Nykštukinė planeta turi daugiau vandens negu visa Žemė?

vega-juosiantis-asteroidu-ziedas-51cad4561decfMokslininkai pirmą kartą Asteroidų žiede aptiko vandens garų, iš kurių galima spręsti, kad nykštukinė planeta Cerera turi atmosferą ir ledo paviršių.

 

Astronomai mano, kad ištirpus ledui vos 950 km skersmens planeta turėtų daugiau gėlo vandens, nei yra Žemėje, rašo cnet.com.

 

Šis atradimas trečiadienį išspausdintas žurnale „Nature“. Jo autoriai – Europos kosmoso agentūros (ESA) komanda „Herschel“, dirbanti su tokio pat pavadinimo teleskopu, kuriuo ketinama ištirti evoliuciją ir įvairius dangaus komponentus.

 

„Į Cererą jau vyksta erdvėlaivis, taigi neilgai trukus sužinosime daugiau naujienų tiesiai iš atradimo taško, – sako NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos vyriausiojo tyrėjo pavaduotoja Carol Raymond išplatintame pranešime spaudai. – Erdvėlaivis ištirs planetos paviršiaus sudėtį ir jį galėsime pamatyti labai didele raiška.“

 

Mokslininkai seniai galvojo, kad Cerera, kuri ją tik atradus buvo vadinta asteroidu, o vėliau mokslininkų pervadinta nykštukine planeta, gali turėti vandens, ledo ar įvairių mineralų paviršių. Kad šis spėjimas pasitvirtintų, prireikė keleto nesėkmingų stebėjimo bandymų.

 

„Herschel“ teleskopas ne visuomet tik pažiūrėjus į Cererą rodė, kad joje yra vandens garų. Mokslininkai padarė prielaidą, kad kai tik planeta pasisukdavo arčiau Saulės, jos paviršius šildavo, todėl vandens garų dalelės imdavo sparčiai šokinėti tam tikrą laiko tarpą. Kiek laiko tai trukdavo, priklausė nuo laiko ir datos.

 

Dėl skirtingos dalelių šokinėjimo trukmės tyrėjai surado dalelių šaltinį: tai dvi tamsios dėmės, kurios anksčiau buvo aptiktos Cereros paviršiuje „Hubble“ teleskopu. Tai pirmasis atvejis, kai vandens garai aptikti Asteroidų žiede. Daugiau apie nykštukinę planetą tikimasi sužinoti iš erdvėlaivio „Dawn“, kuris Cererą pasieks 2015 m. pavasarį.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
ja

Idomu. Bet kodel mokslininkai taip tyrineja ir daug daugiau zino apie planetas kur artimiausiu 100metu mes tikrai nepasieksim, nei kas yra mum po kojom. Vandenynai, istirta kazkur tik 5procentai. Arba istyre bet nieko zmonems nesako kad nekiltu panika. Gal istikruju pilna civilizaciju ir po vandeniu. Bet dabar juokingai atrodo kai tiria planetas uz fig znaet kiek sviesmeciu bet kas po kojom negali istirti. Beto ka mokslinkai pasako apie kosmosa paprastas zmogus nei paneigs nei patvirtins nes galingi teleskopai prieinami butent tik mokslininkams. Belieka tiketi ju nuosirdumu

xd

Gelas vanduo ir vanduo yra visiskai tas pats

aa

Turi daugiau GELO vandens , o ne apskritai vandens…

Taip pat skaitykite