NASA Marso sraigtasparnis pasiekė naują rekordą: pranoko visus NASA inžinierių lūkesčius


NASA „Ingenuity“ – vienkartinių servetėlių dėžutės dydžio rotorinis sraigtasparnis, kartu su „Perseverance“ marsaaeigiu Marse nusileidęs vasarį – prieš savaitę Raudonojoje planetoje atliko dešimtąjį savo skrydį.

 

Kiekviena šio sraigtasparnio kelionė buvo viena už kitą labiau intriguojanti. Prieš savaitę vykęs skrydis buvo pats rizikingiausias: pagal planą „Ingenuity“ turėjo pakilti į 12 metrų aukštį, tada pietvakarių kryptimi skristi link Iškiliosios keteros (angl. Raised Ridges) uolienų sankaupos ir galiausiai grįžti, nusileisdamas maždaug už 94 m nuo pradinės pakilimo vietos.

 

Dar iki šio skrydžio sraigtasparnis jau buvo nuskridęs beveik mylią (1,6 km), o dešimtojo skrydžio metu jis vienu skrydžiu įveikė mylios atstumą.

 

Skrydis truko 2 minutes ir 45 sekundes, per tą laiką „Ingenuity“ aplankė 10 toliau esančių taškų ir juos nufotografavo.

 

Būtent 10-asis skrydis svarbus tuo, kad dabar sraigtasparnis Raudonojoje planetoje jau yra skridęs dvigubai daugiau kartų, nei NASA inžinieriai buvo suplanavę. NASA išbandydami „Ingenuity“ greičio ir ištvermingumo galimybes tikėjosi, kad sraigtasparnis suduš po ketvirto arba penkto skrydžio.

 

aprasymas

 

Bet sraigtasparnis jau pranoko lūkesčius. Net tuomet, kai gegužės mėnesį vykusio šeštojo skrydžio metu atsirado gedimas, „Ingenuity“ sugebėjo saugiai nusileisti.

 

Šis dronas buvo sukurtas kaip technologinė demonstracija, tačiau gegužės pabaigoje, po ketvirtojo jo skrydžio, NASA nusprendė jį išsiųsti į antrinę misiją. Nuo tada „Ingenuity“ tyrinėja Marso reljefą ir išbando įvairias operacijas, kurias NASA ateityje galbūt norės vykdyti su kitais kosminiais sraigtasparniais. Paskutinių kelių skrydžių metu „Ingenuity“ tyrinėjo dar neapžiūrėtas Jezero kraterio teritorijas. Šis krateris yra 45 kilometrų pločio ir susidarė po meteorito smūgio, jame prieš 3,5 milijardo metų telkšojo vanduo.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Nelygus Marso reljefas dronui kelia nemažai iššūkių, kadangi kalnuotas ir vingiuotas paviršius gali iškreipti „Ingenuity“ matymo lauką ir priversti jį nuskristi ne ten. Ypač devintasis drono skrydis buvo labai įtemptas – kadangi sraigtasparniui teko skristi itin klastingoje teritorijoje.

 

„Ingenuity“ vis dar įrodinėja savo naudingumą Marse – tačiau jo ateitis kol kas neaiški Po pirmųjų keturių skrydžių dronas nusileisdavo toje pačioje vietoje, iš kurio pakilo.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Po penktojo skrydžio „Ingenuity“ nusileido teritorijoje, pro kurią anksčiau skrido, fotografavo ir pažymėjo žemėlapyje. Tačiau paskutinių skrydžių metu dronui teko skristi į pietus – į dar neištirtas vietoves.

 

NASA inžinieriai nėra įsitikinę, kada šio sraigtasparnio misija baigsis, tačiau vis dėlto manoma, kad darbą jis tęs tol, kol veiks – svarbu, kad netrukdytų savąją mokslinę misiją atliekančiam „Perseverance“ marsaeigiui.

 

„Perseverance“ tyrinėja Jezero kraterį ir jame ieško senovėje egzistavusios gyvybės mikrobų fosilijų. „Ingenuity“ atliekami darbai prie šios misijos irgi gali prisidėti: dronas gali apžiūrėti teritoriją ir reljefą, surasti potencialias vietas ir pasiekti tas sritis, kurių negali pasiekti marsaeigis.

 

NASA mokslininkams susidėmėjimą kelia Iškilioji ketera – kadangi ten kažkada galėjo egzistuoti vanduo. Devintojo skrydžio metu „Ingenuity“ padarė spalvotų nuotraukų, kuriose matomos įdomios uolų atodangos, tad tą vietą vėliau galės ištirti „Perseverance“.

 

„Tikimės, kad šios spalvotos nuotraukos leis iš arčiau pažvelgti į vadinamąją „Pilot Pinnacle“ – teritoriją su atodangomis, kuri, kai kurių komandos narių manymu, gali būti viena giliausių kadaise čia telkšojusio ežero vietų“, – rašo NASA mokslininkai.

 

Tyrėjai teigia, kad dėl įtempto tvarkaraščio „Perseverance“ galimai nespės ištirti šios vietos, todėl „Ingenuity“ gali būti vienintelė galimybė nors kiek ją patyrinėti.

 

Parengta pagal “Science Alert”.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite