Neįrodyta, kad pilnatis daro įtaką keistam žmonių elgesiui

Jau kelinta diena danguje karaliauja mėnulio pilnatis. Esą ji išjudina upes ir vandenynus ir kosmose įveda savitą tvarką. Tradiciškai manome, kad tada esą daugiau keistuolių skambučių sulaukia policija, žiniasklaida, medikai.

 

Vakarais lankosi dinozaurai

 

Ar galima ant mėnulio pilnaties karti visus šunis? Tiksliau, būtent ją kaltinti dėl suaktyvėjusių keistuolių ar sielos ligonių? Ne visada. Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus viršininko pavaduotoja Jelena Montvilienė sakė, kad įdomių, tiesiog nerealių skambučių, kurių sveikas protas nesugeneruotų, jie sulaukia visada, nereikia net mėnulio pilnaties. Paprastai į tarnybą skambina tie patys žmonės, jų balsus darbuotojai jau atpažįsta.

 

Vienas žmogus vis teigia, kad jo bute vakarais lankosi dinozaurai ir kitokie prieš milijonus metų gyvenę gyviai. “Tikrai, jūs manimi patikėkite. Aš esu sveikas. Jie ateina ir tūno pas mane”, – tvirtina skambintojas. Žmogus nori jais atsikratyti ir prašo pagalbos.

 

Kitas skundžiasi kaimynais, kad jį nuodija visokiomis nuodingomis dujomis – jas nuolat skleidžia per vamzdžius. Moteriškė – ji taip pat dažnai paskambina – taip pat skundžiasi kaimynais – esą jie yra vampyrai, siurbia jos energiją vos ne kiekvieną dieną.

 

Būna labai daug skundų, kad žmones persekioja visokios slaptos organizacijos: mafija, teroristai. Vis paskambina vienkiemyje gyvenanti moteriškė ir tvirtina, kad kiekvieną vakarą prie jos namo atskrenda kažkoks skraidantis objektas ir skleidžia nemalonius kvapus. Ji prašo atvažiuoti tų kvapų ištirti.

 

Vyras dažnai paskambina ir skundžiasi, kad jam kažkas per atstumą daro genetinius tyrimus, skleidžia bangas, o jis tada jaučia skausmą. Esą kažkoks genetinių tyrimų institutas jam bangomis daro tuos tyrimus, siunčia signalus, o jis turįs kentėti skausmą.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Kaip Bendrasis pagalbos centras reaguoja į tokius skambučius?

 

“Mūsų darbuotojai su tais žmonėmis gražiai pašneka, bando nuraminti. Kartais pasiūlo kreiptis į gydytoją. Mūsų darbuotojai – specialistai. Iš pokalbio, – tie pokalbiai būna ilgi, – jie jaučia, nustato, yra pavojus ar ne, iš tikrųjų ten kas nors vyksta ar ne”, – sakė J.Montvilienė.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kalti žmonių įsitikinimai

 

Paskambinus į Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotį, nei pamainos budėtojai, nei gydytojai nenorėjo kalbėti ta tema. Jie sakė turį gerai pagalvoti ir prisiminti, o paskui tvirtino, kad keistų skambučių per mėnulio pilnatį nepadažnėja.

 

Sukalbamesnė buvo tik Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė.

 

“Girdėjau žmones kalbančius: kai tik mėnulio pilnatis, man pakyla kraujospūdis. Bet tuoj išaiškėja, kad jie vaistų nepakankamai gėrė arba net užmiršo jų išgerti. Manau, tai – psichologiniai dalykai”, – kalbėjo medikė. Ji tvirtina, kad per beveik 40 darbo “greitojoje” metų įsitikino, jog nebūna taip, kad tik užėjus pilnačiai žmonės tik kviečia, tik skambina gydytojams.

 

“Gal kiek pasitaiko psichikos sutrikimų. Ko gero, šie žmonės patys įsitikinę: va, man gali būti blogai, nes prasidėjo mėnulio pilnatis. Tai ir kitiems tas pat: kad tik man nebūtų širdies priepuolio, nes jau prasideda mėnulio pilnatis. Tačiau jeigu negeria vaistų, dar patiria stresą, pakyla kraujospūdis, kurio nesureguliuoja vaistais, gali ištikti ir širdies priepuolis. Tikrai negaliu tų dalykų susieti su mėnulio pilnatimi”, – samprotavo V.Pumputienė.

 

Pataria kreiptis į psichologą

 

Astrologė Vaiva Budraitytė kitokios nuomonės. “Jeigu mėnulio fazės turi įtakos žemei, vandenynams, tai kaip gali neturėti žmogui, jei didesnioji jo dalis – vanduo? – tuo neabejojo V.Budraitytė. – Žmonės per pilnatį būna aktyvesni. Per pilnatį pas mane ateina keistesnių žmonių – tai faktas. Kai kuriems rekomenduoju kreiptis į psichologą, nors jiems jau reikėtų psichiatro paslaugų. Tačiau burtis per mėnulio pilnatį – gerai. Mes pilnaties neišskiriame kaip nepalankaus laiko burtis. Tam nepalanki delčia.”

 

Gydytojas psichiatras Mindaugas Šablevičius aiškino, kad psichikos sutrikimus galima suskirstyti į dvi dideles grupes. Esant vieniems vyrauja biologinės priežastys, kitiems – psichologinės ir socialinės. Biologinės priežastys apčiuopiamos – tai tam tikri medžiagų apykaitos pokyčiai, kuriuos, jo nuomone, mėnulio pilnatis gali veikti.

 

Mėnulis pajudina milijonus tonų vandens – vyksta potvyniai, atoslūgiai. Matyt, jis sujudina ir žmogaus organizme esančius skysčius, – 60–70 proc. organizmo sudaro vanduo, – ir pats jų judėjimas veikia žmogaus medžiagų apykaitą. “Jeigu sutrikimo esmė – medžiagų apykaita, tai mėnulis galbūt žmogų veikia. Tačiau tai būna sunkesni sutrikimai ir mano praktikoje jie retesni”, – sakė psichiatras.

 

Anot jo, žmogus, norėdamas surasti priežastį, kodėl jis blogai jaučiasi, ieško, kaltina, – tai psichologinis fenomenas, – ne save, o kitus. Gali būti kaltas, pavyzdžiui, magnetinis laukas. Arba už milijonų kilometrų esantis mėnulis. Tiktai ne jo elgesys, aplinka, santykiai su kitais žmonėmis.

 

“Biologinius sutrikimus reikia gydyti vaistais – nieko čia nepadarysi. Turintiems psichologinių sutrikimų nereikėtų žiūrėti į mėnulį, o pažvelgti į veidrodį – į savo gyvenimą, santykius su kitais, ieškoti, kas yra negerai ir kas kelia tą nerimą”, – patarė M.Šablevičius.

 

Parengė Laima Žemulienė

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Mindexxxxl

veikia lasteliu ir molekuliu lygije trauka yra trauka, vat…

Nerijus

Ar tik mėnulis ne už 360 000 – 400 000 kilometrų?

Taip pat skaitykite