ilgai. Tačiau vienas realiai egzistuojantis nedidelis vandens gyvūnas pasižymi panašiais nemirtingumo sugebėjimais. O ir pavadintas jis analogiškai – hidra.

 

Cilindro pavidalo kūno (o jo ilgis – vos 1-2 cm) viršutinėje dalyje yra hidros burna, kurią supa 5-12 čiuptuvėlių vainikas. Juo hidra medžioja grobį. Nutraukti čiuptuvėliai atauga – taip pat, kaip ir jūros žvaigždžių galūnės.

 

Hidrų regeneracija mokslininkus žavi jau ne vieną šimtmetį. Vis dėlto regeneraciniai šio gyvūno sugebėjimai, kaip paaiškėjo, yra gerokai sudėtingesni ir dar labiau stebinantys. Juos beveik galima priskirti fantastikos sričiai. Kalifornijos universiteto Berklyje (JAV) tyrėjai išsiaiškino, kad hidros ataugina savo kūną net ir tada, kai jis mėsmalėje sumalamas į faršą.

 

JAV mokslininkų eksperimento tikslas buvo nustatyti regeneracinių hidros sugebėjimų ribas. Labiausiai stebina, kad mėsmalės peilių į tyrę sumaltai hidrai pakakdavo išsaugoti galvą – likusi hidros kūno dalis ataugdavo. Galva likusios kūno dalies ląstelėms nepaliaujamai siunčia nervinius signalus – jais nurodo kokia kryptimi vystytis ir kokia kūno dalimi virsti.

 

Maža to, mokslininkai išsiaiškino, kad perleidus hidrą per mėsmalę, nedidelės galvos ląstelių agregacijos išsimaišo po kūno likučius, iš kurių pamažu išauga keletas naujų, savarankiškai egzistuojančių individų. Kitaip tariant, hidra, į kurią kėsinamasi, iš principo sugeba pavirsti keliomis hidromis.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Lietuvis

sieros rūgščiai nepasipriešintų.

Vikcius

Oh shit.. :DDD Tikiuosi gyvybei nepavojinga :DD Damn….

Anonimas

dbz buu :D

Taip pat skaitykite