Kuriamas naujos rūšies plastikas galėtų išgelbėti pasaulį nuo plastiko taršos: suirs per rekordiškai trumpą laiką


Pakeitę plastiko gamybos procesą, mokslininkai tikisi pagaminti tokias visur esančios medžiagos formas, kurios aplinkoje suirtų daug greičiau nei dabartinės versijos. Kinijos mokslininkai pademonstravo naują pavyzdį, kuris, veikiamas saulės šviesos ir deguonies, suyra vos per savaitę.

 

Sukurtas neplanuotai

 

Naujoji medžiaga atsirado, kai tyrimo autorius Liangas Luo iš Kinijos Huazhong mokslo ir technologijų universiteto kūrė pažangų cheminio jutiklio tipą, praneša PNAS. Mokslininkas kūrė naują polimerinę plėvelę, kuri keitė spalvą reaguodama į pH lygį. Šį procesą lėmė unikali medžiagos molekulinė struktūra, kai monomerų grandinės suteikia plėvelei sodriai raudoną spalvą ir ją praranda, kai šie ryšiai nutrūksta.

 

Atlikdamas eksperimentus L.Luo nustatė, kad tamsiai raudona plėvelės spalva greitai išbluko ir po kelių dienų, praleistų saulės šviesoje, medžiaga suiro. Šių jungčių išardymas yra įprastas mokslinių tyrimų tikslas siekiant geriau perdirbti plastiką, todėl tyrėjas galėjo netyčia sukurti perspektyvų, aplinkai nekenksmingą medžiagos variantą.

 

Šis plastikas galėtų būti naudojamas lanksčioje elektronikoje arba išmaniuosiuose telefonuose, kur jo eksploatavimo laikotarpiu jis būtų izoliuotas nuo oro ir šviesos. L.Luo įsivaizduoja, kad taip naudojama medžiaga galėtų tarnauti daugelį metų, o panaudojus tokius prietaisus būtų lengviau juos išmesti. Jis planuoja ir toliau tirti tokio tipo suyrančio plastiko galimybes, tačiau pažymi, kad iki komercializavimo dar liko ne vieneri metai.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite