Filmo „Diena po rytojaus“ scenarijus virsta realybe?

datPietų Hamptono Universiteto tyrėjas pabandė nustatyti, ar filme „Diena po rytojaus“ filme vaizduojami katastrofiški Žemės klimato pokyčiai yra moksliškai įmanomi.

 

„Diena po rytojaus“ filme vaizduojama, kaip staigūs meridianinės oro masių cirkuliacijos pokyčiai sukelia klimato atšalimą ir pasaulio pabaigą.

 

Iš karto po pramjeros filmas susilaukė nemažai mokslininkų kritikos.

 

Dabar profesorius Sybrenas Drijfhoutas iš Pietų Hamptono Universteti Maxo Plancko institute (Hamburgas, Vokietija) nustatė, jeigu globalinis atšilimas ir oro masių cirkuliacijos pokyčiai vyks kartu, per 20 metų klimatas ne kais, o šals. Taigi, šia prasme filmo „Diena po rytojaus“ siužetas nėra visiškai fantastinis, nors akivaizdžiai perlenkta lazda su katastrofos greičiu ir bendrais mąstais.

 

„Įvykus staigiems cirkuliacijos pokyčiams, Žemei sugrįžti prie normalios temperatūros prireiktų maždaug 40 metų. Šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje tai gali užtrukti ir 100 metų“, – pasakoja S. Drijfhoutas

 

Įdomu tai, kad atmosferos vėsimas yra susijęs su karšto oro masės tekėjimu į vandenyną, šį reiškinį mokslininkai stebi jau 15 metų.

 

„Kai atvėsimą sukelia ugnikalnio išsiveržimas arba jis atsiranda dėl „šiltnamio efekto“, karšto oro kryptis keičiasi: ne iš atmosferos į vandenyną, o iš vandenyno į atmosferą“, – aiškina profesorius.

 

Tiesa, kadangi šiuo metu globalinis atšilimas nėra toks staigus ir stiprus, greičiausiai karšto oro masės tekėjimo kryptis yra įtakojama kelių aspektų. Tai gali būti „El Nino“ ir panašūs reiškiniai.

 

Tyrimas publikuotas „Nature Scientific Report“.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite