Paprastas inžinierius prieš šimtmetį tiksliai numatė ateitį

ateitisVieno leidinio istorijos skyriaus redaktoriui Džefui Nilsonui (Jeff Nilson) kartą į rankas pateko straipsnis, 1900 metais publikuotas žurnale moterims “Ladies’s Home”.

 

Jo autorius inžinierius statybininkas Džonas Elfritas Votkinsas (John Elfreth Watkins) dėl pramogos sudarė sąrašą pranašysčių, kas žmonijos laukia po šimto metų. Keista, bet daugelis jų išsipildė!

 

Supergreitieji traukiniai, tankai, skraidančios mašinos

 

Straipsnyje “Kas gali įvykti artimiausią šimtmetį?” buvo rašoma, kad pasaulyje atsiras supergreitieji traukiniai. “Traukiniai važinės 2 mylių per minutę greičiu, o ekspresai – 150 mylių per valandą”. Šiandien jau yra traukinių, pasiekiančių 240 km/val. ir didesnį greitį. Numatė Dž.Votkinsas ir tankų bei lėktuvų atsiradimą.

 

Tankus jis apibūdino kaip “fortus ant ratų”, kurie atviroje erdvėje riedės šiuolaikinio ekspreso greičiu. O dar jis aprašo “skraidančias mašinas, kuriose bus įtaisyti teleskopai, aprėpiantys šimto mylių atstumą. “Jie galės fotografuoti priešo pozicijas tokiu atstumu”, – rašo žurnalistas.

 

1903 m. broliai Raitai atliko pirmąjį valdomą skrydį aparatu, sunkesniu už orą. Tankai pirmą kartą buvo panaudoti mūšyje Pirmojo pasaulinio karo metais, 1916-aisiais. O lėktuvai žvalgai, galintys fotografuoti objektus per didelį atstumą, pasirodė gerokai vėliau.

 

Išpranašauta televizija

 

Pranašingo straipsnio autorius išpranašavo ir televiziją bei internetines vaizdo kameras: “Žmogus galės stebėti visą pasaulį. Žmonių ir visokiausių daiktų atvaizdai per kameras elektros laidais bus perduodami į ekranus, esančius už tūkstančių mylių”.

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Dar viena prognozė susijusi su spalvotos skaitmeninės fotografijos atsiradimu. Nors Dž.Votkinsas nenaudojo termino “skaitmeninė” ir neminėjo kompiuterių, tokių nuotraukų perdavimo principą aprašė gana tiksliai. “Nuotraukos bus perduodamos telegrafu bet kokiu atstumu.

 

Jei Kinijoje po šimto metų įvyks mūšis, svarbiausi jo momentai pateks į laikraščius jau po valandos… Ir nuotraukos perteiks tikroviškas spalvas”. Beje, tais tolimais laikais net nespalvotos nuotraukos buvo laikomos egzotika, o nuotrauka iš Kinijos iki “Saturday Evening Post” redakcijos būtų keliavusi ne mažiau kaip savaitę…

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Mobilus ryšys

 

Numatė inžinierius ir mobiliojo ryšio atsiradimą: “Belaidžiai telefono ir telegrafo tinklai apraizgys pasaulį. Bet kuris vyras galės iš Atlanto vidurio paskambinti savo žmonai į miegamąjį Čikagoje.

 

Mums bus taip pat lengva paskambinti į Kiniją, kaip dabar – iš Niujorko į Brukliną”. Reikia pasakyti, kad tuomet nebuvo įmanoma tiesiogiai skambinti iš vienos šalies į kitą, o jau apie belaidį ryšį apskritai niekas negirdėjo.

 

Kondicionieriai, pusfabrikačiai, šaldytuvai

 

Dar vienas Dž.Votkinso išpranašautas išradimas – kondicionieriai. “Šaltas oras plūs iš specialių čiaupų ir taip bus galima reguliuoti temperatūrą namuose, lygiai taip pat, kaip dabar iš čiaupo į vonią leidžiame karštą arba šaltą vandenį”. Tarp pranašysčių – aprašymas įrenginio, panašaus į muzikinį sintezatorių: “Automatiniai prietaisai tiksliai atkartos instrumentų skambesį”.

 

Dž.Votkinsas numatė, kad maistui bus naudojami pusgaminiai: “Paruošti vartoti valgiai bus tiekiami iš įstaigų, panašių į dabartines bakalėjas”. Pusgaminiai paplito Antrojo pasaulinio karo metais. Straipsnio autorius prognozavo, kad produktams laikyti atsiras šaldytuvai, apie kuriuos net labiausiai išsivysčiusiose šalyse dar niekas nė nekalbėjo. Nebuvo ir šiltnamių, apie kuriuos taip pat kalba Dž.Votkinsas.

 

“Daržovės bus auginamos daug greičiau, naudojant stiprią elektros šviesą, kuri pakeis Saulę”, – sakoma straipsnyje. Rašė inžinierius ir apie tai, kad produktus, pavyzdžiui, šviežius vaisius, bus galima gabenti iš tolimų šalių skraidomaisiais aparatais (žodžio “lėktuvas”, suprantama, tuomet dar nebuvo).

 

Be to, ateities žmonės augins milžiniškus vaisius, pavyzdžiui, obuolio dydžio braškes, žadėjo Dž.Votkinsas. Na, kol kas tokios braškės dar neišvestos, tačiau XX a. atsirado nemažai vaisių ir daržovių, stambesnių už įprastus.

 

Neišsipildžiusios pranašystės

 

Tiesa, reikia paminėti, kad anaiptol ne visos aprašytosios prognozės buvo teisingos. Pavyzdžiui, Dž.Votkinsas manė, kad iki 2000 metų pasaulyje neliks musių ir uodų, mašinas miestuose pakeis požeminio transporto tinklas, o iš anglų kalbos išnyks raidės C, X ir Q.

 

Parengta pagal dienraščio “Respublika” priedą „Laisvalaikis“, parengė: Milda Kunskaitė

 

Respublika-logo1

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
xxx

Nu ir ką kiekvienas inžinierius ir dabar gali daug ką išpranašauti kas bus po 100 metų. Inžineriiai ir sukūrė tas technologijas kurias turime dabar :)

Taip pat skaitykite