Galingiausias blyksnis Saulėje įvyko per kelerius metus, netrukus pasirodys nauji


Lapkričio 29 dieną Saulėje buvo užfiksuotas didžiausias per trejus metus įsiplieskęs žybsnis. Protrūkis, priskirtas M klasei, išprovokavo radijo ryšio pertraukimų atsiradimą virš Pietų Atlanto.

 

Blykstė buvo klasifikuojama kaip M4.4. Mokslininkai visus protrūkius skirsto į klases. M klasė yra vidutinio aktyvumo pliūpsnis. Be to, klasės dar skirstomos į subkategorijas nuo 1 iki 9.

 

Dėl saulės žybsnių atsiranda stipri elektromagnetinės spinduliuotės banga, kuri gali išprovokuoti radijo ryšio problemas. Stipriausi X klasės bangos netgi gali visiškai nutraukti radijo ryšį Žemėje. M klasės sprogimai nėra tokie stiprūs, todėl turi mažai įtakos mūsų planetai.

 

Astronomas Tony Phillipsas teigė, kad dėl ultravioletinių spindulių mūsų planetos atmosfera buvo jonizuota. Tai buvo priežastis, dėl kurios trumpųjų bangų radijo ryšys kurį laiką pradėjo blogai veikti Atlanto vandenyno pietuose. Tuo pačiu metu astronomas pridūrė, kad elektromagnetinės spinduliuotės emisija nebuvo nukreipta į mūsų planetą.

 

Aptiktas žybsnis yra naujo Saulės ciklo pradžia. Jis oficialiai prasidėjo praėjusių metų gruodį. Tai nustatyti pavyko tik 2020 metų rudens pradžioje. Norint tai patvirtinti, reikia papildomo stebėjimo laiko. Saulės aktyvumas padidės iki 2025 m., O tai paskatins naujų žybsnių atsiradimą. Fizikas Dougas Bieseckeris sako, kad šis saulės ciklas gali būti labai aktyvus. Liepsnos Saulės paviršiuje gali įvykti bet kurią sekundę.

 

Mokslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad kitas sprogimas gali būti nukreiptas į Žemę. Tai sukels radijo veikimo sutrikimą arba net visiškai išjungs.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite