12 pasaulio patiekalų, kurių nenorėtumėte paragauti

Keliaujant smagu išbandyti tai, ko niekada nesi ragavęs. Juk maistas – pats geriausias įvairių kultūrų atspindys. Tačiau ar kiekvienas išdrįstų paragauti vabalų Azijoje, ežio traškučių Didžiojoje Britanijoje ar islandiškos ryklio mėsos? Pristatome keisčiausių pasaulio patiekalų dešimtuką.

 

1. Ežio traškučiai (Didžioji Britanija)

 

Ežio traškučiai turi linksmą kilmės istoriją. Dar 1981-aisiais britų kompanija „Hedgehog Food Ltd“ pajuokaudama nusprendė išleisti „ežio skonio traškučius“. Vos pasirodę, šie susilaukė milžiniškos sėkmės.

 

 

Iš tikrųjų traškučiai buvo kiaulienos skonio, nes ežiai niekada nebūdavo naudojami gamyboje. Už klaidingą reklamą kompanija buvo paduota į teismą.

 

Tačiau sumanūs britai nepražuvo: apklausė kelis čigonus, kurie iš tiesų valgydavo keptus ežius ir gavo patvirtinimą, kad toks skonis egzistuoja ir yra specifinis. Tuomet gudruoliai užsakė išgauti šį kvapą ir tolesniame gamybos procese pradėjo naudoti ežio ekstrakciją. Visi liko patenkinti, bet įdomu: o kaipgi su ežiais?

 

2. „Kubiniai“ arbūzai (Japonija)

 

Japonija nuo seno garsėja išradingumu, todėl nenuostabu, kad čia ir buvo sukurti kubo formos arbūzai. Keli mokslininkai paprasčiausiai įdėjo nokstančius vaisius į kubinius stiklo indus ir leido jiems įgauti šių talpyklų formą.

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Arbūzus-kubus daug paprasčiau pjaustyti ir sandėliuoti, bet kainuoja jie dvigubai daugiau nei jų įprastiniai giminaičiai. Naujausiais duomenimis, Japonijoje jau išvesti ir piramidės formos arbūzai.

 

3. „Hakarl“ (Islandija)

 

Šis islandų delikatesas yra iš pūdytos ryklio mėsos. Išdarinėtas ryklys užraugiamas tamsiame rūsyje šešioms dvylikai savaičių, kad iš jo pasišalintų skysčiai. Tuomet supjaustomas atraižėlėmis ir paliekamas džiūti dar keturiems penkiems mėnesiams.

 

 

Galutinis produktas atsiduoda amoniaku ir dvokia. „Hakarl“ ant stalo patiekiamas supjaustytas mažais kubeliais.

 

4. Kirminų taco (Meksika)

 

Taco – pati tikriausia Meksikos virtuvės pažiba. Tai įdaryta kvietinė arba kukurūzinė tortilja. Dažniausiai įdarui naudojama mėsa, daržovės ar žuvis. Bet dėl skonio nesiginčijama, o kulinarinei vaizduotei ribų irgi nėra.

 

 

Todėl kai kurie meksikiečiai taco gardina… kirminų įdaru! Pasiūlymas neviliojantis, bet jei smalsumas nugalėtų šleikštulį, internete galite rasti daugybę šio keisto patiekalo receptų.

 

5. Kavos skonio kramtomoji guma (Japonija)

 

Sukrimtus kirminų taco, neabejotinai norisi ko nors gaivaus. Kodėl neišbandžius kavos skonio kramtomosios gumos? Kvepėsite taip „gaiviai“, it ką tik išgėrę puodelį kavos.

 

Dar vienas įrodymas, kad Japonija stebina pasaulį išradingumu.

 

6. Kepta šuniena (Kinija, Korėja)

 

Nors Vakarų pasaulyje šunų mėsa yra griežtas socialinis tabu, tačiau tai nėra svetima kai kurioms Azijos šalims.

 

 

Kinijoje šuniena vartojama dėl savo gydomosios galios. Taip pat ją mėgstama valgyti žiemą tam, kad kūnas ne taip smarkiai šaltų. Šunys yra išauginami tam skirtose fermose. Jų mėsa yra brangus malonumas, todėl įsigyti šunienos išgali tik pasiturintys kinai.

 

7. „Casu Marzu“ (Italija)

 

„Casu Marzu“ yra tradicinis sardinietiškas ožkos pieno sūris, dar kitaip vadinamas „vikšrų sūriu“. Sūris garsėja tuo, kad jam pagaminti pasitelkiamos 8 mm lervos. Jos išvarpo sūrio masę tam, kad pagreitintų fermentaciją ir išskaidytų sūrio riebalus. Dažniausiai žmonės prieš vartojimą lervas išima, bet atsiranda ir tokių, kurie valgo „Casu Marzu“ su dar gyvastėlės nepraradusiais vikšrais.

 

 

Įdomiausia, kad sūris buvo teisiškai uždraustas Sardinijoje, bet ne kitose Italijos vietovėse. Taigi, Sardinijos gyventojai turi skuosti skanauti „Casu Marzu“ kitur.

 

8. Fugu žuvis (Japonija)

 

Fugu žuvis garsėja tiek savo keistumu, tiek pavojingumu. Tai vienas iš nuodingiausių patiekalų pasaulyje, bet kartu – delikatesas, japonų virtuvės pasididžiavimas. Kasmet nuo jo pasaulyje miršta 20-100 žmonių.

 

Nuodinga fugu tampa tik tuomet, jei yra klaidingai paruošiama. Žuvies kepenys, oda ir lytinės liaukos yra sklidinos mirtinojo tetrodoksino. Kol kas priešnuodžio tetrodoksinui nerasta.

 

 

Nenuostabu, jog virėjai privalo bent dvejus metus treniruotis, kaip žuvį tinkamai apdoroti ir gauti licenciją. Patys profesionaliausi rizikuoja palikti lašą nuodingos substancijos – tam, kad pietaujančiam sukaustytų liežuvio galą ir jis pasijustų esąs arti mirties.

 

9. Vabalai (Azija)

 

Ne veltui kinai turi taiklų posakį: „Visi gyviai, kurių kupra žvelgia į dangų, gali būti valgomi.“ Jis atkeliavo iš badmečio laikų, kurie užklupdavo dažnai. Kai ryžiai nederėdavo, žmonės vis tiek turėdavo prasimaitinti.

 

 

Iš tikrųjų mityba vabalais ar vabzdžiais yra puikiausias baltymų šaltinis. Be to, krimsti vabalą ne taip kenksminga aplinkai kaip doroti jautienos paltį. Nors vabalų valgymas išlieka dar vienas vakarietiškas tabu, tačiau Azijoje kai kurios jų rūšys buvo laikomos tikru delikatesu, prieinamu tik karališkiesiems atstovams.

 

10. Balut (Filipinai)

 

Anties kiaušinis, kuriame jau beveik yra išsiritęs ančiukas: apsiplunksnavęs ir su snapu. Jis valgomas išvirtas. Vietinių gyventojų teigimu, labai skanu jį valgyti, kai traška kauliukai tarp dantų.

 

 

Delikatesas kilo iš Filipinų. Puikiai jis žinomas ir Kambodžoje.

 

11. Pača (Irakas)

 

Avies virta galva Irake laikoma delikatesu. Delikatesu ji laikoma ir Kazachstane. Patiekus avies galvą ant stalo, ją dalina garbingiausias šeimos narys.

 

 

12. Gyvas aštuonkojis

 

Korėjoje didžiausiu delikatesu laikomas aštuonkojis. Beveik kiekviename čionykščiame restorane gali sau išsirinkti patinkantį aštuonkojį. Jį mėgsta valgyti visi – nuo pagyvenusių žmonių iki vaikų. Aštuonkojį reikia pradėti valgyti nuo galvos, nes kitu atveju jis gali uždusinti jus savo čiuptuvais. Tai patarimas ekstremalių nuotykių mėgėjams.

 

 

Paprastai aštuonkojis yra supjaustomas į mažus 1-2 cm gabaliukus, kurie patiekiami su pagal ypatingą receptą marinuotais „kimči“ kinų kopūstais. Čiuptuvus reikia apvynioti kopūstais ir tik tuomet valgyti. Skonis kaip virto kalmaro – kiek šiurkštokas. Užtat šis patiekalas neturi riebalų.

 

Balsas.lt ir Anomalija.lt inf.

Rekomenduojami video:


2500
16 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Mer

Kokie šlykštūs iškrypėliai! Kankina gyvus gyvūnus ir dėl ko viskas?! Iš durnumo!!! Tie, kas ėda gyvus gyvūnus, nusipelno, kad ir juos kas nors suėstų GYVUS!!!!!!!!

Anonimas

Baisu,ko dar Zmonės prisigalvos valgyti?ypač šunis…ar išvis galima tuos šunyčius valgyti?vienu žodžiu..

Padla

Man kubinio arbūzo paragauti davė. Labai skanus ir nieko daugiau. Nieko šlykštaus. Ir gumos su traškučiais ragavau. Skanu!!!

vaida

O as sunienos noreciau, sitiek triuksmo, kad smalsu darosi-o koks skonis

Mira

Tėtis buvo Islandijoj, ragavo tos ryklienos. Sakė valgoma, nors ne itin skani. Labai sūri.

gurmanas

Ir arbūzas, ir guma, ir žuvytė, ir traškučiai nieko baisaus. Aštuonkojo, avies galvos, šunienos irgi nesibjaurėčiau. Kiaušinis netraukia. Ryklys ir vabalai tik iš bėdos. Sūris ir taco fui fui fui.

Saldainiukea

Kubinis ARbuzas geras :D

linda

kubinis arbuzas auginamas ir kitose salyse,kavine guma-liux!Ryklio mesa ir taip neskani,o jei dar pudyta…Kazkur skaiciau,kad Lietuvoje senai suns taukais gydydavo dziova ir sekmingai!Virtas astunkojis labai skanus,ir konservai skanus,na bet jau gyva valgyti…o visi kiti vadinami delikatesai-baisiai slykstu!

Yum

Yumy!

:)

Kiek žinau fugu labai skani ir kainuoja daug tai suvalgyčiau mielai . Traškučiai , ir guma taipogi pasišlykštejimo nesukeltu . O arbuzui išvis tarp šitu patiekalu nevieta nes tai paprastas arbuzas tik keistos formos :)

Taip pat skaitykite