Šalis, kur mergaitės išteka nesulaukusios 15 metų

„Norėjau įgyti išsilavinimą, bet mano tėvai buvo nusistatę mane ištekinti, – BBC žurnalistui pasakojo Himanot Yehewala. Etiopietė ištekėjo prieš penkerius metus, kai jai buvo 13. – Nei fiziškai, nei emociškai nebuvau subrendus, todėl nebuvo lengva miegoti su savo vyru.“

 

Iki vestuvių mergina nebuvo mačiusi savo būsimo vyro, 18-mečio Gedefaw Mengistu. „Žinojau, kad ji buvo per jauna. Aš tuo metu mokiausi penktoje klasėje, tačiau mirus tėvui buvau priverstas mesti mokyklą, vesti ir išlaikyti šeimą“, – pasakojo Gedefaw.

 

Pora gyvena Etiopijos Amharos regione – vargingoje kaimo teritorijoje, kurioje pusė visų mergaičių išteka dar nesulaukiusios 15-os metų. „Susitikimas su ne savo valia ištekintais jaunuoliais dažnai būna sukrečiantis, – BBC sakė arkivyskupas Desmondas Tutu. – Sykį bendravau su sutuokta pora: berniukui buvo aštuoneri, jo žmonai – septyneri metai. Tai juk bjauru.“

 

Pietų Afrikos Nobelio prizo laureatas neseniai paskelbė pasitraukiąs iš visuomeninės veiklos. Vis dėlto jis ir toliau kovoja su neteisybe kaip vienas iš „Elders“ – grupės iškilių pasaulio lyderių, kuriuos bendrai veiklai suvienijo buvęs Pietų Afrikos prezidentas Nelsonas Mandela, narys.

 

„Neįsivaizdavau, kad ši problema yra tokia didelė. Tačiau nuostabu tai, kad viskas keičiasi į neįtikėtinai gerą pusę“, – sakė D.Tutu. Arkivyskupas omenyje turėjo Etiopijos valdžios įgyvendinamą programą keliasdešimtyje regiono kaimų, kurios tikslas – paskatinti žmones pavėlinti savo vaikų santuokas.

 

Pagrobimo baimė

 

Šioje neturtingoje teritorijoje už nuotaką sumokami pinigai daugeliui šeimų tampa masalu savo dukteris ištekinti labai jaunas. Tačiau šiam reiškiniui paaiškinti yra ir kita priežastis. „Mergaičių pagrobimo baimė taip pat turi įtakos, – sakė Etiopijos vyriausybės Moterų, vaikų ir jaunimo reikalų biuro atstovė Alemseged Weldegerima. – Sieksime užkirsti kelią pagrobimui ne policijos pagalba, bet didindami žmonių sąmoningumą.“

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Netoli mažos eukaliptų plantacijos arkivyskupas D.Tutu dalinosi žemu mediniu suoliuku su dar dviem „Elders“ nariais. Pirmoji iš jų – buvusi pirmoji Airijos prezidentė-moteris Mary Robinso, antrasis – buvęs Norvegijos premjeras ir buvęs Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas, Gro Brundtlandas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Visi jie kartu klausėsi didelių jaunų ir neištekėjusių mergaičių svajonių. Taip pat ir pasakojimų moterų, neturėjusių galimybės gauti išsilavinimo – šią svajonę palaidojo ankstyvos vedybos.

 

Abay Asnakew 12 metų ir jau jau turi susiplanavusi visą savo gyvenimą. „Kai baigsiu mokyklą, stosiu į universitetą. Baigusi bakalauro studijas gausiu darbą ir padėsiu savo šeimai. Tuomet, jei mano antroji pusė taip pat bus baigusi universitetą, už jo ištekėsiu“, – savo vizija dalinosi mergaitė.

 

Paklausta, kuo norėtų būti užaugusi, Abay nesudvejojo: „Premjere. Pasižiūrėkit į Meles Zenawi!“

 

Ji prisijungė prie mergaičių klubo, žinomo „Berhane Hewan“ vardu, kuris valstybine Etiopijos, amharų, kalba reiškia „Šviesa vakarui“. Čia Abay sužinojo apie dalykus, paruošusius ją atsispirti ankstyvai santuokai: asmeninę sveikatą, ŽIV/AIDS, medicinines komplikacijas, susijusias su gimdymu jauname amžiuje.

 

Mergaičių apipjaustymas taip pat yra svarbi tema, kuria diskutuojama 36 kaimuose, kuriuose įkurti šie klubai. Pasak BBC, ši iniciatyva jau turi apčiuopiamų rezultatų – apipjaustoma mažiau mergaičių.

 

Prie kelio keli berniukai žaidė stalo futbolą. Atrodo, kad jiems santuokos pavėlinimo idėja taip pat patinka „Negali išlaikyti šeimos, kai esi jaunas, – sakė 20-metis Tazabas, neturintis jokių planų vesti artimiausiu metu. – Be to, mergaičių sveikatai blogai gimdyti vaikus anksti“.

 

„Neįvertintos“

 

Stačiakampio formos pastate, tarnaujančiame kaip susitikimų salė ir klasė „Berhane Hewan“ nariams, BBC žurnalistas susipažino su 15-mete Serkaddis Assefa. „Apie ankstyvą santuoką žinau programos „Berhane Hewan“ dėka. Jei nebūčiau prisijungusi prie šios programos, greičiausiai jau būčiau buvusi ištekėjusi“, – sakė mergina.

 

Šalia sėdėjo jos motina, Enguday Assefa, kurios ketvirtas vaikas kietai miegojo jai ant nugaros. Aplink Enguday kaklą spindėjo dalis kraičio mokesčio – moneta, kurios vienoje pusėje pavaizduotas paskutinis Etiopijos imperatorius, Haile Selassie, o kitoje – karalienė Taitu – 1913 metais mirusio monarcho Meneliko II žmona.

 

„Vis dar jaučiuosi blogai, kai mąstau apie savo draugus, šiuo metu turinčius darbus ir tam tikrų pasiekimų profesinėje srityje“, – kalbėjo Enguday, kuri buvo priversta mesti mokyklą ir ištekėti. Pirmąjį kūdikį ji pagimė kai jai buvo 15 metų.

 

Tačiau „Elders“ itin džiaugiasi pastarųjų penkerių metų pokyčiais, užfiksuotais kai kurių etiopiečių elgesyje. „Kai N.Mandela sukvietė mus susivienyti bendrai veiklai, per pirmąjį susitikimą jis mums pasakė: „Būkite drąsūs, kalbėkite su tais, su kuriais kiti nesikalbės, būkite labiausiai nuskriaustų, labiausiai izoliuotų, labiausiai neįvertintų žmonių visuomenėje pusėje, – prisiminė M.Robinson.

 

„Berhane Hewan“ savo veiklą pradėjo su 700 mergaičių. Šiuo metu programoje dalyvauja apie 12 tūkst. merginų. Tačiau tai vis dar tik mažytė dalis pažeidžiamos Etiopijos visuomenės.

 

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Areja

Gro Harlem Brundtland yra moteris, o ne vyras.

rimukas

siaubas atsilikusios salys

vaida

Istekina, ir maitinti mergaite turi jau ne jos seima, o vyras-stai kur problema, kai skurdas sitoks baisus ir didelis

Taip pat skaitykite