Žmonės-fakelai: savaiminiai užsidegimai

savaiminis-uzsidegimasŽmogus plyksteli ir per akimirksnį virsta pelenais, tarsi būtų popierinis.

 

Nors mokslininkai skeptiškai purto galvas ir tvirtina, kad tai neįmanoma, vien per pastaruosius porą šimtmečių žinomi maždaug trys šimtai tokio savaiminio užsidegimo atvejų. Ne sykį taip užsiplieskę nelaimingieji sudegė tiesiog kitų žmonių akyse.

 

Suliepsnojo šokio sūkuryje

 

1725 metais Prancūzijos mieste Reimse vieno miestelėno, vardu Milė, žmona staiga užsiliepsnojo ir sudegė. Vargšas našlys dėl to netgi turėjo nemalonumų su policija - jį apkaltino užmušus žmoną ir sudeginus kūną, kad nuslėptų nusikaltimo pėdsakus. Tačiau galiausiai Milė buvo išteisintas, ir teismo knygose atsirado įrašas, kad moteris užsidegė savaime.

 

Netrukus viename anglų žurnale buvo papasakota keista grafienės Bandi mirties istorija: pelenų krūva, galva, trys pirštai ir kojos – tai viskas, kas buvo likę iš nelaimingosios. Tačiau lova, ant kurios tarnai rado grafienės palaikus, buvo nė truputėlio neapsvilusi.

 

human-combustion

 

Panašūs įvykiai sukėlė tyrinėtojų susidomėjimą. 1869 m. vienas jų, daktaras Bertholas, nusiuntė savo darbo ataskaitą Medikų ir chirurgų draugijai. Ataskaitoje pasakota apie moterį, kurios lavoną surado jos bute. Liudininkų teigimu, žuvusiosios kūnas atrodė taip, tarsi būtų ištrauktas iš lydymo krosnies. Tačiau bute nebuvo matyti jokių gaisro pėdsakų – tik grindys toje vietoje, kur gulėjo lavonas, buvo šiek tiek apsvilusios.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

JAV plačiai nuskambėjo žinia apie jaunos merginos žūtį per puotą. Besisukanti šokio sūkuryje mergaitė staiga užsiliepsnojo it gyvas fakelas. Visi matę liudininkai tvirtino, kad užsidegė ne merginos suknelė, o ji pati.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Drabužiai lieka sveikutėliai

 

1907 m. du indų policininkai surado laukuose apdegusį moters lavoną. Juos nustebino tai, kad mirusiosios drabužiai buvo visiškai nepaliesti ugnies – tarytum deganti moteris juos buvo nusivilkusi.

 

1930 m. Amerikoje tokia nežinia iš kur įsiplieskusi ugnis pasiglemžė ponią Stenli, ir ant jos sudegusio kūno drabužiai taip pat išliko sveikut sveikutėliai. O viena JAV Elnių salos miestelio šeima rado savo kambaryje sudegusio dvidešimtmečio sūnaus kūną. Kaip ir kitais atvejais, kambaryje daugiau niekas nebuvo apdegę – tik kilimo lopinėlis, ant kurio gulėjo vargšas jaunuolis. Versiją, kad visi šie žmonės buvo nužudyti, tenka atmesti iš karto – kaipgi žudikui būtų pavykę „aprengti“ aukų pelenus drabužiais, ir dar išlaikant kūno formą bei sandarą (kaulų pelenai aptinkami tarp raumenų pelenų)?

 

Nesuvokia, kad dega

 

1953 m. Anglijoje, Grinsvilio mieste, savo automobilyje buvo rastas sudegęs miestietis Saimonas Vudas, tačiau mašinos salone ugnis daugiau nieko nepalietė. Kiek vėliau net penki apdegę kūnai buvo surasti JAV, pakelėje stovinčiame automobilyje. Liudytojai tvirtina, kad nė vienas iš mirusiųjų neatrodė mėginęs pabėgti iš mašinos – visi pasitiko mirtį patogiai įsitaisę sėdynėse…

 

Humancombustion

 

1991 m. viename iš Brazilijos paplūdimių užsidegė jauna moteris. Liudininkai tvirtina, kad nežinia kaip įsiplieskusi ugnis akimirksniu apėmė visą nelaimingosios kūną. Paplūdimyje kaitinęsi poilsiautojai dar bandė pilti ant moters vandenį, tačiau išgelbėti jos nepavyko. Aukos kūnas apanglėjo vos per kelias minutes.

 

Visi šie įvykiai liudija keistą dėsningumą: ugnis suryja žmogaus kūną, tačiau beveik nepaliečia aplinkinių daiktų. Be to, neatrodo, kad auka kaip nors priešintųsi, šauktųsi pagalbos ar bent jau rėktų iš skausmo. Matyt, žmogus net nesuvokia, kad dega. Jokių kitų dėsningumų pastebėti nepavyksta: ugnis savo aukomis pasirenka tiek senus, tiek jaunus, tiek vyrus, tiek moteris, bet kuriuo metų laiku, patalpose, lauke ar automobiliuose.

 

Yra ir žmonių, kuriems pavyko išlikti gyviems po savaiminio užsidegimo. Tačiau jie mažai ką gali paaiškinti. Anglė ponia Vinčester tvirtina, kad iš pradžių net nesuvokė, kas jai darosi, ir juo labiau nesupranta, kodėl užsiliepsnojo…

 

Liko tik kojos

 

Visai neseniai su panašiu keistu atveju susidūrė ir mūsų kaimynės Baltarusijos sostinės Minsko gaisrininkai. Viename daugiabučio bute gyventojai pajuto, kad kaista sienos ir grindys. Manydami, kad bute po jais įsiplieskė gaisras, jie iškvietė gaisrininkus. Tačiau šiems, dar net neįžengusiems pro duris, „gaisras“ pasirodė keistas – nebuvo matyti nei dūmų, nei ugnies, bute nesigirdėjo jokių garsų.

 

Išlaužę duris gaisrininkai virtuvėje rado kraupias senutės šeimininkės kūno liekanas – pelenų krūvą ir dvi visiškai sveikas kojas. Nors senolės kūnas buvo visiškai sudegęs, jokių virtuvėje esančių daiktų – net ir tiesiai virš moters galvos kabančio popierinio kalendoriaus – ugnis nė nepalietė.

 

Jokių priežasčių, dėl kurių galėjo kilti gaisras, gelbėtojai taip pat nepastebėjo – viryklė buvo išjungta, nebuvo jokio netyčia numesto degtuko nei peleninėje smilkstančios nuorūkos.

 

Spontaneous-Human-Combustion-Can-People-Suddenly-Burst-into-Flames-3

 

Keisčiausia tai, kad žmogaus kūnas nėra itin degus. Du trečdalius jo sudaro nedegios medžiagos ir vanduo. Žmogaus kūnas sudega tik 1000 laipsnių temperatūroje. Ir tai ne iškart, o per kelias valandas (krematoriumų krosnyse liepsnos kaitra siekia net du tūkstančius laipsnių, tačiau žmogaus kaulai vis tiek nesudega iki galo), o kad iki pelenų sudegtų pati nedegiausia žmogaus dalis - kaulai, reikalinga net 5000 laipsnių temperatūra. Netgi į žmogų trenkęs žaibas sugeba tik apdeginti kai kurias kūno vietas.

 

Kaltas alkoholis ar pakitusi laiko tėkmė?

 

Gal todėl mokslininkai tokius savaiminius užsidegimus laiko prasimanymais ir ieško kitokių paslaptingųjų mirčių priežasčių. Arba svarsto: galbūt esant tam tikrai temperatūrai, staiga įsidega žmogaus kraujyje esantis alkoholis? Tačiau visų keistosios liepsnos aukų alkoholikais toli gražu negalima pavadinti… Dar vieni visą kaltę suverčia kamuoliniam žaibui.

 

Tuo tarpu kiti, ne taip standartiškai mąstantys tyrinėtojai bando svarstyti ir fantastiškesnę galimybę. Degimo procesas, teigia jie, yra ne kas kita, kaip cheminė oksidacijos reakcija. Šis procesas ir žmogaus organizme, ir laužo liepsnoje vyksta vienodai, tik pirmajame daugelį sykių lėčiau. O jei ir žmogaus organizme oksidacijos reakcija pagreitėtų? Tačiau kad tai įvyktų, reikia, kad pasikeistų paties laiko eiga.

 

Todėl yra mokslininkų, kurie mano, kad ši siaubinga mirtis tyko žmonių anomaliose vietose, kuriose sutrikusi įprasta laiko tėkmė.

 

Tokia keista vieta, vietos žmonių vadinama Velnio guoliu, yra Rusijoje, tarp Saratovo ir Volgogrado sričių. Apie šią vietą sklando blogi gandai, ir ne veltui. Tuo netruko įsitikinti du piemenys, vieną 1990-ųjų dieną atsidūrę ant kalvos, kurią, pasak „kaimo bobučių“, kiekvienas sveiko proto žmogus turėtų aplenkti dideliu lankstu. Pavargę jaunuoliai čia nusprendė šiek tiek pailsėti. Vienas prisėdo ant akmens, o kitas paėjėjo į šalį pažiūrėti gyvulių. Grįžęs rado tik apanglėjusį savo draugo lavoną…

 

Parengta pagal užsienio spaudą, respublika.lt

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Lukas

Kamuolis ir staiga man suskaudo galva ir tiek kas tai galetu buti beje viska mate keli liudininkai.

Lukas

As nezinau kas galetu man pagelbeti bet skaitidamas prisiminiau sena istorija kai man buvo daug mas 9 metai buvo kaledos buvome tetos namuose ir man reikejo laisvos razetes ijunkti sviecencem nameliu su girlendomis (buvau vaikas man buvo idomu:-) ) ir istraukiau is razetes mikro bangu krosnele jungiau nameli ir staiga i mane sove labai greit tik nezinau is kur kazkoks baltas kamuol

Nibide

kazkaip nelogiska.. apdege vieta kur gulejo kunai, bet neapdege drabuziai :D

Lukas

Ce geras pastebejimas :-D

Taip pat skaitykite