Kosta Rikos akmens rutuliai

Vienų įdomiausių, mūsų Žemėje neatskleistų archeologinių paslapčių yra Kosta Rikos akmens rutuliai, aptinkami Diskviso upės deltoje. Daugiausia jų yra šalia Palmar Sur ir Palmar Norte miestų, bet randama ir tolimesnėse šalies vietovėse.

 

Šiuo metu Kosta Rikos akmeniniai rutuliai, beveik visi, savavališkai išvežioti po visą salą ir puošia valstybinių įstaigų, ligoninių, mokyklų ar net nuosavų namų kiemelius. Šešių akmeninių rutulių kolekciją galite pamatyti Kosta Rikos Nacionaliniame muziejuje San Chosė. Net du Kosta Rikos akmenis eksponuoja JAV muziejai: vieną – Nacionaliniame Geografinės Draugijos muziejuje Vašingtone, kitą – Peabody Archeologijos ir Etnografijos muziejaus kiemelyje, Harvardo universitete Kembridže, Masačiusetso valstijoje.

 

Kosta Rikoje žinoma daugiau nei 300 rutulių, kurių dydis siekia nuo kelių centimetrų iki 2,2 metro skersmens. Kai kurie rutuliai sveria net 16 tonų. Keli buvo rasti senose kapavietėse su kitais auksiniais dirbiniais. Iki šiol tiksliai nežinoma nei kas, nei kaip, nei kada, nei kokiais tikslais šie apvalūs akmenys buvo sukurti. Mokslininkams jie tikras galvosūkis. Manoma, kad tai prieškolumbinių civilizacijų, kruopštus žmogaus rankų darbo palikimas. Pasak Kanzaso universiteto archeologo Džono Hūpo, šiuos akmenis žmonės sukūrė apdirbdami kietus, vulkaninės kilmės riedulius, aptinkamus Tėrabos upėje. Juos skaptuodavo, kapodavo ir šlifuodavo iki beveik tobulos sferos formos. Nėra žinių, kada, kam ir kodėl tai buvo daroma. Todėl net šiais laikais akmeninius rutulius gaubia įvairios paslaptys ir spekuliuojama jų atsiradimų versijomis.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Yra net manančių, kad Kosta Rikos akmeniniai rutuliai yra kilę iš senosios Atlantidos, kad juos sukūrusi gamta, kiekvienam įdėdama po grūdelį kavos. O lobių ieškotojai manė, kad kiekvieno tokio rutulio viduje yra brangenybių, todėl juos buvo griebtasi sprogdinti. Valstybei pavyko šią beprotystę sustabdyti.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Tyrėjai domisi šių akmenų kilme nuo praėjusio šimtmečio trečiojo dešimtmečio, kai prasidėjo skverbimasis į laukinius Kosta Rikos miško plotus ir, kai iš naujo buvo atrasti šie akmenys. Manoma, kad kai kurių rutulių amžius gali siekti 200 metų pr.Kr., ir buvo kuriami, iki atvykstant ispanų tyrinėtojams. Vėliau užmiršti ir jais susidomėta tik 1940 metais.

 

Rutulių paskirtis taip ir išlieka paslaptimi

 

Vietiniai gyventojai juos vadina Las Bolas arba Diskviso Sferomis. Atvykstantiems turistams jie tikra Kosta Rikos egzotinė atrakcija. Svarstoma galimybė juos įtraukti į UNESCO saugomų objektų paveldo sąrašą.

 

Saltinis: mytrips.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite