Slopindamas savo jausmus, žmogus trumpina savo gyvenimą

childMokslininkai neabejoja: slopindamas savo jausmus, žmogus trumpina savo gyvenimą. Ne veltui Pietų šalių gyventojai, italai ar ispanai, gyvena ilgiau už šiauriečius, tarkime, anglus. Juk pietietiškas temperamentas liejasi per kraštus.

 

Specialistai iš Jenos F.Šilerio universiteto atliko tyrimą, kuriame dalyvavo beveik šeši tūkstančiai savanorių. Mokslininkai matavo jų pulsą ir išsiaiškino, kad tų, kurie bandė užgniaužti nerimą, širdies plakimas pastebimai pagreitėdavo. Vadinasi, slopinant neigiamas emocijas gali išsivystyti hipertonija, taip pat kitos ligos, nuo širdies išeminės ligos iki onkologinių.

 

“Manome, kad žmones, linkusius slėpti savo tikruosius jausmus ir išgyvenimus po išorinio ramumo kauke, reikia priskirti rizikos grupei”, – pareiškė tyrimo autoriai. O naujausi britų specialistų tyrinėjimai rodo: keiksmai padeda pergyventi nemalonias akimirkas, numaldyti skausmingas emocijas ir net numalšinti fizinį skausmą. Tai buvo įrodyta eksperimentu, kuriame dalyvavo 64 savanoriai studentai.

 

Jie buvo suskirstyti į dvi grupes ir paprašyti įkišti ranką į indą su lediniu vandeniu, kuriame ranką reikėjo išlaikyti kuo ilgiau. Vienos grupės studentams buvo leista keiktis, o kitos – ne, jie turėjo sakyti bet kokius neutralius žodžius, pavyzdžiui, stalas, kėdė ir pan. Paaiškėjo, kad besikeikiantys sugebėjo žvėrišką šaltį ištverti 40 sek. ilgiau už tuos, kurie nesikeikė. Patys keikūnai mokslininkams prisipažino, kad įširdus tariant nepadorius žodžius skausmo pojūtis tarsi prislopsta.

 

Skausmo sumažėjimo paslaptį mokslininkai atskleidė. Besiplūstančių bandymo dalyvių kraujo tyrimai parodė, kad jų kraujyje buvo daugiau laimės hormonų – endorfinų, kurie veikia kaip galingi vaistai nuo skausmo. Pasirodo, keikiantis organizmas gamina labai daug šių hormonų.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

“Be to, triaukščiai keiksmai paprastai būna mūsų “adrenalininės reakcijos” rezultatas, kai į kraują išskiriamas dar ir streso hormonas adrenalinas, – aiškina Kylio (Anglija) universiteto psichologas Ričardas Stivensas (Richard Stevens). – Jis sukelia raumenų susitraukimus, siaurina kraujagysles, didina širdies plakimo ir kvėpavimo dažnį, spartina mąstymo procesus, žodžiu, imasi visų priemonių pavojui išvengti. Kadaise tokia “adrenalininė reakcija” padėdavo mūsų protėviams atremti priešo puolimą, o šiandien dažniausiai būna mūsų apsauga ištikus stresui”.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Parengta pagal dienraščio “Respublika” priedą “Laisvalaikis”

 

Respublika-logo1

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
as tai jaiciu

Kai susinervuoju ir negaliu issilieti,pasakyt ka noriu man pradeda standeth,mausti krutines plate,bet jeigu issakau jaunts,issirekiu ir praeina skausmas.

Taip pat skaitykite