Astronomų verdiktas: ateivių civilizacija turi nemažai šansų

alienheadVienas svarbiausių atsakymų, kurio laukiame iš astronomų, – ar mes galaktikoje ir apskritai Visatoje esame vieni? Šįkart tyrėjai iš naujo performulavo Franko Drake’o lygtį iš rodančios dabar egzistuojančias civilizacijas į tokią, kuri įvertina tikimybę, kad mūsų civilizacija yra vienintelė kada nors egzistavusi.

 

Astronomas F.Drake’as sudarė garsią lygtį, aprašančią mūsų galaktikoje esančių civilizacijų skaičių, su kuriomis įmanoma bendrauti radijo bangomis. Kitaip tariant, skaičių protingų civilizacijų, neskaitant mūsiškės.

 

Ši formulė pirmą kartą buvo sudaryta kaip diskusijos objektas viename iš pirmųjų praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pradžioje vykusių susitikimų, kuriame nagrinėta nežemiškojo intelekto paieška. Anksčiau buvo žinomi vos keli lygties parametrai, pavyzdžiui, žvaigždžių skaičius galaktikoje. Kiti lygties sandai, tarkime, žvaigždžių, kurių gyvenamoje zonoje skrieja planetos, buvo nežinomi.

 

Tačiau laikui bėgant sužinotos ir tikslesnės kitų lygties parametrų reikšmės. Apie kitas žvaigždes skriejančių planetų (egzoplanetų) atradimas leido astronomams geriau įvertinti uolinių planetų, skriejančių gyvenamoje zonoje, dalį, tad dabar galime geriau įvertinti, kokia apgyvendinta ar neapgyvendinta mūsų galaktika veikiausiai yra.

 

Naujas požiūris

 

Vadovaudamiesi naujomis žiniomis, Adamas Frankas (Ročesterio universitetas, Niujorkas) ir Woody Sullivanas (Vašingtono universitetas Sietle), sudarė naują F.Drake’o lygties, kurioje dėmesys sutelktas į dabar egzistuojančias civilizacijas, variantą.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Jų formulė rodo, kiek civilizacijų iš viso kada nors yra buvę, tad lygtis supaprastėja.

 

„Empirinis egzoplanetų statistikos nustatymas radikaliai pakeitė astrobiologų žinomų gyvybės paplitimo visatoje ribų prigimtį ir kokybę“, – sako jie.

 

A.Frankas ir W.Sullivanas gali pakeisti formulę taip, kad ji rodytų ne dabar egzistuojančių civilizacijų skaičių, o tikimybę, kad mūsiškė yra vienintelė kada nors egzistavusi. Jie išsiaiškino, kad jeigu gyvenamoje zonoje skriejančioje planetoje technologinės civilizacijos tikimybė didesnė už ~10–24, tada žmonija nėra vienintelis technologiškai pažangios civilizacijos išsivystymo atvejis.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kitaip tariant, jei technologiškai pažangios civilizacijos išsivystymo tikimybė gyvenamoje žvaigždės zonoje skriejančioje planetoje yra didesnė nei vienas iš 60 milijardų, tada kita technologinė civilizacija kažkurio metu Paukščių Take tikriausiai išsivystė. Visai geras šansas ateivių civilizacijos naudai.

 

Parengta pagal Futurism.com inf.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite