Ar įmanoma perdozuoti kofeino? Kokie būtų šios būklės simptomai?


Kofeino perdozuojama retai, bet dažniausiai tai įvyksta vartojant energinius gėrimus ar maisto papildus, kuriuose gali būti labai dideli kiekiai šios stimuliuojančios medžiagos. Vaikai ir paaugliai prasčiau toleruoja kofeiną, todėl perdozavimo rizika jiems yra didesnė, negu suaugusiems žmonėms.

 

Šiame straipsnyje mes peržiūrėsime oficialius patarimus, kiek kofeino galima suvartoti. Apžvelgsime kofeino šaltinius ir pakalbėsime apie perdozavimo prevenciją bei gydymą, rašo medicalnewstoday.com. Taip pat aptarsime, kas yra kofeinas, ir kokie yra kofeino perdozavimo rizikos veiksniai, tikimybė ir simptomai.

 

Kas yra kofeinas ir kur jo būna?

 

Kofeino natūraliai turi tam tikri augalai, riešutai ar sėklos, tačiau gamintojai deda jo į kai kuriuos maisto produktus ar gėrimus. Daug kofeino turi kava, arbata, kola, energiniai gėrimai. Kofeinas natūraliai aptinkamas šokolade. Kofeino dažnai būna maisto papilduose, kurie yra skirti sportuojantiems, taip pat vaistuose nuo karščiavimo ir skausmo.

 

Kofeinas organizmui daro įvairų poveikį, pradedant apetito slopinimu ir baigiant budrumo suaktyvinimu. Kofeinas yra stimuliuojanti medžiaga, o tai reiškia, kad jis suaktyvina kai kuriuos organizmo procesus, pavyzdžiui, paspartina signalų plitimą iš smegenų į kūną. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl asmuo, gavęs kofeino, jaučiasi žvalesnis ir dėmesingesnis.

 

Ar įmanoma perdozuoti kofeino?
Gauti pernelyg daug kofeino ir patirti šalutinį jo poveikį yra gana lengva. Tačiau gyvybei pavojingas kofeino perdozavimas pasitaiko retai. Dar rečiau žmogus nuo kofeino perdozavimo miršta. 2018 metais vienoje mokslinių straipsnių apžvalgoje tyrinėtojai aptiko 92 atvejus, kai žmonės mirė nuo kofeino perdozavimo.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Į šią apžvalgą buvo įtraukti visi moksliniai žurnalai, esantys interneto duomenų bazėse. Mokslininkai mano, kad trečdalis šių mirčių galėjo būti savižudybės. Kofeinas pradeda daryti poveikį organizmui, kai jo kiekis kraujyje pasiekia 15 mg/l. Kofeino koncentracija nuo 80 iki 100 mg/l jau gali būti mirtina.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kofeino dažniausiai perdozuojama ne geriant kavą, bet vartojant maisto papildus ar kofeino tabletes, ypač tuomet, kai šie preparatai sumaišomi su energiniais bei gazuotais gėrimais ar kava. Pavojus kyla dėl to, kad tokiuose maisto papilduose būna didesni kofeino kiekiai negu įprastuose maisto produktuose ar gėrimuose.

 

Kitaip negu geriant kavą ar net vartojant maisto papildus su kofeinu, vartoti grynus kofeino miltelius yra labai pavojinga – tikimybė, kad jie sukels perdozavimą, yra labai didelė. Jungtinių Valstijų Maisto ir vaistų administracija įspėja, kad arbatinis šaukštelis tokių miltelių prilygsta 28 puodeliams kavos. Ji pabrėžia, kad gryni ir koncentruoti kofeino produktai gali turėti rimtų pasekmių sveikatai.

 

Smarkiai kofeino perdozavęs žmogus paprastai miršta nuo širdies skilvelių virpėjimo. Šis sutrikimas įvyksta tuomet, kai apatinės širdies ertmės pradeda virpėti, o ne reguliariai susitraukinėti. Skilvelių virpėjimas neleidžia širdžiai normaliai plakti ir priverčia ją sustoti.

 

Kofeino perdozavimo simptomai

 

Tipiški kofeino pašaliniai poveikiai:

Budrumo suaktyvėjimas;

Dirglumas ir nerimas;

Padidėjusi kūno temperatūra;

Dehidratacija;

Galvos skausmas;

Padažnėjęs kvėpavimas;

Padažnėjęs širdies plakimas.

Kofeino perdozavimo simptomai:

Labai greitas arba nereguliarus širdies plakimas;

Drebulys;

Pykinimas ar vėmimas;

Sumišimas;

Panikos ataka.

 

Jei žmogus patiria tik šalutinį kofeino poveikį, jis turėtų nedelsiant nutraukti produktų su kofeinu vartojimą, gerti daug vandens ir išeiti pasivaikščioti, kad išnaudotų energiją ir numalšintų nerimą. Jei žmogui pasireiškė kofeino perdozavimo simptomai, jis nedelsiant turėtų ieškoti medicininės pagalbos. Kofeino perdozavimas gydomas intraveniniais skysčiais, papildais ar aktyviąja anglimi.

 

Rizikos veiksniai:
Kofeino ir alkoholio derinys gali turėti kelias pavojingas pasekmes. Stimuliuojančiai veikiantis kofeinas iš dalies gali maskuoti alkoholio poveikį, todėl energinius gėrimus ir alkoholį maišantys žmonės gali pernelyg apgirsti.

 

Gimdoje augantys vaisiai ir naujagimiai labai lėtai skaido kofeiną, todėl Amerikos akušerių ir ginekologų koledžas nėščioms moterims pataria apriboti kofeino vartojimą iki mažiau kaip 200 mg per dieną (1 – 2 puodeliai kavos). Krūtimi maitinami kūdikiai neturėtų patirti didesnio kofeino poveikio, jei motina gaus ne daugiau kaip 300 mg kofeino per dieną (2 – 3 puodeliai kavos).

 

Tačiau kofeino vartojimą reikėtų sumažinti, jei kūdikis tampa irzlus ar neramus. Amerikos pediatrų akademija nepataria vaikams ir paaugliams vartoti gėrimų su kofeinu. Ypač reikėtų vengti energinių gėrimų, kurie turi ne tik daug kofeino, bet ir nesveikus kiekius cukraus.

 

Šaltinis: http://www.technologijos.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite