Atrastas pats šviesiausias objektas visoje Visatoje, kokio mokslininkai dar nėra regėję: kvadrilijoną kartų viršija Saulės šviesį

Kvazarai yra ypatingai šviesūs objektai – aktyvūs galaktikų branduoliai, kuriuose medžiaga sparčiai krenta į juodąją skylę ir spinduliuoja labai daug energijos.

Dabar atrastas pats šviesiausias toks objektas, kodiniu numeriu SMSS~J215728.21-360215.1. Plika akimi jo nepamatysite, bet tik todėl, kad jis yra labai labai toli – jo šviesa iki mūsų keliauja daugiau nei 12 milijardų metų. O jo šviesis beveik kvadrilijoną kartų viršija Saulės šviesį, arba šimtą tūkstančių kartų – viso Paukščių Tako.

Tokiam šviesiui sukurti į juodąją skylę per metus turi įkristi daugiau nei 400 Saulės masių medžiagos. Nežinia, kokios masės juodoji skylė ten ryja medžiagą, bet ji turi būti bene masyviausia kada nors atrasta – maždaug 20 milijardų kartų masyvesnė už Saulę. Tai, kad tokia masyvi juodoji skylė egzistavo praėjus vos pusantro milijardo metų po Didžiojo sprogimo, apriboja galimus juodųjų skylių formavimosi ir evoliucijos modelius.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Šaltinis: technologijos.lt

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
dsfgfds

Gal tai visatos centras

Taip pat skaitykite