Jei taip ir toliau, vos per kelis metus gali išnykti milijonas rūšių

Žemėje yra apie 8 milijonų augalų ir gyvūnų rūšių, tačiau vienam milijonui gresia išnykimas. Ne kažkada tolimoje ateityje, o vos per kelis artimiausius metus.

 

Mokslininkai perspėja, kad šie praradimai yra tiesioginis žmonių vykdomos veiklos rezultatas, o rūšių nykimo mastas spartėja.

 

„Ekosistemų sveikatos, nuo kurios esame priklausomi mes ir visos kitos rūšys, padėtis blogėja sparčiau nei kada anksčiau. Mes griauname mūsų ekonomikos, pragyvenimo, maisto saugumo, sveikatos ir pasaulinio masto gyvenimo kokybės pamatus,“ – pranešime sakė Robert Watson, Jungtinių Tautų organizacijos Tarpvyriausybinės mokslinės politinės biologinės įvairovės ir ekosistemų platformos (IPBES) pirmininkas.

 

Globalios kaitos mastas gamtoje fiksuotas per pastaruosius 50 metų neturi precedentų visoje žmonijos istorijoje.
Yra tiekiama daugiau maisto, energijos ir medžiagų, tačiau visa tai kuriama gamtos gerovės kaina. Biologinė įvairovė traukiasi greičiau nei bet kuriame kitame žmonijos istorijos taške.
Didžiausias poveikis, kalbant apie sudėtingumą, atsiranda dėl pokyčių sausomos ir jūros naudojime, tiesioginiame organizmų eksploatavime, klimato kaitoje, taršoje ir invazinių rūšių atsiradime, skelbiama atskaitoje.
Klimato kaita jau daro poveikį gamtai ne tik makro-lygmeniu, kaip ekosistemoms, bet ir mikro-lygiu kaip genetikai, pabrėžiama ataskaitoje.

 

Mokslininkai teigia, kad labai svarbus, tarpusavyje sujungtas gyvybės tinklas Žemėje darosi vis mažesnis ir gerokai pakrikęs.

 

Apie 75% antžeminės aplinkos ir du trečdaliai jūrinės aplinkos buvo žymiai pakeisti žmonių veiksmų.
Kitos detalės skelbiamos ataskaitoje:
• Daugiau nei 500000 iš 5,9 milijonų priskaičiuotų pasaulio sausumos rūšių neturi tinkamų gyvenamųjų aplinkų, reikalingų ilgalaikiam išgyvenimui;
• Daugiau nei 40% amfibinių planetos rūšių gresia išnykimas;
• Trečdaliui rifus formuojančių koralų, ryklių ir ryklių giminaičių bei trečdaliui jūrinių žinduolių gresia išnykimas;
• Mažiausiai 680 stuburinių gyvūnų rūšių nuo 1500-ųjų dėl žmonių vykdomos veiklos buvo privesti prie išnykimo.
• Iki 2016 metų išnyko apie 560 prijaukintų žinduolių rūšių, o dar mažiausiai 1000 gresia toks pavojus.
• Trečdalis jūrų žuvų išteklių 2015 metais buvo sumažėję iki netvaraus lygio.
• Nuo 1980 metų plastiko tarša išaugo 10 kartų; nuo 300 iki 400 tonų pramonės atliekų kasmet yra išmetama į pasaulio vandens telkinius, o dėl trąšų vandenynuose susiformavo daugiau nei 400 „mirties zonų“, kurių plotas apima daugiau nei 95000 kvadratinių mylių teritoriją.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Šaltinis: https://www.gismeteo.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite