Plastiko dalelių jau aptikta ir kalnų viršūnėse

Nei viena vieta Žemėje negali išvengti ore egzistuojančių plastiko dulkių, kurios jau pasiekė atokių kalnų viršūnes.

 

Ilgą laiką buvo žinoma, kad plastikas teršia mūsų vandenį ir žemę, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad mikroplastiko dulkių esama ir ore, kuriuo mes kvėpuojame.

 

Pagrindinis toks plastiko dulkių tipas – polistirenas, kuris naudojamas pakuočių gamyboje. Tačiau jis nėra palčiai perdirbamas, o po jo seka polietilenas, naudojamas plastiko butelių ir maišelių gamyboje, informuoja dailymail.co.uk.

 

Mažytės polimerų dalelės, kurių dydis siekė mažiau nei 5 mm., buvo aptiktos nusėdusios atokioje vietovėje ties siena tarp Prancūzijos ir Ispanijos, kuri anksčiau buvo laikoma „pirmykšte“ ir visiškai švaria.

 

Tyrėjas Steve Allen iš Stratklaido universiteto, sakė: „Stulbina ir tuo pačiu kelia nerimą, kad tiek daug dalelių buvo aptikta Pirėnų vietovėje. Jas šia atneša vėjas. Tai atveria tikimybę, kad šias daleles jūs įkvepiate ne tik miestuose, bet ir kitur, kur nuo pradinio šaltinio jos gali nukeliauti milžiniškus atstumus. Nemanau, kad žemėje yra organizmas apsaugotas nuo šito.“

 

Mokslininkai apskaičiavo, kad oru mikroplastikas gali nukeliauti apie 96,5 km.
Europa kasmet pagamina 60 milijonų tonų plastiko iš kurių 27,1 milijonai tonų yra surenkama perdirbimui, yra sudeginama arba patenka į sąvartynus.

 

Apie 10 procentų plastiko atsiduria vandenynuose, tačiau kur patenka likusi dalis – lieka nežinoma.
Mokslininkų darbas pristatytas „Nature Geoscience“

 

Šaltinis: https://www.gismeteo.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite