Septyni neįtikėtini dalykai, įvykę pacientams po operacijos

operacijaOperacija tai neeilinis įvykis. Dažnas pacientas jos laukia su nerimu, o pabudęs po narkozės jaučiasi kaip po sunkaus gyvenimo išbandymo. Būna ir tokių atvejų, kai, nors viskas operacijos metu praeina sklandžiai, pasekmes po chirurginės intervencijos sunkiai paaiškina net mokslas. Oddee.com apžvelgia septynis atvejus, kai operacijų rezultatai, jų teigimu, buvo šiek tiek beprotiški ir sunkiai įtikinami.

 

Asmenybės pasikeitimai

 

Po transplantacijų asmenybių pasikeitimai yra gana įprastas reiškinys. Tiesą sakant, nemažai recipientų pastebi, kad po operacijos kažkiek pakinta jų skonis, interesai, pomėgiai. Būna atvejų, kai recipientai supranta, kad pamėgsta tuos dalykus, kurie patiko donorui.

 

Šis reiškinys vadinamas atminties transplantacija. Nors yra teigiančių, kad visi tokie atvejai yra tik sutapimas, vaistų poveikis ar bandymas „gyventi iš naujo“, kai kurias istorijas yra be galo sunku paaiškinti.
Recipientas Billas Wohlas puolė į ašaras vos išgirdęs atlikėjo „Sade“ dainą per radiją ir tik vėliau sužinojo, kad jo donoras dievino šį atlikėją.

 

Jamie Sherman buvo Amerikos čiabuvė, kuri nekentė meksikietiško maisto, tačiau po operacijos be galo jį pamėgo. Donoras – taip pat meksikietiško maisto mėgėjas. Dar viena istorija – Claire Sylvia, kuri pabudusi po operacijos troško alaus, vištienos traškučių ir žaliųjų pipirų – to, ko anksčiau visiškai nemėgo, o jos donorui itin patiko.

 

Po kepenų transplantacijos pasikeitė kraujo grupė

 

Penkiolikmetė Demi-Lee Brennan ne tik gavo naujas kepenis, bet ir naują kraujo grupę. Po operacijos jos kraujo grupė pasikeitė iš O- neigiamos į O- teigiamą. Nors tai skamba gana pavojingai, pacientei iš tikrųjų pasisekė. Tai reiškia, kad jai nereikės visą gyvenimą gerti vaistų, kurie organizmui neleistų atmesti persodinto organo. Tą tenka daryti visiems organų recipientams.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Gydytojai pasakojo, kad neturi supratimo, kodėl tai įvyko būtent šiai pacientei. „Iš pradžių negalėjome patikėti. Manėme, kad tai per keista, jog būtų tiesa. Įprastai organizmo imuninė sistema atmeta transplanto ląsteles, tačiau šiuo atveju jos pasirodė esančios stipresnės už „šeimininkes“. Tai turės didelę reikšmę organų transplantacijai ateityje“, – pasakojo gydytojas D. Brennanas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

„Svetima ranka“

 

Karen Bryne buvo atlikta operacija, kad būtų pagydyta ją kankinanti epilepsija. Ją atliekant reikėjo pjauti didžiąją smegenų jungtį – pluoštą skaidulų, kurios jungia kairį ir dešinį smegenų pusrutulius. Operacija išgydė pacientės epilepsiją, tačiau sukėlė nelauktų padarinių – svetimos rankos sindromą. Galbūt šio sindromo pavadinimas skamba juokingai, tačiau Karen Bryne greičiausiai taip nemanė. Kairys ir dešinys paciento pusrutuliai nuolat grumiasi dėl kontrolės, tačiau žmogus sugeba suvokti tik vieną pusę.

 

Dabar tokiems pacientams skiriami vaistai, kurie kontroliuoja šį procesą, tačiau Karen atveju iki tol, kai buvo rastas sprendimas, ranka veikė tarsi turėtų atskiras smegenis. Pradėdavo atsegti palaidinę bet kuriuo metu, iš rankinės išimdavo daiktus ir palikdavo juos įvairiose vietose. Kartą jos ranka ją net užpuolė – Karen ėmė ne savo noru trankyti sau per veidą.

 

Palikti instrumentai

 

Remiantis įvairia statistika, tikimybė, kad kažkoks chirurgo įrankis liks paciento kūne, – nuo 12,5 iki 0,02 proc. Nepaisant to, vien tokia mintis atrodo gana kraupi. Vis dėlto kai vidutiniškai operacijai reikia apie 250, o sudėtingoms apie 600 įrankių, nesunku suprasti, kodėl pasitaiko tokių atvejų.

 

Pacientas Darjušas Mazarėjus po pilvo operacijos ir toliau skundėsi skausmu. Gydytojai užtikrino, kad viskas turi būti gerai ir kad jam vertėtų pasikonsultuoti su psichiatru. Tačiau atkaklusis pacientas išsireikalavo pakartotinio skenavimo, kuris parodė, kad jo pilve liko 35 cm dydžio įtraukikliai.

 

Vienas labiausiai šokiruojančių atvejų buvo užfiksuotas Vokietijoje, kai paciento Dirko Schroederio kūne per paprastą prostatos vėžio operaciją buvo palikta 16 chirurginių įrankių. Nors pacientas itin sunkiai sveiko, gydytojai užtruko kelias savaites, kol aptiko svetimkūnius, tarp jų – adatą, tvarsčių, kompresą ir dalį chirurginės kaukės.

 

Itin didelis jautrumas

 

Akivaizdu, kad smegenų operacijos yra sudėtingas dalykas, todėl galbūt nebūna taip keista, kai kartais pasitaiko nenumatytų padarinių. Tačiau šį numatyti būtų itin sudėtinga.

 

Teigiama, kad moteris, kurios tapatybė liko neatskleista, taip pat, kaip ir prieš tai aprašyta herojė, gydėsi epilepsiją. Jos operacija taip pat buvo sėkminga, tačiau šalutinis efektas buvo švelniai tariant keistas. Moteris net 14 metų gyveno itin su itin sužadintais jausmais. Ji emocionaliai reaguodavo ne tik į asmenines patirtis, bet ir į herojų nuotykius, kuriuos perskaitydavo knygose ar pamatydavo per televizorių.

 

Nelaiko dujų

 

Gimdymas šiais laikais dėl modernios medicininės įrangos yra iš dalies nesudėtinga procedūra. Operos dainininkei Amy Herbst po gimdymo kilusios komplikacijos vos neprivertė baigti karjeros.

 

Viskas prasidėjo, kai seselė be pacientės ar jos vyro sutikimo atliko epiziotomiją (nedidelis pjūvis, padedantis lengviau atsiverti makščiai). Nuo to laiko atlikėja ėmė skųstis, kad nebegali kontroliuoti dujų savo kūne, ypač, kai yra scenoje. Ligoninei ji yra pateikusi 2,5 mln. JAV dolerių ieškinį.

 

Po dantisto – naujas akcentas

 

Neatrodo keista, kad burnos ertmės operacija gali pakeisti žmogaus kalbą. Blogas pjūvis gali pažeisti balso stygas, liežuvį ar dantis, dėl ko atsirastų, pavyzdžiui, šveplavimas ar kitas kalbos defektas. Tačiau ganėtinai keista, kai pacientas po tokios operacijos pabunda su nauju akcentu.

 

Taip nutiko iš Oregono (JAV) kilusiai Karen Butler. Moteriai buvo dedami paprasčiausi implantai, tačiau po anestezijos ji pabudo su nauju akcentu, kuris buvo keistas airiško, škotiško, australiško, vokiško ir šiek tiek Pietų Afrikos akcentų mišinys. Tai vėlgi skamba juokingai, tačiau moteris negalėjo kontroliuoti savo kalbos ir kaskart jai prasižiojus žodžiai skambėdavo vis kitaip.

 

Toks šalutinis efektas užfiksuotas mažiau nei 100 žmonių visame pasaulyje. Teigiama, kad Karen į situaciją nutarė galiausiai pažvelgti linksmai, kas greičiausiai yra geriausiais sprendimas, kadangi ši būklė dažniausiai yra nuolatinė.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite