Sukurtos elektrinės valgymo lazdelės, imituojančios sūrų skonį – kam to prireikė ir kaip jos veikia? (Video)


Japonijos mokslininkai sukūrė kompiuterizuotas valgymo lazdeles, kurios sustiprina sūrų skonį ir gali padėti tiems, kuriems reikia sumažinti natrio kiekį savo mityboje.

 

Meiji universiteto profesoriaus Homei Miyashita ir gėrimų gamintojos „Kirin Holdings Co.“ sukurtos lazdelės pagerina maisto skonį naudojant elektrinę stimuliaciją – ją valdo mini kompiuteris, kuris nešiojamas kaip apyrankė.

 

Prietaisas naudoja silpną elektros srovę, kad natrio jonus iš maisto per lazdeles perduotų į burną, kur jie sukuria sūrumo jausmą, sakė Miyashita.

 

„Dėl to jaučiamas sūrus skonis sustiprėja 1,5 karto“, – sakė jis.

 

Miyashita ir jo laboratorija ištyrė įvairius būdus, kaip technologijos gali sąveikauti ir skatinti žmogaus jutimų patirtį. Jis taip pat sukūrė laižomą televizoriaus ekraną, kuris gali imituoti įvairius maisto skonius.

 

Skonį gerinančios lazdelės gali būti ypač svarbios Japonijoje, kur tradicinė dieta teikia pirmenybę sūriems patiekalams. Vidutinis suaugęs japonas per dieną suvartoja apie 10 gramų druskos, tai yra dvigubai daugiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

 

PSO nustatė naujas gaires, siekdama sumažinti druskos suvartojimą visame pasaulyje.

 

Ištirta, kad per didelis natrio suvartojimas yra susijęs su padidėjusiu kraujospūdžio, insulto ir kitų negalavimų dažniu.

 

„Siekdami užkirsti kelią šioms ligoms, turime sumažinti suvartojamos druskos kiekį“, – sakė „Kirin Holdings Co.“ kompanijos tyrėjas Ai Sato.

 

„Jei bandytume suvartoti mažiau druskos, turėtume ištverti nepasitenkinimą, kai išbrauktume iš savo raciono mėgstamą maistą, arba turėtume valgyti švelnų maistą.

 

H. Miyashita ir „Kirin Holdings Co.“ tobulina savo lazdelių prototipą ir tikisi jas padaryti masiškai prieinamas jau kitais metais.

 

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite