Kaip kvepia kosmosas?

Astronautai, kurie yra buvę atvirame kosmose prakalbo apie neįprastai savitą kosmoso kvapą.

 

Kai astronautai yra kosminiuose kostiumuose jie negali užuosti aplink juos esančios erdvės kvapo, nes jų kosminių kostiumų vidus kvepia plastiku.

 

Tačiau grįžus iš kosminės erdvės į kosminę stotį ir nusiėmus savo šalmus astronautai pajunta stiprų savitą kvapą. Šis kvapas stipriai įsigėręs į kostiumą, šalmą, pirštines ir kosmonautų įrankius.

 

Vakuume esančios dalelės – tikriausiai yra atominis deguonis, be to šios prigludusios dalelės skleidžia aitrų pridegintos mėsos kvapą, karšto metalo ir suvirinimo dūmų kvapą. Steven Pearce NASA chemikas, pasamdytas atkurti kosmoso kvapą Žemėje astronautų apmokymo tikslais, sako, kad kvapas gali sklisti iš didelės energijos jonų virpesių.

 

„Tai kažkas tokio, ko aš niekada prieš tai nesu užuodęs, ir to aš niekada nepamiršiu“, – sakė NASA astronautas, Kevin Ford iš orbitos 2009 metais.

 

Tačiau šis aštrus kosmoso kvapas nebūtinai trukdo kosmonautams. NASA astronautas Don Pettit grįžus iš misijos 2003 metais šį kvapą apibūdino taip: „Sunku apibūdinti šį kvapą; tai tikrai ne kvapo atitikmuo aprašant kai kurių naujų maisto produktų paletės pojūčius pvz. “skonis kaip vištienos.”

 

Geriausias apibūdinimas, kurį galiu sugalvoti yra susijęs su metalu: tai gana saldus malonus metalo pojūtis. Tai man priminė mano koledžo vasaras, kai aš daug laiko dirbdavau su suvirinimo degikliais. Jis man priminė malonaus saldaus metalo suvirinimo dūmų kvapą. Taip kvepia kosmosas.“

 

Tarptautinės kosminės stoties vidaus kvapas šiek tiek daugiau „žemiškas“. Don Pettit, kuris neseniai grįžo iš antrosios šešių mėnesių ilgumo trukusios misijos Tarptautinėje kosminėje stotyje, space.com tinklalapyje rašė:

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

“Kvapas primena pusiau automobilių variklių laboratorijos kambario kvapą ir pusiau virtuvės kvapą, kai gaminate troškinį ar jautienos kepsnį.“

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
AVATAR

Norėčiau užuosti šį kvapą.Labai įdomu.

Pienas

Skanu

Taip pat skaitykite