Vandenyno dugne aptiko išskirtines bakterijas

Giliausioje mūsų planetos vandenynų įduboje, Marianų lovyje, mokslininkai atrado naftą mintančias bakterijas.

 

Tarptautinė mokslininkų komanda, tarp kurių ir tyrėjai iš Britanijos, Kinijos ir Rusijos, pasinaudodami povandeniniais įrenginiais surinko mikrobinius įdubos pavyzdžius iš maždaug 10,95 km. gylio.

 

Į Marianų lovį buvo surengtos vos kelios ekspedicijos, o naujausioji jų yra pirmoji orientuota į į įdubos mikrobines grupes.

 

„Apie Marsą mes žinome daugiau nei apie giliausią mūsų vandenynų vietą,“ – pranešime spaudai sakė Xiao-Hua Zhang, profesorius iš Kinijos.

 

Kuomet mokslininkai analizavo ekspedicijos metu surinktus mikrobinius pavyzdžius, jie aptiko naują angliavandenilius ardančią bakterijų grupę.

 

Angliavandeniliai yra organiniai junginiai, sudaryti tik iš vandenilio ir anglies atomų. Jie aptinkami žalioje naftoje ir gamtinėse dujose.

 

„Šio tipo mikroorganizmai iš esmės valgo junginius, panašius į tuos, kurie aptinkami naftoje, ir juos panaudoja energijai,“ – sakė Jonathan Toddy, tyrėjas iš Rytų Anglijos universiteto. „Panašūs mikroorganizmai naudojami ardant naftos išsiliejimų padarinius gamtinių nelaimių metu.“

 

Mokslininkai buvo nustebinti nafta mintančių bakterijų gausa šioje vandenyno įduboje. Niekur kitur mūsų Žemėje nafta mintančios bakterijos nėra taip proporcingai dominuojančios.

 

Nafta mintančius mikrobus mokslininkai aptiko didesniame nei 6,44 km. gylyje po vandeniu ir įtaria, kad mikrobai gyvena ir dar didesnėse vandenyno gelmėse.

 

Mokslininkai savo atradimus paskelbė žurnale „Microbiome“.

 

Šaltinis: https://www.gismeteo.lt

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
13xorcist

as manau kad tai juodasis maras

Taip pat skaitykite