Aleksejus Šiškariovas. Zoroastrizmas ir senovės Irano magija

zoroastrizmPaprapsichologas, Magas Aleksejus Šiškariovas

 

Dabartinis Iranas visiems asocijuojasi su islamo fundamentalizmu bei islamiška teokratine valstybe. Tačiau mažai kas žino, kad Iranas, arba Persija, yra seniausios monoteistinės religijos, Zoroastrizmo, lopšys.

 

Zoroastrizmo religija visa yra persipynusi magijos apraiškomis bei ritualais. Šiuolaikinėje krikščionybėje taip pat yra labai daug senojo Zoroastrizmo elementų – tarp jų ir žvakučių deginimas, ir ikonų kultas. Visa tai buvo Zoroastrizme.

 

Zoroastrizmo įkūrėjas pranašas Zoroastras (Zaratuštra) gyveno X a. Iki mūsų eros, buvo turtingo žynio sūnus. Jis įkūrė Mazda Jasna (Gerojo veiksmo) tikėjimą, panaudojęs persų pagoniškų kultų kultūrinius pamatus ir išskyręs monoteistinę idėją. Teologinis pagrindas – Teigiamojo prado (Dievas Agura Mazda) kova su blogiu (Angro Manja). Švenčiausioji stichija – ugnis. Ir būtent ugnies ritualai yra svarbiausi.

 

Apskritai garbinamos visos stichijos. O ugniai suteikiamas apvalomasis ir švenčiausias vaidmuo. Zoroastristai daug kur vadinami tiesiog ugniameldžiais. Šis žodis yra tiesioginis vertimas iš rusų kalbos – огнепоклонники.

 

Šventoji ugnis dalinasi į tris tipus. Jie skirstomi pagal senumą. Irano mieste Jezd stovi tokie laužai, ugnis kuriuose be pertraukimo palaikoma kelis šimtmečius. Šios vietos yra labai stiprios energetiškai, be to pamatyti tokią ugnį gali kiekvienas apsilankęs.

 

Zoroastrizmas – vienintelė senovinė religija, kurioje šventu gyvūnu yra laikomas šuo. Šio gyvūno skriaudimas prilygsta žmogaus skriaudimui ir yra baudžiamas vos ne mirtimi. Šunys dalyvauja tam tikrose religinėse ceremonijose. Mažą šuniuką dovanoja vaikui sulaukus pilnametystės, taip pat jaunavedžiams.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Ypatingas yra zoroastristų laidotuvių procesas. Miręs kūnas laikomas nešvariu, bet kadangi negalima nei kremuoti nei laidoti žemėje, kūnas nunešamas į taip vadinamus Tylos Bokštus, kur paliekamas maitvanagiams. Senieji Tylos Bokštai išliko dabartinio Irano, Azerbaidžano ir Uzbekistano teritorijoje.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Zoroastrizmo magija yra sena ir labai stipri, faktiškai tai neatsiejama religinio kulto dalis. Raganauti gali kiekvienas žmogus, tačiau prieš tai jis turi perprasti Zoroastrizmo šventraštį, kuris vadinasi Avesta. Zoroastrizmo elementai yra ir šiuolaikinėje astrologijoje, kalendorių sudaryme. Visa tai kilo iš ten. Avestos psalmynas, kuris vadinasi Gatos – zoroastristinės ritualinės verbalinės magijos pamatas. Tai tik šviesūs užkalbėjimai, šventraščiose nėra nukreipimo į kenkimus.

 

Zoroastrsitinės magijos ritualas jungia savyje apvalymą ir intencijos (meilės, sėkmės pritraukimo) ritualą. Tai tarsi du dalykai viename. Avestoje rašoma, kad tik švarus žmogus sugeba priimti malonę, kitaip tariant gauti tai, ko prašo savo intencijoje. Ritualai ir paprasti bet tuo pačiu ir painus. Esmė tokia – ugnies uždegimas, ugnies pašventinimas, maldos dialogas, pririšimas, sedre (šventojo siūlo malda) bei ritualo veiksmas, kurio viešai nurodyti negalima.

 

Zoroastrizmo magiją gali praktikuoti ne tik šią religiją išpažįstantys, bet ir visų monoteistinių religijų atstovai. Tai leista todėl, kad zoroastrizme visiškai nėra prozelitizmo, o žmonės, atėję iš kitų religijų, niekada negali pakilti aukštai ar tapti mobedais (dvasininkais), kadangi zoroastrizmas yra etninė religija.

 

Prozelitizmas (atsivertimas iš kitur) yra realus, bet atsivertėlis niekada nepajus pilnatvės šiame tikėjime. Apskritai šventikai (mobedai ir mobedų didžiūnai, vadinami dasturais), yra etniniai persai ir tik turint kraujo ryšį su šiuo etnosu įmanoma padaryti dvasinę karjerą.

 

Dar viena zoroastristinė ezoterinio paveldo dalis – kosmoenergetika. Aukščiausi šios sistemos kanalai priklauso būtent Zoroastrizmo egregorui. Zoroastrizmo kulto praktikoje, apeigose yra kosmoenergetikos elementų.

 

Verta paminėti, kad tarp šiuolaikinių zoroastrizmo išpažinėjų yra nemažai žymių žmonių, pvz. Queen lyderis Freddie Mercury (Faruch Bulsara), garsiausias Rusijos astrologas Pavelas Globa, kosmoenergetas Emylis Bagirovas ir kiti.

 

Paprapsichologas, Magas Aleksejus Šiškariovas (asmeninis puslapis: aleksejus.webnode.com)

Rekomenduojami video:


Taip pat skaitykite