Šunų ferma, žiauru ar kasdienybė?

Kinijoje, kur vis daugiau žmoniu šunis augina namie arba pasmerkia juos virimo puodui, geriausiais žmoniu draugais vadinamu gyvunu negelbėja net Šuns metų lengvatos. Kadaise pasmerktas kaip buržuazine prabanga, šunu auginimas namie tampa vis didesniu kinu pomegiu. Dabar šuni augina kas devintas Kinijos gyventojas. Šunys mylimu augintiniu statusą igauna ir kitose Azijos šalyse.

 

Šunu savininkai nuo Taibejaus iki Tokijo išleidžia tukstantines sumas, savo keturkojus vesdami i grožio salonus, kur jiems ne tik apkerpamas kailis, bet ir padaromas pedikiuras, masažas bei akupunktura. Šunys netgi turi savo kavines, laidojimo rumus ir mokyklas. Tačiau ne visi gali mėgautis tokia prabanga.

 

Kinijoje ir kinų bendruomenėse visoje Azijoje šunų mėsa ir toliau laikoma delikatesu. Kitiems šunims, dar esant gyviems, nudiriamas kailis, kuris naudojamas drabužių puošimui ar mados aksesuarams. Kinijoje kiekvienais metais nužudoma iki 10 mln. šunų. Daugelis jų žudomi lėtai ir žiauriai, nes manoma, kad tada jų mėsa būna skanesnė, sakė Jill Robinson (Džil Robinson), Honkonge įkūrusi Azijos gyvūnų fondą.

 

„Žmonių požiūris per pastaruosius 15 metų pasikeitė, bet Kinija ir toliau lieka didžiausia pasaulyje šunienos vartotoja“, – sakė J.Robinson.

 

Šiaurės Kinijoje dideli šunys, pavyzdžiui, senbernarų ar Tibeto mastifų veislės, kryžminami su vietos šunimis, kad būtų išvesta greitai augančių, mėsinių šunų veislė, pažymėjo ji. Netgi tokiuose kosmopolitiškuose miestuose kaip Pekinas yra restoranų, kuriuose gaminami patiekalai iš šunienos. Jie ypač tampa populiarūs žiemą, nes kinai mano, kad šunų mėsa, savo skoniu primenanti jautieną, padeda išlaikyti šilumą.

 

sunys-kinija2

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Kinijoje taip pat mėgstama nudirti kailį gyviems šunims, nes tai padeda išsaugoti jų odą, teigia gyvūnų aktyvistai. Valstybinės pramonės ir prekybos administracijos pareigūnas Yu Fachangas (Ju Fačangas) patvirtino, kad ši praktika vis dar taikoma.

 

„Šiuo metu kai kuriuose gyvūnų turguose oda nudiriama gyviems šunims ir katėms. Mes vis dar neturime įstatymų, draudžiančių žudyti tokius gyvūnus kaip šunys ir katės“, – teigė jis, pridūręs, kad tokie įstatymai jau ruošiami.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Roko žvaigždė Paulas McCartney (Polas Makartnis) lapkričio mėnesį sakė niekada nekoncertuosiantis Kinijoje, kai pamatė slaptą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip viename turguje dėl kailio žudomi šunys ir katės.
Vaizdo įraše, kurį išplatino gyvūnų teisių organizacijos PETA padalinys Vokietijoje, matyti, kaip viename Pietų Kinijos turguje metaliniuose narvuose uždaryti šunys nuo dviaukščio autobuso viršaus tėškiami žemėn ant betoninio grindinio.

 

Šunienos troškinys su aštriu smegenu padažu

 

Šunis mylinčioje Japonijoje dauguma žmoniu, regis, sužinojo, kad kinu restoranuose galima paragauti šunienos tik tada, kai gruodžio menesi buvo rasta 30 šunu galvu, sumestu i negilu griovi prie vieno Tokijo kalejimo. Policija nustate, jog galvas išmete vienas mesos importuotojas, kai jam pavyko parduoti tik keturkoju kunus. Ant Tokijo restorano „Peking Stand“ sienu šalimais nufotografuotu keptu juros gerybiu, daržoviu ir troškintos jautienos galima išvysti ir patiekalų iš šunu mesos nuotraukas.

 

sunys-kinija3

 

Šuniena tradiciškai valgoma ir Korejoje, ypač karštomis vasaros dienomis, tačiau po kritikos, kuri pasigirdo per 1988 metų Seulo olimpines žaidynes ir 2002 metų futbolo pasaulio čempionatą, kai kurie šunienos restoranai pasitrauke i pogrindi. Šunys, dažniausiai maišytos veisles, del mesos auginami fermose. Paprastai jie vežami i skerdyklas ir užmušami elektros srove, tačiau Pietų Korėjos provincijose dažnai pjaunami ir tradiciniu būdu. Kad mėsa būtų minkštesnė, šunys kariami arba mirtinai užtalžomi. Iš šunienos gaminamas bošintangas, arba kūną palaikanti sriuba, kuriai šunų mėsa verdama su daržovėmis, fermentuotomis pupelėmis ir aitriųjų paprikų milteliais.

 

Mažėjantis apetitas

 

Tačiau pastaraisiais metais Pietų Korėjoje šunienos vartojimas žymiai sumažėjo, teigia Korėjos asociacijos už gyvūnų apsaugą vadovas Lee Won-Bokas (Li Vonbokas).

 

„Vis daugiau ir daugiau korėjiečių šlykštisi valgyti šunis, mat plinta pomėgis auginti juos namie“, – sakė jis.
2005 metais naminių šunų skaičius išaugo iki 3,5 mln., nors prieš penkerius metus jų buvo tik 2,7 mln. Šunys dabar laikomi kas penktuose namuose.

 

sunys-kinija4

 

Praėjusiais metais naminiams gyvūnams skirtos industrijos, – grožio salonų, apdarų parduotuvių, restoranų bei viešbučių šunims – apyvarta sudarė 1,9 mlrd. dolerių (5,3 mlrd. litų). Tipiškas šunų gyvenimas gerėja ir Kinijoje. Namuose auginamų šunų populiacija pasiekė 150 mln., o ekspertai prognozuoja, kad šunų maisto ir aksesuarų rinka iki 2008 metų pasieks 6 mlrd. juanių (2,1 mlrd. litų) apyvartą.

 

Aktyvistai tikisi, kad netrukus meilė šunims virs norma, kaip yra Honkonge ir Taivane, kur šuniena valgoma retai, o prekiauti ja uždrausta. Taivano gyventojai seka japonų pavyzdžiu ir dėl savo augintinių taip pat išleidžia krūvas pinigų.

 

Saloje kaip grybų po lietaus pridygo šiems keturkojams skirtų kavinių ir restoranų. Pasipelnyti iš meilės gyvūnams suskubo ir šunims skirtos prabangios parduotuvės, foto studijos, klubai, viešbučiai ir SPA centrai.
Be to, kad šunys tarnauja žmonems tapdami neregiu vedliais ar dalyvaudami gelbejimo misijose kalnuose, naujausi tyrimai rodo, jog jie sugeba užuosti prostatos ir plaučių vėžį.

Rekomenduojami video:


2500
24 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Aseau

Kas gina tuos besirdzius kinus, tai palaukit chebra ir pamatysit ko nemate, jie eda viska kas juda,net kudikio embrionus eda , tai zodziu nenustebciau jog pradetu vieni kitus est. Juos reikia naikinti, nes jie yra gresme zmogiskumui

as

Kam tas kankinimas. Kam to reikia tegu eda savo ryzius blet. Toks piktimas paeme negaliu… gaila labai labai ir as nemanau, kad peticiju pasirasymas gali kazka pakeisti jie vis tiek juos valgys. Nedaede ciurkos..

zinovas

ziauru,bet yra ir ziauresniu dalyku,kuriuos zmones galetu nutraukt,bet tikriausiai to nebus,nes stai koki zmones,lupa kailius gyviems,o ziauriau yra tai kad”dievas myli mazus”,cia pvz.kas nutinka dideliems gyvunams Afrikoje,juos pradeda est gyvus,ka grazu kai buivoluj ar begemotui kumpius grauzia,ir taip tikriausiai kiekvienam ant galo nutinka.klaidinga baznyciai sakyt kad dievas myli maziukus,argi gamta-dievas,zmones ziairus.dar,ar tik nevalgo krikcionybe musu?

šuo bartas

tokius kinus reik duot suėst kanibalams, surinkt ir nugabent genčių ėdalui, o kanibalų šunims atiduot kas liko ! Likusiems kinams nusiųsti linkėjimų iš kanibalų viešpatijos.

Smilga mano katytė

Vienas suo turi daugiau sirdies nei visi kinai kartu sudejus. Va tep.

Sauletas Pajuris

arteja pasaulio pabaiga… kinieciai jau suprato kad valgyti galima ne tik ryzius. o siaip jei Lietuvoj pamatysiu ciukciu restorana kuris patiekia sunis – tai pats jiems skura nulupsiu…

Logika

Niekada nesuprasiu tokios žmonių logikos. Kas per rūšizmas? Kodėl šunų fermos taip atrodo tragiškai, jeigu mes nesame geresni. Pas mus pilna tokių fermų, tik ten auginamos karvės, kiaulės, vištos, avys… Kodėl jums negaila ir jų? Kodėl toliau ant stalo gradžiuojatės kepsniais, o pamatę tokias nuotraukas iš šunų fermų aikščiojat ir sakote, kad tai nesąmonė. Susitvarkykit su logika. Šuo nuo kiaulės neturėtų skirtis, nebent jūs debilai.

...

Lietuvoj nėra, kad nuo gyvų gyvūnų nulupinėtų odą ar žiauriai žudytų. Supraščiau, kad greit, bet kaip pas juos mėgsta pirma nulupt odą, paskui užauginę ne greit nužudyt, bet dar pasimėgauti vargšo šuns skausmu.

Tikrai

Teisingai!!!

elinela

reikia tiems kinams nudirti odas ir patiekt ant stalo :( beprociai

kabrita

man ju kai gaila man tie japonaiisvis nepatink zaislu nemok daryt oh my good poto tie japonai mus prades kramtyti ko tos karves ir vistos netink nesuprantu ko sunis verti mesai? ot ir ne pyderastai jie musu draugai sargai meile .Jie mums viska gali padaryt o ne miesai verti .O po to gailesis kad ciuciu neber debilai veni. dar jie kates prades valgyti kaip kineciai >_< nebeturiu zodziu mano paskutinis komentaras JAPONAI DEBILAI IS SUBINES IS SIKISE

Samanta

Ziauru… Ka jie blogo padare,kad su jais taip elgiamasi? Man zodziu truksta. Uz zmogu turbut nera ziauresnes butybes. Jeigu aisku tokius cia dar zmonemis galima pavadinti.

Taip pat skaitykite