Archeologai atrado, kad Merfio dėsniai veikė ir senovėje: vieno žmogaus istorija prieš 2000 metų Vezuvijaus išsiveržimo metu (Video)

Prieš beveik 2000 metų (79 pr.m.e) vienam vyriškiui pavyko pasprukti nuo pirmosios Vezuvijaus ugnikalnio įsiūčio bangos – bet čia pat jį užgulė ugnikalnio išsviestas uolienos gabalas, rodo naujausi archeologiniai kasinėjimai.

Nuotraukose iš radimvietės matosi vyro skeletas, kurio viršutinė dalis prislėgta didžiulio uolos gabalo. Akmuo sutraiškė viršutinę vyro kūno dalį, ir jo kaukolė greičiausiai dar ir dabar yra po akmeniu.

Skeleto blauzdikaulių pažeidimai rodo kaulų infekciją – kas greičiausiai ir tapo kliuviniu sėkmingam pabėgimui, mano archeologai.

Tikėtina kad vyras, kuriam buvo apie 30 metų, šlubčiojo alėja tolyn nuo katastrofos zonos, ir čia jį pasivijo akmuo. Tikėtina, kad vyrą pražudęs akmuo – tai durų staktos šulas, kurį į orą pakėlė liepsningas sprogimas, sukeltas vulkano dujų, lavos ir nuolaužų mišinio.



„Šis atradimas demonstruoja, kaip progresuoja pati archeologija. Komandą, dirbančią kasinėjimo vietoje sudaro ne tik archeologai, bet ir daugelio kitų sričių ekspertai: inžinieriai, restauratoriai, kurie naudojasi net ir tokiomis šiuolaikiškomis technologijomis, kaip dronai ar 3D skeneriai. Dėl to turime galimybę atkurti erdvę tiksliai taip, kai ji atrodė tuo metu, – sako Archeologinio Pompėjos parko direktorius Massimo Osanna. – Tai pirmas kartas, kai kasinėjimuose turime tokius įrankius. XIX a. ir XX a. pradžioje ši vieta, kur aptikome skeletą, irgi buvo kasinėjama, bet jie nepasiekė tokio gilaus sluoksnio, kaip mes“.

Parengta pagal CNN.

Šaltinis: Technologijos.lt ir 15min.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite