Nuolat šąla rankos? Susirūpinkite, ar nesergate „Raynaud“ sindromu

Jei manote, kad jūsų rankos visada šaltos, pirmiausia įsitikinkite, ar taip sakydami neperdedate. Galbūt jos šaltos tik tada, kai tenka užsibūti lauke, o termometro stulpelis nukritęs žemiau nulio? O galbūt tas šaltumas nėra tiek neįprastas, kad vertėtų skųstis?

 

Norėdami tai išsiaiškinti, pirmiausia perskaitykite, kaip savo patirtį aprašo straipsnių sveikatos temomis autorė Kristine Thomason portale „Health“. Jei galite pasirašyti po visais jos pasakytais žodžiais, problemos neišsigalvojate, tačiau džiugi žinia ta, kad tikrai yra būdų, kaip ją palengvinti.

 

„Sakyti, kad šaltį pakeliu gana sunkiai, galėčiau nebent norėdama gerokai pagražinti jo sukeliamas kančias. Tiesa ta, kad nukritus temperatūrai mano pirštai darosi it lediniai, dažnai įgauna tamsiai raudoną spalvą, o vėliau pabaltuoja. Ypač šaltomis dienomis pirštai pamėlsta, o posakis „Rankos šaltos, užtai širdis – karšta“ veikiau skamba kaip pasityčiojimas, o ne paguoda“, – rašo K. Thomason.

 

„Kadangi užaugau saulėtoje Pietų Kalifornijoje, anksčiau su tokiu reiškiniu susidurti netekdavo: kažką panašaus patirdavau nebent per slidžių žygius arba po ilgų maudynių. Tačiau kai prieš penketą metų įstojau į koledžą ir teko persikelti į Niujorką, mėlynos rankos tapo visai žiemai garantuotu mano skiriamuoju ženklu, – teigia autorė. – Kadangi anksčiau šalto klimato poveikio patirti neteko, iš pradžių maniau, kad visų rankos šaltame ore mėlsta.“

 

„Kaip paaiškėjo, aš klydau. Lankydamasi pas Čikagoje gyvenančius gimines sumaniau bent kiek pasivaikščioti lauke. Kai grįžau, pamačiusi vizitine mano kortele tapusius mėlynus pirštus teta tuojau pat tarė: „Veikiausiai tau Raynaud sindromas“. Apie tokį anksčiau nebuvau nė girdėjusi!“ – prisipažįsta K. Thomason.

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Vis dėlto tetos spėjimas neliko neišgirstas: į Niujorką moteris grįžo pilna galva klausimų, todėl, ilgai negaišdama, kreipėsi į dr. Melisą Lai Becker – Everete, Masačusetso valstijoje, esančiame sveikatos priežiūros centre dirbančią medikę. K. Thomason potyriai, anot M. Lai Becker, – tai klasikiniam Raynaud (kartais vadinamos Reino) ligos atvejui būdingi simptomai. Tad jei jau ėmėte manyti, kad galbūt šis sindromas yra būdingas ir jums, tikrai praverstų šiokia tokia informacija ir vienas kitas geras patarimas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Raynaud ligos simptomai

 

„Be pirštinių šaltame ore atsidūrusio visiškai sveiko žmogaus rankų pirštai kažkiek, žinoma, pašąla“, – sutiko M. Lai Becker, tačiau pridūrė, kad tie, kurie kenčia nuo Raynaud sindromo, patiria kur kas akivaizdesnę ir stipresnę reakciją. „Vien palietus tokio žmogaus ranką taptų akivaizdu, kad šaltis nėra įprastas. Net tada, kai šaltis lauke visiškai pakenčiamas, Reino sindromą turinčių žmonių rankos yra pabalę ir šaltos kaip ledas”, – teigia specialistė.

 

Ji taip pat užsimena, kad Raynaud ligos atveju rankos ne tik atšąla, bet ir pabąla, kiek vėliau pamėlsta, o vėl patekusios į šiltą aplinką ima raudonuoti. Vis dėlto ne visada sergant Reino liga šios trys spalvos mainosi čia nurodyta tvarka. Minėtina ir tai, kad panašūs simptomai gali reikštis ir kitose galūnėse, t. y. šis trispalvis fenomenas kartais būdingas ausims, nosiai, lūpoms ir net krūtų speneliams.

 

Užfiksavus kurį nors iš nurodytų simptomų arba net tada, kai pastebite, kad rankų pirštai ypač sušąla ir net tampa skausmingi, rekomenduojama kreiptis į gydytoją, kuris galbūt nukreips pas reumatologą. Medikas nustatys, ar jūsų negalavimų priežastis – pirminis (dažniau pasitaikantis tipas), ar antrinis (atsirandantis sergant kitomis ligomis) Raynaud sindromas.

 

Raynaud sindromą sukeliančios priežastys

 

Pirminio Raynaud sindromo atveju nemažai lemia genetika. Remiantis organizacijos „Mayo Clinic“ skelbiamais duomenimis, maždaug trečdalio pirminį sindromą patiriančių asmenų giminaičiai taip pat skundžiasi šios ligos keliamais negalavimais. Nors šiaip jau Raynaud sindromas gali pasireikšti bet kam, kaip teigia M. Lai Becker, jis žymiai labiau būdingas moterims nei vyrams ir paprastai nustatomas paauglystėje.

 

Antrinį Raynaud sindromą (dar vadinamą Raynaud fenomenu), remiantis „National Heart, Lung, and Blood Institute“ skelbiama informacija, paprastai sukelia kokia nors pirminė priežastis, kaip antai nervų pažeidimas, rankų ir kojų sužeidimai, sąlytis su tam tikromis cheminėmis medžiagomis, kartotinai patiriami smūgiai (pavyzdžiui, spausdinant arba grojant pianinu), kraujospūdį veikiantys medikamentai arba nikotinas.

 

Antrinis Raynaud sindromas yra rečiau pasitaikantis reiškinys ir paprasta pasireiškia ne anksčiau kaip sulaukus 40-ies. Vis dėlto, kadangi būklė yra ganėtinai pavojinga (palyginti su pirminiu sindromu), pastebėjus pirmiau išvardytus simptomus, labai svarbu kreiptis į gydytoją.

 

Kodėl turint Raynaud sindromą mėlynuoja rankos?

 

„Kas konkrečiai sukelia rankų mėlynavimą, tiksliai pasakyti sunku, – sako M. Lai Becker. – Aišku tik viena: šaltis gali sukelti kraujagyslių spazmus.“ Taigi, jei jums būdingas Raynaud sindromas, į kojų ir rankų pirštus nueinančios kraujagyslės, patiriant priepuolį, užspazmuojamos, kitaip sakant, tiek susiaurėja, kad kraujo pratekėjimas į konkrečias galūnes tampa labai apribotas. Šį reiškinį paprastai sukelia žema oro arba vandens temperatūra. Pasitaiko, kad priepuolį sukelia ir emocinis stresas arba hormonų pokyčiai.

 

Ar Raynaud sindromas pavojingas?

 

Dažniausiai rimtų problemų Raynaud sindromas nesukelia. M. Lai Becker atkreipia dėmesį tik į padidėjusią nušalimų riziką ir dar keletą pasekmių.

 

„Pavojų kelia ir spazmai, – sako specialistė. – Juk pirštų galiukuose esama daug smulkių kraujagyslių, o kai jos spazmuojamos, kraujas sunkai patenka į galūnes.“ Dėl to gali atsirasti opų, prasidėti gangrena. Būna ir taip, kad kraujas apskritai nebepatenka į rankų arba kojų pirštus, todėl šie deformuojasi. Kad ir kaip būtų, per daug nuogąstauti neverta vien todėl, kad tokios pasekmės ypač retos. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad į simptomus galite numoti ranka.

 

Raynaud ligos gydymas

 

Atsižvelgiant į Raynaud sindromo priežastį ir jo rimtumą, gali būti skirtas kuo įvairiausias gydymas. „Pirminio sindromo atveju apie kokį nors rimtą pavojų paprastai nekalbama, – primena M. Lai Becker. – Ta būklė laikoma gana lengvai kontroliuojama, juolab kad galima vartoti tam tikrų vaistų.“ Kalbant apie medikamentus, derėtų pasakyti, kad tai – kraujagyslių spazmus mažinantys vaistai. Kartais skiriamos botulino toksino injekcijos. Ypač retais atvejais – operuojama.

 

„Norint išvengti sindromo pasireiškimo, užvis geriausia vengti dažniausio jo sukėlėjo – šalto oro, – patarai M. Lai Becker. – Be to, tikrai privalėtumėte įsigyti porą ypač šiltų pirštinių!“ Kadangi į saulėtą Kaliforniją publikacijos autorė K. Thomason grįžti neketina, pirmosiose jos neatidėliotinų reikalų sąrašo vietose – vizitas pas gydytoją ir kumštinių pirštinių paieškos. Jei čia išvardyti simptomai jums pažįstami, tą patį vertėtų padaryti ir jums.

 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Sindromas

Negalima sirgti “sindromu”, nes “sindromas” yra požymių rinkinys, diagnozuojant kokią nors ligą.

No UFO

Kazkoks sveikatos ABC likes tinklapis

Taip pat skaitykite