911 gimtadienis – kodėl būtent šis numeris pasirinktas skubios pagalbos iškvietimui?


1968 metais vasario 16 dieną viename mieste Alabamoje pradėjo veikti 9-1-1 stotis. Ir dabar net jei nesate buvę JAV žinote, kad tai – skubios pagalbos iškvietimo numeris. Tik kodėl buvo pasirinktas būtent jis?

 

Iš tikrųjų, kad ir kaip keistai tai skambėtų, bendras skubios pagalbos numeris yra pakankamai jaunas. Iki tol amerikiečiai (ir kitų šalių gyventojai) naudojo atskirus numerius atskiroms skubios pagalbos tarnyboms. Iš tikrųjų, daug kur situacija buvo ir dar keistesnė – ištikus nelaimei tekdavo skambinti ilgu vietinės ugniagesių stoties, policijos ar ligoninės numeriu.

 

Nors ir dabar yra žmonių, kurie mano, kad atskiri numeriai yra efektyvesni būdas pagalbai iškviesti, JAV buvo sutariama, kad tai nėra ideali išeitis. Visų pirma, ilgi numeriai yra tiesiog nepriimtini – reikia tokio, kurį būtų galima atsiminti labai paprastai. Ir, idealiu atveju, reikia vieno numerio, nes kitaip teks atsiminti kelis ir skirtingas tarnybas kviesti po vieną. Kartais prireikia ne vienos, o net kelių skirtingų pagalbos tarnybų, todėl vieno numerio sprendimas yra tiesiog geresnis.

 

JAV kalbos apie vieną skubios pagalbos iškvietimo numerį nebuvo naujos, bet rimčiau darbo imtasi tik 1967 metais. Tuomet Federalinė komunikacijų komisija susitiko su AT&T korporacijos atstovais ir nurodė kompanijai pasirinkti numerį. 1968 metų pradžioje pradėtos steigti 911 tarnybos.

 

Kodėl būtent 911? Juk galėjo būti bet kokie atsitiktiniai skaičiai, tiesa? Na, kadaise Jungtinės Karalystės išpopuliarintas pasirinkimas 999 tiesiog neatrodė priimtinas. Priežastis – tuo metu vis dar labai plačiai naudoti telefonai su sukamu numerio surinkimo disku. Surinkti 911 buvo galima daug greičiau nei 999. Aišku, 111 tuomet būtų idealus pasirinkimas, bet tai padidintų atsitiktinio rinkimo riziką. Be to, nors tai skamba keistai, atsiminti tris skirtingus skaičius yra lengviau nei tris vienodus.

 

Dabar 911 naudojamas ne tik JAV, bet ir Meksikoje. Tuo tarpu Kanadoje, Brazilijoje, Saudo Arabijoje ir dar keliose šalyse pagalbos sulauksite surinkę tiek 112, tiek 911.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite