Tik dabar aiškėja keista istorija apie 6 „Titaniko“ katastrofą išgyvenusius žmones, kurie buvo ištrinti iš istorijos (Video)


Šešiems kinams pavyko išgyventi „Titaniko“ katastrofą, o po paros jie jau buvo ištrinti iš šios istorijos. 1912-ųjų balandžio 15-ąją lediniame Atlanto vandenyje nuskendusiame „Titanike“ buvo 2224 žmonės. Tik maždaug 700 iš jų pavyko išgyventi. Tačiau prabėgus daugiau nei šimtui metų šešių išgyvenusių žmonių istorija ir aplinkybės, kodėl ši istorija neiškilo viešumon, pradeda aiškėti tik dabar, rašo allthatsinteresting.com.

Daugiausia naujo dokumentinio filmo, pavadinto „The Six“ („Šešetas“), kuris turi pasirodyti 2018-ųjų pabaigoje, dėka pasaulis gali pagaliau išgirsti trijų kinų, išgyvenusių „Titaniko“ katastrofą ir niekuomet nesulaukusių pelnyto dėmesio, istoriją.

Lee Bing, Fang Lang, Chang Chip, Ah Lam, Chung Foo, Ling Hee, Lee Ling ir Len Lam keliavo trečiąja klase. Visų jų pavardės buvo surašytos viename biliete. Kinai dirbo tarp Kinijos ir Europos kursuojančiuose krovininiuose laivuose. Kaip daugelis trečiosios klasės keleivių, jie veikiausiai buvo nutarę Amerikoje pradėti naują gyvenimą.

Lee Ling ir Len Lam, kaip manoma, nuskendo, tačiau likę šeši išgyveno. Kai kurie įšoko į paskutinę iš laivo nuleistą gelbėjimosi valtį, kiti įsikibo vandenyje plūduriuojančių nuolaužų. Tačiau išsigelbėti buvo nelengva ir dėl dar vienos priežasties – jie buvo kinai.

Tikslių išsigelbėjimo detalių žinoma nedaug, tačiau, pasak vieno pasakojimo, į gelbėjimo valtyje, prie kurios priplaukė vienas iš išgyvenusiųjų, buvęs įgulos narys suabejojo, ar priimti kiną į valtį, tvirtindamas, kad „yra vertesnių išsigelbėjimo nei kažkoks japonas“. Kiti valtyje buvę išgyvenusieji įtikino išgelbėti skęstantįjį.

Dėl „Titaniko“ nelaimės galvas pametusi spauda itin noriai dėstė išgyvenusiųjų katastrofą ir joje žuvusių istorijas, tačiau tokia garbė buvo skirta tik nelaimingajame laive buvusiems amerikiečių ir britų keleiviams.

Apie šešis išgyvenusius kinus spaudoje buvo užsiminta tik bloguoju: jie buvo netgi šmeižiami ir kaltinami pasislėpę valtyje, kur jie buvo „aptikti prisirišę prie savo vietų“. Tokiems rasistiniams kaltinimams įrodymų nėra. Be to, vienas iš išsigelbėjusiųjų prisiminė, kad vienas kinas irklavo valtį „kaip didvyris“.

Kai šeši išgyvenę kinai po šios katastrofos atvyko į JAV, jų tikrai nelaukė toks šiltas susitikimas kaip kitų, išgyvenusių nelaimę. Kaip pažymi istorikas Stevenas Schwankertas, „šeši kinai išgyveno „Titaniko“ katastrofą, bet jau po paros jie buvo ištrinti iš šios istorijos“.

Kodėl taip nutiko?
Rasizmas kinų atžvilgiu JAV turi gilias šaknis, tačiau laikotarpiu prieš ir po „Titaniko“ nuskendimo jis ypač suklestėjo. Daugelis amerikiečių nerimavo dėl didėjančios kinų imigracijos ir to, kaip ji gali paveikti JAV politiką bei ekonomiką, todėl vyriausybė nustatė atvykstančių kinų kvotas.



1882-ųjų Kinų atskirties aktu kinų imigracija į Ameriką sustabdyta dešimčiai metų. Ji atsinaujino 1892-aisiais. 1902-aisiais kinų imigracija į šalį buvo atvirai paskelbta nelegalia – tai pirmas toks prieš visą grupę nukreiptas veiksmas JAV istorijoje. Iki pat 1943-ųjų (kai Antrojo pasaulinio karo metu Kinija kovojo Sąjungininkų pusėje) kinai negalėjo įgyti JAV pilietybės.

Stebuklingai išgyvenę vieną didžiausių šių laikų laivų katastrofų, šeši kinai buvo išvaryti iš Jungtinių Valstijų. Daugiau nei šimtmetį po šio įvykio buvo neaišku, kas jiems nutiko po to, kol istorikai nepradėjo aiškintis.

Tai buvo nelengva užduotis, ne tik todėl, kad prabėgo daugiau nei šimtas metų, bet ir todėl, kad „kinų genealogija yra nepaprastai sudėtingas dalykas, ypač susidūrus su dokumentais anglų kalba, pavyzdžiui, laivų įrašais, kuriuose pavardės dažnai būna užrašytos klaidingai“, – aiškina dokumentinio filmo „The Six“ režisierius Arthuras Jonesas.

Tačiau sunkaus istorikų ir tyrėjų darbo bei didelės kampanijos socialiniuose tinkluose dėka „The Six“ kūrėjai galėjo atsekti išgyvenusių kinų pėdsakus, kai jie, regis, pranyko iš istorijos. Kaip ir galima nuspėti, pėdsakai daugiausia veda į Kiniją. Visgi vienas kinas grįžo į JAV – šalį, kuri jį ištrynė iš istorijos.

Tačiau dabar atėjo metas iškelti faktus į dienos šviesą.

Šaltinis: Technologijos.lt

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite