Kokio amžiaus žmogaus protą gali pasiekti šunys

Visi žino, kad šunys yra protingi gyvūnai. Tačiau kiek protingi? Ar protu jie gali prilygti žmogui ar kokiam kitam gyvūnui? Turbūt girdėjote pasakymą, kad šuo protu gali prilygti vaikui.

 

Naudodami šunims pritaikytus, tačiau žmonių vaikams sukurtus testus, psichologai sužinojo, kad vidutinis šuo moka skaičiuoti, argumentuoti ir atpažinti žodžius bei gestus lygiai taip pat gerai, kaip ir dvimetis vaikas.

 

Anot tyrimo autoriaus ir Britų Kolumbijos universiteto profesoriaus Stanley Coreno, šunys nėra einšteinai, bet protu jie yra arčiau žmonių, nei manyta anksčiau. Mokslininkas teigia, kad vidutinis šuo gali suprasti apie 165 žodžius – įskaitant ženklus, signalus ar gestus. Be to, anot jo, šunys gali suskaičiuoti maždaug iki 5.

 

S. Corenas pasakoja, kad protingiausi šunys – kuriuos jis vadina „superveislėmis“ – protu prilygsta 2,5 metų amžiaus vaikui ir gali suprasti iki 250 žodžių. Tačiau ne visos šunų veislės yra tokios protingos.

 

200 šunų elgesio ekspertų buvo paprašyta sureitinguoti 110 šunų veislių pagal jų intelektą. Paaiškėjo, kad protingiausiais šunimis laikomi yra borderkoliai, pudeliai, retriveriai, vokiečių aviganiai ir dobermanai. Na, o patys kvailiausi – rusų kurtai, čiau-čiau, buldogai, basendžiai ir afganų kurtai, kurie atsidūrė pačioje paskutinėje vietoje.

 

Anot profesoriaus, daug kas priklauso nuo veislės amžiaus. Neseniai išveisti šunys daro tai, ką žmogus ir norėjo, kad toks šuo darytų. Tai yra tarsi manipuliavimas intelektu. O štai senesnės veislės darė tai, ką žmonės norėjo kad natūraliai darytų – pavyzdžiui, medžiojo kitus gyvūnus.

 

Šunys gali suprasti ne tik žodžius, bet ir rankų gestus – pavyzdžiui, rodymą pirštu ar ranka, bei neverbalinius garsus: tokius, kaip švilpuko skleidžiamas garsas.

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Šunų skaičiavimo galimybė nustatya už širmoms jiems numetant po vieną užkandį. Kai mokslininkas prieš pakeldamas širmą paslapčia vieną užkandį nugvelbia – ar prideda papildomą – šuo laukia ilgiau, tarsi sutrikęs dėl pakitusio skanėstų skaičiaus – kol galiausiai ima ėsti.

 

S. Corenas pasakoja, kad panašiai tokiuose testuose reaguoja ir vaikai

 

S. Corenas mano, kad šis tyrimas parodo, jog šunys turi daugiau proto ir sveikos nuovokos, nei mokslininkai galvojo seniau. Kai kurie žmonės mano, kad šunys yra tarsi lakstantys maži plaukuoti žmonės, o kiti – kad paprasti nemąstantys gyvūnai. Anot S. Coreno, šunys nėra nei vieni, nei kiti – šiuo atveju jie yra tarsi aukso viduriukas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
30 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
31 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Pyktis.

Daugeliui “zmoniu” butu galima labai daug ko pasimokyti is siu mazuju broliu.

Šuo

– arba iš LINUX PC?

Paaiškinimas: šuns protas yra visai kitoks, kai kuriose srityse lenkia žmogų, kaip ir PC kai kur lenkia. Ar esi žmogus? ar PC? ar šuo? Turi apsispręsti!

Pyktis.

“šuns protas yra visai kitoks” Nu cia ir durniui turetu but aisku. “kai kuriose srityse lenkia žmogų” Ir ta srytis turbut bus uosle jo? ;D “kaip ir PC kai kur lenkia.” PC????? o tau neatrodo,kad tas PC “protas” veikia pagal tam tikra algoritma??? Ir jis tik matematiskai apskaiciuoja tai ko zmogus nores ar pats nesugebes. Kur tu cia matai PROTA??? “Ar esi žmogus? ar PC? ar šuo? Turi apsispręsti!” Pagal tavo toki komentara net sunku suvokti,kad sugebejei kazka parasyti. O kas tu? Man rodos bezdzione? Kuria ismokino naudotis PC. Nes nu nirkaip neizvelgiu tavo sitam kliedesyje kazkokios logikos ar kaip… Skaityti daugiau »

Matematikas

>> matematiskai apskaiciuoja tai ko zmogus nores ar pats nesugebes.

Taip ir būtent taip, taigi tamstos “pasipiktinimai” matyt kyla tik iš nežinojimo, kad: “protas yra tam tikros matematikos tam tikri paskaičiavimai”!

Pyktis.

„protas yra tam tikros matematikos tam tikri paskaičiavimai“!

Tai as dabar tau rasydamas naudojuosi kazkokia tais “tam tikra matematika”????? Gal konkreciau? Ar tavo “PC” neisnesa paaiskinti ta “tam tikra matematika”???

As suprantu,kad matematika yra mokslu karaliene ir su ja galima turbut viska apskaiciuoti. BET.

Idomu kokie ten matematiniai sprendimai(paskaiciavimai) vyksta pas tave galvoje kai pvz sakai nzn savo zmonai,mamai,atzaloms ar pan pvz “as tave myliu” :D 2+2×2÷2%2=as tave myliu?? Ar kazkas sudetingiau? ;D Nebutinai myliu :D gali pats pasirinkt zodi.

Matematikas

>> 2+2×2÷2%2=as tave myliu?

Paprastai žmonės klysta tame, kad “2” supranta absoliučiai, visai neklausdami “du ko?”. Tas pats su operacija “+”, ji visai nebūtinai reiškia aritmetiką. Taigi iš to išplaukia naujos matematikos su naujomis operacijomis. Jose tavo lygtį galime perskaityti: “dvi akys plus dvi akys padaugintos iš dviejų rankų padalintų iš mumus likusių dviejų laikų lygu meilė”.

:)

Pyktis.

Prasau nereik tu isvedziojimu. Buk malonus ir paaiskink ta “tam tikra matematika” Nes tikrai neatsakiai. O tai ka “atsakiai” tai kazkoks vejas laukuose. Bet tiek to. Pabandysiu palengvinti tau ta reikala nes turbut pats nelabai supranti ka parsiai. Arba tik manai,kad supratai ;D Be pykciu ;) Pagal tavo “tam tikra matematika” is dalies galima teigti,kad mes gyvename “PC”?? tarkim tam tikrame zaidime kur galbut ir gali egzistuoti tavo ta “tam tikra matematika” kuri veikia tam tikru algortimu ir bet kokie musu veiksmai yra skaiciukai??? ” „2“ supranta absoliučiai, visai neklausdami „du ko?“ ” O koks skirtumas “du ko” bet kas,kas… Skaityti daugiau »

Matematikas

Matau esi toli nuo šiuolaikinių matematikų. Sakau daugiskaita, nes “naujų matematikų” yra daug.

“du ko” yra svarbu, nes sudėti du obuolius pakanka aritmetikos, o sudėti du kompleksinius vektorius? O jei sudėti du specializuotus AI? jauti skirtumą?

Gale, tai ten “mano matematinė lyrika” į tamstos “aritmetinę lygtį”.

Pyktis.

“Matau esi toli nuo šiuolaikinių matematikų.” Taip man su matematika nekazkas :D “Sakau daugiskaita, nes „naujų matematikų“ yra daug.” O kas yra tie “nauji” “siuolaikiski matematikai”??? ;D Kaip as juos tureciau suprast? Kuo jie skiriasi nuo “senesniu” matematiku? Kadangi ten su tais jusu vektoriais nieko nesuprantu tai neturiu ka ir pasakyti. BET. Prie ko mano protas ir tie tam tikri “tam tikros matematikos skaiciavimai”?? As klausiau ar pagal jusu ta reikala mes gyvename “PC” jeigu ne,tuomet jokie matematiniai skaiciavimai negalimi kas liecia mano tavo ar bet kurio kito prota. O jeigu taip tai tada taip iseina,kad bet kokie jausmai ir… Skaityti daugiau »

Matematikas

>> bet kokie jausmai ir aplamai bet kas yra, kaip sakiau: viso labo skaiciukai? Jei būtum “kietas” matematikoje, tai žinotum: grynai su “skaičiukais” dirba tik aritmetika. Sakykim jau algebra nenaudoja skaičiukų, o tik abstrakčius kintamuosius, nekalbant apie “akštąsias matematikas”. .. tačiau dabartiniai PC tikrai yra iš skaičiukų! Bet nenusimink, dar 1960 metais buvo labai populiarūs neskaitmeniniai (analoginiai) kompiuteriai. Analoginiai kompiuteriai lenkia skaitmeninius greičiu ir tikslumu sprendžiant diferencialines lygtis, kurios buvo reikalingos nusileisti į Mėnulį. Pabaigai: protas operuoja tam tikrais objektais su tam tikrom sąveikom ir tam tikrom sąvybėm (nebūtinai diskretinėm). Tą patį gali daryti ir kompiuteris, nesvarbu ar skaitmeninis. Problema… Skaityti daugiau »

Pyktis.

Kaip ir rasiau man su matematika nekazka…bet turbut tiksliau butu su aritmetika? Tai pagal viska mokyklose turetu buti ne matematika,o aritmetika. “tačiau dabartiniai PC tikrai yra iš skaičiukų!” Sutinku. Nuliukai ir vienetukai :D “kurios buvo reikalingos nusileisti į Mėnulį.” Oooo va cia tai jau tik nereikia ;DDD nei tu nei kas kitas manes neitikins,kad kas nors buvo menulyje. Cia tai jau as gaudausi. Cia tau ne skaiciukai kur tu kietas ir zongliruoji ale sudetingais zodziais. Pabaigai: tie ale “sudetingi” tavo zodziai konkreciai taip nieko ir nepasako. Daznai viskas slypi paprastume. Tu taip man ir neatsakiai ar pagal tave mes gyvename… Skaityti daugiau »

Matematikas

>> va cia, tai jau tik nereikia. Nei tu, nei kas kitas, manes neitikins, kad kas nors buvo Menulyje.

Nesiruošiu įtikinėti. Galiu tik pasakyti, kad nusileisti Mėnulyje būtina ir pakankama sąlyga yra realiu laiku spręsti difirencialines reaktyvinės traukos lygtis.

Astronautų atveju prisideda tik:
.. astronauto apsauga nuo kosminės radiacijos.
.. itin didelės galios pakilimo nešėjas “Saturn”.
.. itin sudėtingos susijungimo procedūros Mėnulio orbitoje.

Viskas

Pyktis.

Nebevargsiu ir neaiskinsiu,kad Van Aleno ziedu neimanoma iveikti. Kad tiek amerikos(obama. Ir netgi trampas dviprasmiskai buvo apie kosmoso programa uzsimynes) tiek rusijos(medvedevas,putinas) lyderiai tiek kai kurie mokslininkai yra aiskiai pasake,kad nera tecgnologiju pakilti auksciau negu zemutine orbita. Ir t.t ir pan. O tu isivaizduok!!! Kinija!!! Nusileido kitoje menulio puseje ;DDDD kinija kuri pati sukurt nelabai ka sugeba,o tik kopijuoja,bet sukure “technologija” su kuria nuskrido i menuly. Amerikonai sake,kad apolo laiku “technologija” prarasta ;DD ir dabar nera galimybiu nuskristi i menuly. Ir cia praejus 50metu ;D kai dabartines technologijos yra ale auksto lygio lyginant su tada. O cia P Y S… Skaityti daugiau »

astronautas

Baik tu su tais savo Van Aleno žiedais,urvini žmogau.Jeigu skaitei kažkur apie juos,tai galėtum pasivarginti ir pasiieškoti duomenų kaip jie įveikiami.Galėčiau pateikti tau įrodymų,bet matau kad tai beviltiška Galiu tik pacituoti M.Gorkį”…рожденный ползать летать не может…”

Pyktis.

“Baik tu su tais savo Van Aleno žiedais”

Cia vienas is rimtesniu klausimu. Butu dar ir kitu.

“Galėčiau pateikti tau įrodymų”

Nu tai mesk cia tuos irodymus. LAUKIU :)
Ir vietoj to “galeciau” jau galejei imt ir pateikti juos.
LAUKIU TAVO IRODYMU!!! ZIUREK NEAPSITRIOHLINK ;DD
LAUKIU TAVO IRODYMU!!!

“Galiu tik pacituoti M.Gorkį“…рожденный ползать летать не может…“”

Cia tu apie save??

60 metų

>> Nu tai mesk cia tuos irodymus.

Žmogus (astronautas/kosmonautas) radiacijai yra atsparesnis už elektroniką. Tai yrodė ir Černobylis ir Fukušima. Robotai dirbti stiprioje radiscijoje negalėjo. Tuo tarpu kosminėje radiacijoje puikiai dirba paleisti palydovai prieš 60 metų.

Pyktis.

IRODYMUS MAN IRODYMUS!!!! O ne kliedesius OK????????? KUR TIE IRODYMAI????????? “Žmogus (astronautas/kosmonautas) radiacijai yra atsparesnis už elektroniką. Tai yrodė ir Černobylis ir Fukušima.” Cernobilyje pahalino eiliniai rabotegos sistemos vergai. Vos ne visi susirgo veziais ir ivairiausiom kitom sunkiom ligom. Apie tai niekas nesneka nes tas niekam nerupi. Vapse ivykus avarijei kada apie tai buvo pranesta????? PO TRIJU DIENU B L E T!!!! Del fukusimos-vos ne tas pats. Japaskes vapse vergai apart darbo daugiau nelabai ka ir turi. Jie ten darbe mirsta nuo issekimo tai tu ka galvoji,kad dabar ims ir visam pasauliui aiskins,kad va rabotegos pradejo po biski mirti nuo… Skaityti daugiau »

60 metu.

Tiek Rusai, tiek Japonai mėgino valymo darbams naudoti kažkokius elektroninius robotus, bet jie sugesdavo per kelias minutes.

Kadangi tolimojo kosmoso zondai nesugenda 60 metų, tai ir be matavimų rodo, kad kosmose radiacija mažesnė nei tose avarijose.

Padarinių likvidavime šauktiniai dirbdavo apie mėnesį, o astronautai skrido metaliniam laive (ženkliai sugeria) ir tik apie savaitę.

Išvada: radiacijos argumentas nepakankamas.

astronautas

To urvinio trolio galima savo ruožtu paklausti;”Ar bent vienas astronautas susirgo ir mirė nuo radiacijos”?Ne!Jeigu ir žuvo,tai visai dėl kitų priežasčių.

Pyktis.

“To urvinio trolio galima savo ruožtu paklausti;” Va tu tai konkretus I D I O T A S ;DD ir dar I M B I C I L A S B L E T. aiskiai rasiau. Skaityk zemiau D E B I L E tu B L E T ne urvini. “O matai kosmonautai nuolatos svitinami radiacijos niekuom neserga ir gyvena vos ne po 80-90 metu;DDD palauk pasijuoksiu biski chachacha B L E T ;DDD” “Ne!Jeigu ir žuvo,tai visai dėl kitų priežasčių.” Nu nu ir del kokiu gi kitu priezasciu??? Ar tik nebuvai ju gydytojas a??? ;D kokios tos priezastys??… Skaityti daugiau »

Pyktis.

MAN NEREIKIA BLA BLA BLA. IRODYMUS MAN PRASYCIAU!!! “Kadangi tolimojo kosmoso zondai nesugenda 60 metų,” Aaaaaa ;DDDDD nes man rodos tu kartu su jeis skrendi ir juos remontuoji ;DDD atspejau??? Ar cia is tu multiku sprendi kuriuos tau NASA rodo??? Ar taip sakai nes per tv taip rode,sake??? “tai ir be matavimų rodo, kad kosmose radiacija mažesnė nei tose avarijose.” OHO!!! TAIP BENT TAVO IZVALGUNAS… ;D “o astronautai skrido metaliniam laive (ženkliai sugeria) ir tik apie savaitę.” Nuo kada B L E T metalas sulaiko radiacija???? I D I O T E tu B L E T?!?!?!?! NUO KADA?!?!?!?! ;DDD… Skaityti daugiau »

Radiacija

>> metalas sulaiko radiacija???

Citata: gama spinduliai sunkiai sulaikomi net sunkiųjų metalų sluoksnių, tačiau gama spindulių mažos dozės gana ribotai kenkia gyviesiems Žemės organizmams.

astronautas

Taip,būtent daugiausia ir turėjau omeny gama spindulius/apsauga sunkiujų metalų skydu/.O nuo alfa ar beta spindulių apsauga visiškai priešinga ir labai įvairiapusiška.Galima paminėti ir aliuminį,ir galį,ir vandenilį.Nuo alfa spindulių kažkiek apsaugos net popieriaus lapas.Astronautų skafandrų stiklas yra padengtas plonu aukso sluoksniu.Pats stiklas gaminamas taip pat su priemaišomis.Taigi,spinduliuočių yra visokių,ir nėra tikslo diskutuoti apie apsaugą nuo jų.Tik norėjau pasakyti kad apsauga vis tik yra.O čia vienas daro tragediją dėl Van Aleno žiedų.Fantasmagorija!!!

Pyktis.

“Taip,būtent daugiausia ir turėjau omeny gama spindulius”

Tai taip taip :D as irgi maniau,kad tu ta ir turejei omeny ;D tuk va kazkaip negalejei to parasyt. Nu…buna buna.

Kadangi jus cia visokiom vikipedijom ir pan briedu naudojates tai as tada irgi pabandysiu surasti tuos klipus kur labai gerai viska jums isaiskins apie visa ta reikala. Nes cia jusmis,kaip su pliku pesiotis.

astronautas

Prasidėjo keiksmažodžiai,kadangi neturi ko pasakyti.Pasimokyk pirma fizikos.Net vaikai žino,kad kuo sunkesnis metalas,tuo daugiau sulaiko radiaciją.Ne veltui,dirbdami aktyviose zonose visi turi švinu padengtus spec.rūbus./Esu pats buvęs tokiose sąlygose,kur būčiau kojas pakratęs,jei ne apsaugos priemonės/.Yra juk ir kitų metalų/pavyzdžiui auksas,/kurie dar daugiau sulaiko radiaciją.O kaip tu manai,kaip dirba kad ir tokie Žemės palydovai,kurių dėka naudojiesi internetu?Be apsaugos?Ir dar.Kosmonautai,kurie žuvo-žuvo avarijose nusileidžiant,ar sudegė dėl nelaimingų atsitikimų.Nežinau,iš kur tu semiesi žinių,jei manai kad mokslas nereikalingas.Matau kad esi eilinis “trolis”,kuris išsidirbinėja savo malonumui,ar net pagal užsakymą.Niekas su tavimi jau nebebendrauja,kiek matau.Kartais pakliūna vienas kitas,dar nesusidūręs su tavim.?Perskaičiau daugiau komentarų iš seniau ir radau daug apibūdinimų… Skaityti daugiau »

kur dingo šunys?

Ponas pykti,kažkaip nuklydai nuo temos.Pradžioje nepavyko su šuniška matematika,o dabar jau įstrigai kažkur kosmoso platybėse,tarp Aleno žiedų…DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD O kur gi dingo šunys?

Pyktis.

Na panasu esi imbicilas jei skaitiai viska ir nesupratai,kad ne as suveliau apie menuly ir kosmosa,o “matematikas” kuris pradejo aiskinti apie —》

“Nesiruošiu įtikinėti. Galiu tik pasakyti, kad nusileisti Mėnulyje būtina ir pakankama sąlyga yra realiu laiku spręsti difirencialines reaktyvinės traukos lygtis.

Astronautų atveju prisideda tik:
.. astronauto apsauga nuo kosminės radiacijos.
.. itin didelės galios pakilimo nešėjas „Saturn“.
.. itin sudėtingos susijungimo procedūros Mėnulio orbitoje.”

O tada jau ir prasidejo kosmoso “programa” ;D

Davai abu pasijuokiam ;DDDDDDDDDDDD krc gera cia peikolai skelet ;DDD

“O kur gi dingo šunys?”

Kokie sunys? Kas kur dingo? :D ka nori apie juos isgirst? Turi kazkoki klausima?

Narkoša

>> „O kur gi dingo šunys?“

Paprastai narkotikų platintojai rašo savo kontaktus po plakatu tokiu!

Pyktis.

“Prasidėjo keiksmažodžiai” O tai kaip kitaip?? Jau nervai pradeda nelaikyti kai buduliai savo vejus pucia is visu pusiu. “kadangi neturi ko pasakyti” Ar tikrai? :D ar tikrai neturiu ka pasakyti?? Dar karta pagalvok. “Net vaikai žino,kad kuo sunkesnis metalas,tuo daugiau sulaiko radiaciją.” Ar tikrai jie zino?? ;D as tuo labai labai abejoju. Ar cia kokius ypatingus vaiku turi minty? “Ne veltui,dirbdami aktyviose zonose visi turi švinu padengtus spec.rūbus.” Tai beabejo kazkokios spec. Priemones turi buti. Bet niekas neapsaugos 100% “Esu pats buvęs tokiose sąlygose” Nu nu kokiose? Nes as ir galiu priprasyti,kad buves ten ir ten dares ta ir ana.… Skaityti daugiau »

Pyktis.

“Kartais pakliūna vienas kitas,dar nesusidūręs su tavim.?”

O kai susiduria? Poto pabega? Nes per daug klausiu? Nes daznai nesugeba atsakyti?

“Perskaičiau daugiau komentarų iš seniau ir radau daug apibūdinimų apie tave.”

Ir kaip apibudino? Atitiko tavo nuomone?

“Esi paskutinis nepraustaburnis valkata-chuliganėlis,menkysta ir nemokša!”

Cia tie apibudinimai? ;DDD inkognito ar tik ne tu cia busi aaaaa??????? ;DDDDD nes jei gerai pamenu butent inkognoto mane taip buvo isvadines ;DDD

Skeptikas

>> O kai susiduria? Poto pabega?

Jei reikia “nebėgančių”, rekomenduoju: skeptikas.org

Taip pat skaitykite