Ką reiškia būti suaugusiu alkoholiko vaiku? Arba, kokias pasekmes palieka nedarni šeimos aplinka II dalis

Pirmoje dalyje įvardinome esminius bruožus, kuriais dažniausiai save apibūdina suaugę alkoholikų vaikai. Galbūt ne visus juos pritaikysite sau, tačiau jie gali padėti suprasti kodėl gyvenime elgiatės ir reaguojate būtent taip, ir kokios yra jūsų elgesio, kurį jums sunku suprasti, priežastys. Bet bruožus kol kas palikime ateičiai. Juos panagrinėsime vėliau. Pirmiausia derėtų aptarti jūsų praeitį. Vaikystę. Tą metą, kada viskas prasidėjo.

 

Tad kas atsitiko vaikystėje?

 

Knygoje „Suaugę alkoholikų vaikai“ Dr. J. G. Woititz klausia „Kada vaikas yra ne vaikas? Kai jis gyvena alkoholizmo aplinkoje. Tiksliau reikėtų klausti, kada vaikas yra nevaikiškas? Be abejonės, atrodėte kaip vaikas ir rengėtės kaip vaikas. Elgdavotės visai kaip vaikas, bet niekad visa širdimi neįsidūkdavote, tik prisitaikydavote prie kitų, ir tiek.“

 

Buvo taip? Tiesa? Visi jumyse matė vaiką. Tokį patį, kokių aplinkui bėgioja šimtai, tūkstančiai. Tačiau jūs nesijautėte toks, kaip kiti vaikai. Jūsų mintys nuolat skriedavo kitur. Nors ir žaisdavote su kitais vaikais, mintimis būdavote kitoje vietoje. Namuose. Galvoje nuolat tvyrojo įtampa, o akyse atsispindėjo liūdesio šešėlis. O kas gi ten, tuose namuose? Ką rasiu sugrįžęs? Kokią nuotaiką? Ar tėtis/mama bus blaivus?
Tad koks tas gyvenimas alkoholiko namuose?

 

„Visi alkoholikų vaikai auga panašioje aplinkoje. – teigia Dr. J. G. Woititz – Personažai gali būti kitokie, bet alkoholikų namuose vyksta panašūs dalykai. Konkretūs įvykiai skirsis, bet iš esmės alkoholiko namų aplinka visada tokia pati. Visą laiką tvyro įtampa ir nerimas. Įtampa gali vesti prie įvairių įvykių, bet tikėtina, kad visi jie atneš skausmą ir graužatį. Ne tiek skiriasi patirtys, kiek tai, kaip į jas reaguojate.“

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Ar atsimenate koks buvo gyvenimas namuose? Pagalvokite. Kaip ten jautėtės? Ką tikėdavotės išvysti sugrįžę? Tikriausiai nuolat vylėtės, kad štai šiandien viskas bus gerai? Bus ramu, saugu, gera. Tačiau niekada dėl to nebūdavote tikri. Tikri būdavote tik dėl to, kad niekada nežinote ką rasite, ir kas gali nutikti.

 

Gyvendami tokioje, įtampos kupinoje aplinkoje, tikriausiai daug svajodavote. Apie tai, kaip vieną dieną viskas pasikeis. Kaip tėtis/mama mes gerti, kaip prasidės geras, saugus ir gražus gyvenimas. Visa širdimi panirdavote į svajones, į pasakų pasaulį, gyvenote savo vaizduotėje. Laikėtės įsikibę vilties, nes nenorėjote patikėti tuo, kas vyksta aplink jus. Žinojote, kad nei apie savo svajones, nei apie tai, kas vyksta namuose, negalima pasakoti draugams ir ne šeimos nariams. Nenorėjote, jog kas nors svetimas sužinotų tai, kas vyksta jūsų namuose, tad visus jausmus laikydavote paslaptyje. Tik sau.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Beje, o kaip jums sekėsi mokykloje?

 

Reikia manyti, kad gyvenimas buvo sunkus ne tik namuose. Viskas, kas vyko namie, tikriausiai veikė ir gyvenimą mokykloje. Tikriausiai buvote arba labai stropus mokinys, visada pasirengęs daryti, ko prašomas. Arba, kaip tik atvirkščiai, buvote maištininkas ir „tinginys“, tikruosius jausmus slepiantis po atsainumo kauke. Kad ir kuris iš šių personažų buvote jūs, nė vienam, nė kitam iš tiesų nebuvo lengva. Nes nė vienas, nė kitas negalėjo niekam atvirai išsipasakoti ir prisipažinti kaip iš tiesų jaučiasi. Ir kas gi patikėtų, kad jūsų šeimoje dedasi tokie dalykai?

 

Tad galima teigti, jog mokykla nebuvo tas saugus uostas, kuriame galėjote pasislėpti ir jaustis ramiai. Tai buvo tik laikina stotelė, laikinas atokvėpis nuo namų aplinkos ir joje tvyrančios slogios atmosferos. Tai buvo dar viena vieta, į kurią privalėjote eiti ir praleisti tiek laiko, kiek reikia. Bet jei mokykloje jautėtės tikrai gerai ir joje radote bent kažkiek užuovėjos, tada jums iš tiesų pasisekė.

 

O kaip draugai ir bendraamžiai?

 

Tikriausiai net žaisdami su kitais vaikais, jūs negalėdavote iki galo atsipalaiduoti ir visa širdimi atsiduoti žaidimui. Net jei žaisdavote su vaikais, vis tiek nesijautėte vienu iš jų. Tai buvo tarsi ne jūsų pasaulis, todėl visada laikėte save prašalaičiu. Jums sunku buvo susirasti draugų, nes su niekuo negalėjote būti atviri. Nieko negalėjote pasikviesti į svečius, nes ten bet kada galėjote rasti girtą tėvą/motiną. Net jei turėjote kelis draugus, jie tikriausiai buvo iš tos pačios aplinkos kaip ir jūs. Bet ir su jais nedrįsote būti visiškai atviri, nes manėte, kad „pas juos tikrai nėra taip baisu, kaip pas jus“.

 

Augant darėsi vis sunkiau ir sunkiau, nes pasiekėte tokią ribą, kai nebemokėjote susirasti draugų. Tapote uždaru, baikščiu, niekur nepritampančiu žmogumi. Linkusiu įvykius stebėti iš šalies ir nedrįstančiu juose dalyvauti. Pasak Dr. J. G. Woititz „toks suaugęs žmogus dažniau gali tapti alkoholiku, su juo susituokti ar ir viena, ir kita. Šitaip ir toliau sukamasi ydingame rate.“

 

Laukite tęsinio.
Parengė Rasa Banelė
Parengta remiantis Dr. Janet Geringer Woititz „Suaugę alkoholikų vaikai“

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Pyktis.

Butu mano valia tai isnaikinciau visus iki vieno tuos prakeiktus pijokus!!!

slapyvardis

taip mano mociute sakydavo Amz. At.
nieko nereikia naikinti nes pats pirmiau susinaikinsi .pikti zmones yra labai silpni nes blogos mintys atema energija,prisaukia ligu. reikia kaip tik stengtis sustipreti t.y. elgtis priesingai,nebut neigiamu.tai yra sunku,nusikeikti ir numoti ranka lengviau,bet..

Pyktis.

Tiesos yra….bet visi anksciau ar veliau “susinaikinsim” o iki tol as NIEKINSIU!!! visus panasius. Nes jie griauna gyvenimus kitiems ir jiems del to nusisikt. Suprantu jeigu koks nors vienisius geria ir jis niekam netrugdo ir nekenkia. Bet kai tai vyksta seimoje nu gai jau atleisk tu man,bet tokius reikia tiesiog naikinti!!! “pikti zmones yra labai silpni nes blogos mintys atema energija,prisaukia ligu.” Patikek as nesu silpnas. Tiesiog per daug suprantu kas vyksta. O tas “varo is proto” nes nieko negaliu pakeisti….energijos man kolkas tikrai netruksta. Sveikata ir manau dar gera. Sportas,kiek iseina sveikesnis maistas (nors tokio nelabai jau kur rasi)… Skaityti daugiau »

paprika [aitrioji]

siaipsau to neismastytu joks psichologas, kad tai zinotum, reik turet tokios patirties. reik but alkocholiku seimoj augusiu vaiku.. 100% teisybe.

Taip pat skaitykite