Pagaliau mes iš tikrųjų žinome iš kur sklinda tos skandalingos ozoną ardančios dujos: mokslininkai patvirtino – kaltininkė yra Kinija, bet medžioklė dar nesibaigė

Praėjo metai nuo to laiko, kai pirmą kartą JAV mokslininkai paskelbė apie mįslingas, ozoną ardančių dujų (CFC) emisijas. Tąkart pasaulis spėliojo, kas gi nesilaiko 1987-aisiais pasirašyto Monrealio protokolo, uždraudusio naudoti CFC. Panašu, kad jau gana tiksliai žinome kas nesilaiko šio tarptautinio susitarimo.

 

Vyko daugybė įvairių spekuliacijų dėl to, kas čia nesilaiko šio susitarimo ir anksčiau buvo skelbta, jog tikėtinas taršos šaltinis yra šiaurės rytų Kinija.

 

Verta atkreipti dėmesį, kad nors 2013-aisiais metais buvo skelbiama, kad Monrealio protokolas įgyvendintas sėkmingai, šis regionas ir toliau netyčia ar tyčia į atmosferą leido CFC-11.

 

Antrą, didžiausią atmosferos CFC teršalą, kurio emisijos atmosferoje 2008-2012 ir 2014-2017 periodais padidėjo maždaug 110 proc.

 

„Šis padidėjimas sudaro didelę dalį (ne mažiau kaip 40-60 proc.) pasaulinių CFC-11 emisijų padidėjimo“, – naujoje ataskaitoje teigia mokslininkų komanda. „Mes neradome jokių kitų tvirtų įrodymų, kad taip reikšmingai padidėtų CFC-11 emisijos kitose Rytų Azijos šalyse ar bet kuriame kitame pasaulio regione.“ Kitaip tariant, didžioji dalis visų CFC-11 emisijų atkeliauja būtent iš šiaurės rytų Kinijos regiono.

 

Mokslininkai surinko atmosferos stebėjimo duomenis iš Pietų Korėjos ir Japonijos, juos palygino su pasauliniais stebėjimo duomenimis ir atmosferos cheminių junginių judėjimu, kad išsiaiškintų ar labiausiai tikėtinas CFC-11 šaltinis iš tikrųjų yra Rytų Azija.

 

Kartu su Shandong’u buvo įtraukta ir netoliese esanti Hebei provincija. Abu regionai aktyviai dalyvauja Kinijos gamybos pramonėje, čia yra daugybė gamyklų ir nors pačios cheminės medžiagos šiuose regionuose nėra gaminamos, bet nustatyta, kad jos į atmosferą patenka „nerimą keliančiu greičiu.“

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Ir nesvarbu ar šios gamyklos žino ką daro ar ne (mokslininkai savo ataskaitoje teigia, kad greičiausiai jie žino), bet jų veiksmai kelia rimtą grėsmę ne tik ozono sluoksnio nykimui, bet ir klimato krizei.

 

Atmosferoje esantis CFC-11 tampa galingu šilumos sulaikymo įrankiu ir jei šie teršalai ir toliau bus išmetami į atmosferą tokiais pačiais tempais, ekspertai teigia, jog tai prilygs 16-os anglies jėgainių per metus pagaminamam ir į atmosferą išmetamam CO2 kiekiui.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

CFC-11 naudojimas yra ypač paplitęs Kinijos gamyklose, kuriose gaminamos izoliacinės putos. Kinijos gamykloms naudoti CFC yra finansiškai labai naudinga. Ši šalis užima didžiausią pasaulyje poliuretano medžiagos rinkos dalį, o CFC yra pigiausias ir veiksmingiausias būdas ją gaminti, anksčiau teigė vienas iš „Times“ šaltinių.

 

Poliuretano dujos daugiausiai naudojamos pastatų šiluminiam izoliavimui – jos arba supurškiamos į pastato angas, arba iškart gaminamos kietu plokščių pavidalu. Dėl Kinijos statybų bumo jos šiuo metu yra labai paklausios.

 

Tuo tarpu CFC-11 dujos yra lengvai gaminamos ir gerokai pigesnės už aplinkai nekenksmingą alternatyvą, o vienintelė Kinijoje numatyta bausmė už Monrealio protokolo pažeidimus yra baudos.

 

Deja, bet šis mokslininkų tyrimas negali visiškai detaliai pasakyti kaltininko, todėl dar yra neaišku ar šie teršalai yra plačiai paplitę abiejuose Kinijos regionuose ar išsibarstę tik tarp kelių konkrečių šaltinių. Tad medžioklė tęsiasi.

 

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „Nature“.

 

Šaltinis: http://www.technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite