Marse siaučia galinga dulkių audra: vienam marsaeigiui iškilo grėsmė


Dar birželio pradžioje mokslininkai pastebėjo, jog Marse kyla audra ir niekas nesitikėjo, kad ji vis stiprės ir truks ilgiau kaip dvi savaites. O galo taip ir nematyti.

Iš pradžių tai tebuvo menka audra, tačiau palaipsniui išaugo ir apėmė didelę dalį planetos. Būtent jos kelyje, beveik per patį vidurį ir atsidūrė „Opportunity“ marsaeigis.

Apie tokias audras mokslininkai žinojo ir jos buvo užfiksuotos ir praeityje, tačiau šį kartą audra itin didelį pavojų kelia marseigiui „Opportunity“. Šis yra varomas Saulės energija, o kaip jos gauti jei dangų temdo storas dulkių sluoksnis?

Marsaeigis pakliuvo tikrai į nepavydėtiną situaciją, o Žemėje esantys mokslininkai niekuo jam padėti negali, tik laikyti kumščius ir tikėtis geriausio. Ten kur šiuo metu yra marsaeigis storas dulkių sluoksnis ne tik atkirto jį nuo galimybės pasikrauti energijos, bet ir nuo ryšio su Žeme.

Šis marsaeigis Marsą tyrinėti padeda jau 15 metų. Žinoma, jis ir anksčiau buvo pakliuvęs į panašią audrą, tačiau šį kartą situacija kiek sudėtingesnė. Nors mokslininkai jau buvo praradę ryšį su juo, visgi, po savaitės jis vėl pasiuntė signalą.

Šiuo metu taupydamas paskutinius energijos likučius marsaeigis „miega“ (trumpas atokvėpis po tiek metų darbo), kol siautulinga audra praeis ir prasisklaidžius dulkėms, dėka Saulės jam pavyks pasikrauti baterijas.

Tuo tarpu marsaeigis „Curiosity“ atsiuntė asmenukę, kurios fone siautė ta pati galinga audra, apėmusi ketvirtadalį planetos. Šio marsaeigio situacija kiek geresnė nei „Opportunity“, kadangi jis varomas ne Saulės energija, o branduoline energija.

Be to jis yra audros krašte. Jo misija tyrinėti Geilo kraterį, Marso klimatą, geologiją, planetos tinkamumą gyvybei.

NASA teigia, kad ši dulkių audra yra bene viena intensyviausių kada nors fiksuotų Raudonojoje planetoje. Nuo birželio 10-osios jos plotas išaugo maždaug 41 milijoną kvadratinių kilometrų. Tai apima Šiaurės Amerikos ir Rusijos plotus kartu sudėjus, rašo npr.org.

Audroje tiek dulkių kad diena, tikrąja to žodžio prasme, virto naktimi. Nors „Opportunity“ likimą gaubia nežinia, tiksliau storas sluoksnis dulkių, visa NASA komanda tikisi, kad po audros marsaeigis atsibus.

Visgi, jis negalės nuo savo saulės baterijų nusivalyti dulkių, tačiau tikimasi, kad čia pagelbės Marso vėjai.
Laikykis, Opportunity!

Šaltinis: Gismeteo.lt

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite