Astrofizikas pasakojo, kaip gali atrodyti gyvenamosios planetos


Šviesiai mėlynas taškas yra Žemė. Būtent taip prieš 30 metų astrofizikas Carlas Saganas apibūdino mūsų planetą pagal vaizdą, padarytą 6 milijardų kilometrų atstumu. Daugelio ekspertų teigimu, mėlyna planetos spalva yra gyvybės joje ženklas.

 

Didelę gyvybės egzistavimo mėlynose planetose tikimybę lemia tai, kad Žemė yra vienintelis kosminis kūnas, kuriame yra biologinė įvairovė. Planetos spalva gali daug pasakyti apie sąlygas joje, tai priklauso nuo atmosferos sudėties, vandenynų buvimo ir uolienų tipo. Mokslininkai gali sužinoti, ar planetoje yra gyvybė, tik pažvelgę ​​į jos momentinę nuotrauką iš kosmoso.

 

Astronomai seniai naudojo spektrografiją, tyrinėdami žvaigždes, kad nustatytų jų spinduliuotės spalvą. Šiuo metu teleskopai nemoka atskirti žvaigždžių šviesos, kuri atsispindi nuo planetų aplink, ar kitą žvaigždę. Kita problema yra ta, kad žmonės dar neišmoko suvokti spalvų kitų nei Saulės žvaigždžių šviesoje.

 

Pirmieji sunkumai išnyks, kai žmonės sukurs galingesnį teleskopą. Antrasis sprendimas yra mažiau akivaizdus, pasak Jacko Maddeno iš Kornelio universiteto, kompiuterinės simuliacijos gali padėti mokslininkams. Ekspertas sukūrė informacinę planetų, panašių į Žemę, knygą ir skirtingų žvaigždžių šviesos aiškinimo vadovą.

 

Modeliuose yra skirtingi galimų planetų paviršių deriniai: jūros vanduo, granitas, smėlis, žolė, sniegas ir kt. Kai kurios planetos buvo visiškai apleistos, o kitose būta sniego. Tada sukurtos planetos buvo nukreiptos į orbitą kartu su žvaigžde iki taško, kuriame šviestuvo energijos pakanka, kad vanduo liktų skystas.

 

Iš viso buvo sukurta 30 planetų ir 12 žvaigždžių, kurios padėjo sužinoti 360 rūšių spalvų spektrų antžeminėms planetoms. Anot eksperto, darbas padės astronomams rasti gyvenamus pasaulius.

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite