Mokslininkai jau pradėjo kurti „robotus kūdikius“

robotai-kudikiaiAr technologijos gali tobulėti taip pat, kaip žmonių vaikai: mokytis apie pasaulį iš to, ką mato ir kaip sąveikauja su aplinka? Tai – vienas pagrindinių klausimų didžiuliame kognityvinės psichologijos eksperimente, kurį šiuo metu atlieka Izraelio mokslininkai. Jie tikisi sukurti algoritmą, kuris robotus dar labiau priartins prie žmonių, rašo robotika.lt.

 

Eksperimento metu jau išbandyti žmogaus ir kompiuterio regos limitai pagal tai, kaip kiekvienas sugeba atpažinti lėktuvų, erelių, arklių, automobilių ar akinių nuotraukų fragmentus. Žmogaus smegenys tokius minimalistinius paveiksliukus atpažįsta kur kas geriau nei kompiuteriai net tuo atveju, kai paveikslėliai yra itin blogos kokybės.

 

Tyrimui vadovaujantis mokslininkas Shimonas Ullmanas teigia, kad rezultatai padės ateityje kuriant algoritmą, kuris dirbtinio intelekto sistemoms padės suprasti pasaulį taip, kaip supranta augantis vaikas.

 

„Išvados parodė, kad žmogaus smegenys yra kur kas pajėgesnės nei dabartiniai kompiuteriniai modeliai. Tikimės, kad tai padės mokslininkams ateityje kuriant tobulesnius robotus, kurie galės mokytis kaip augantis žmogus“, – sako S. Ullmanas.

 

Tyrime išanalizuoti duomenys, surinkti iš 14 tūkst. žmonių, kurie buvo testuojami jiems parodant 3553 nuotraukų fragmentų. Kadangi tokį skaičių žmonių tinkamai ištirti užimtų itin daug laiko, mokslininkai recipientus surado „Amazon Mechanical Turk“ platformoje. Surinkti rezultatai vėliau palyginti su mažesne grupe žmonių, apklaustų pačių mokslininkų.

 

Tai, kad žmogaus smegenys pralenkė kompiuterių sugebėjimus, mokslininkams nebuvo naujiena. Eksperimento esmė buvo surinkti kuo daugiau informacijos algoritmo, kuris „šifruoja“ vaizdus sukūrimas.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Jeigu bus sukurtas algoritmas, tai reikš, kad greitai „Siri“ ar „Cortana“ galės atpažinti žmogaus veido išraiškas ar įvairias socialines situacijas. Tai itin pasitarnaus tobulinat autonominius automobilius, dronus ir pan.

 

Tyrimo rezultatai publikuoti žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite