Galėsite tapti vienu iš daugelio, kuris padėtų mokslininkams iššifruoti ateivių žinutes


Ar norėtume padėti mokslininkams iššifruoti ateivių žinutes? Jei taip, galime nudžiuginti: tokia galimybė gali atsirasti. Mokslininkai sako, kad vien profesionalių lingvistų, matematikų ir mokslininkų šiam darbui gali nepakakti.

„Mes norime turėti kiek įmanoma daugiau pajėgų. Reikia visų, kurie norėtų prie to prisidėti, nes reikėtų toli gražu ne vienos žinutės interpretacijos“, – teigia lingvistė iš Bowling Green universiteto Ohajuje (JAV) Sheri Well-Jensen, kuri taip pat dirba San Francisko ne pelno siekiančioje organizacijoje METI, kuri savo veiklą skiria susisiekimui su intelektualiomis būtybėmis ne iš mūsų planetos.

Nesenai atliktas eksperimentas parodė, kodėl šiam reikalui reikėtų didesnės žmonių grupės intelektinio pajėgumų. S.W.Jensen koledžo studentams davė kelis galvosūkius, užkoduotus Linco būdu – žmonių sugalvota kalba, kurią galėtų suprasti ateiviai. Studentai sugebėjo išsiaiškinti paprastus dalykus – pavyzdžiui, matematines funkcijas – tačiau pasitaikė galvosūkių, kurie buvo žymiai sudėtingesni. S.W.Jensen studentams pateikė dvi užkoduotas žinutes: apskritimo ilgio lygtį ir skaičių „pi“.

„Ir davusi užduotis, paklausiau studentų – kaip manote, ką visa tai galėtų reikšti? O jie prigalvojo įvairiausių dalykų. Vieni mąstė poetiškai ir atsakė, kad visa tai turėtų reikšti „pasaulį“, kiti – „begalybę“. Kai kurie manė, jog apskritimo skersmuo baigiasi ties siena ir sakė, kad tikroji reikšmė yra „kalėjimas“, – pasakoja S.W.Jensen.

Ji pastebi, kad tokie skirtingi rezultatai buvo gauti iš užkoduotos žinutės, kurią parengė žmogus. Žinoma, išsiaiškinti žinutės esmę tų, kurie yra iš kitos planetos, būtų sunkiau. Jie būtų būtybės, su kuriomis žmogus neturi jokios evoliucinės istorijos – be to, kad suvoktų savo aplinką, jie pasikliautų skirtingais jausmais, kitaip bendrautų ir būtų labiau technologiškai pažengę.

Dėl to ir reikėtų pasitelkti viso pasaulio išmintį – kad nustatytume arba tarpusavyje susitartume dėl „teisingo“ atsakymo. Mokslininkai sako, kad visos žmonijos šansai iššifruoti ateivių žinutes padidėtų, jei skaitytume knygas ir didintume savo kritinio mąstymo įgūdžius – be to, jei išmanytume įvairius gamtos procesus.

Tarptautinės kosmoso plėtros konferencijoje buvo nagrinėjama galimybė, kad kalba arba tam tikri esminiai kalbos elementai gali būti universalūs visame kosmose. Įžymus lingvistas Noamas Chomskis sakė, kad jei marsiečiai atvyktų į Žemę, tai galvotų, jog žmonės kalba tos pačios kalbos skirtingais dialektais. Tuo tarpu METI prezidentas Dougas Vakoch pristatydamas savo darbą seminare svarstė ar ateivių kalba tikrai būtų panaši į mūsų.

Du moksliniai darbai išreiškė optimizmą šiuo klausimu. S.W.Jensen buvo skeptiška ir teigė, kad nėra pakankamai žinių apie žmonių kalbą, todėl yra sunku prognozuoti turint tik vieną pavyzdį.

Parengta pagal Live Science.

Šaltinis: Technologijos.lt ir Lrytas.lt

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
inkognito.

Nemanau kad viso to reikia,ateiviai patys turi vertimo įrenginius ir puikiai yra mus išstudijavę.Tai įsitikinau dar 1982 metų liepos mėnesį kai geras 10 minučių bendravau su Nso sidabrinio rutulio spalvos prie Nevėžio upės. Aš viska supratau ka jis (ateivis rutulio viduje) su manimi kalbėjo o jis suprato visas mano pasakytas mintis jam. Tik jis implanta pavadino man nesuprantamu žodžiu,matyt kompiuterinis vertėjas ne taip išvertė.Mūsų žemiečiai mano kad tie ateiviai tur būt nepakankamai intelektualūs ,tačiau taip tikrai nėra ir man tik juokas ima iš tokių rašinių.

Teorija

Pora teiginių:

1. Bet kuri baigtinio ilgio žinutė, neturint apriorinės informacijos apie tą žinutę, gali būti “iššifruota” į ‘n’ loginių sekų, kur ‘n’ gali artėti į begalybę. Priklauso nuo dešifruojančio pajėgumų.

2. Nėra jokios abejonės, kad gyvųnų balsai neša ligi šiol nežinomu būdu užšifruotą informaciją. Čia Jums būtų daug lengviau!

:(

Taip pat skaitykite