Kaip plačiai kosmose gali būti paplitusios protingos ateivių civilizacijos?

ateivio-veidasJill C. Tarter, SETI tyrimų vadovė, pareiškė (Astronomical J., July 2000), kad Paukščių tako galaktikoje yra ne daugiau 10 tūkst. civilizacijų, pasiekusį maždaug mūsų išsivystymo lygį. Ar Jill gali būti teisi?, – klausia pirmas lietuviškas portalas apie paranormalius reiškinius nso.lt.

 

Seniausias gyvybės Žemėje yra 3,5 mlrd. metų senumo bakterijų fosilijos Vakarų Australijos uolose (apie jas 1993 m. pranešė J. W. Schopf). Tie organizmai yra gana išsivystę ir patys turėjo praeiti netrumpą evoliucijos kelią. Tad gyvybė, laikant ją žemiškos kilmės, atsirado maždaug prieš 4 mlrd. metų. Pati Žemė yra 4,6 mlrd. m. amžiaus, tad tai reiškia, kad gyvybė joje atsirado gana greitai – matyt, kai tik sąlygos pakankamai stabilizavosi. Nobelio premijos laureatas biochemikas Christian de Duve netgi pareiškė: “Gyvybė linkusi atsirasti kai fizinės sąlygos yra panašios į tas, kurios buvo mūsų planetoje maždaug prieš 4 mlrd. metų”. Tad yra priežastis tikėti, kad mūsų galaktikoje knibžda daugybė gyvų būtybių.

 

Ar tai reiškia, kad joje gausu ir technologiškai išsivysčiusių civilizacijų? Ar būtinai atsiradusi primityvi gyvybė vystosi iki protingų būtybių? Branduolinės fizikos atstovas Enrico Fermi 1950 m. suformulavo vadinamąjį Fermi paradoksą: Jei civilizacijų atsiradimas yra įprastas dalykas, kur jos? Argi tada jų buvimas neturėtų būti akivaizdus?

 

Aptarsime du šios problemos aspektus:

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

a) Nežemiško proto paieškos (SETI) nerado kitų civilizacijų radijo signalų;

 

b) nėra neginčijamų įrodymų, kad nežemiečiai (ET) kada nors būtų aplankę Žemę. Pirmąkart galimybę surasti kitas civilizacijas naudojant radijo perdavimus aptarė Giuseppe Cocconi ir Philip Morisson 1959 m. “Nature” žurnale. Jau kitais metais buvo atlikta pirmoji paieška (“Ozma” projektas, kurio metu Frankas D. Dreikas su kolegomis klausėsi signalų iš dviejų artimiausių žvaigždžių). Nuo to laiko buvo daug SETI paieškų, tačiau nė vienas tų projektų neužfiksavo signalų. Tai dar nėra įrodymas, kad ET neegzistuoja, nes paieškos vykdomos trumpą laiką, o ir jos apima tik mažą dalelę “parametrų erdvės” (žvaigždžių, dažnių I pan.). Tačiau jau dabar galima kai ką spėti apie radijo signalus galinčių skleisti civilizacijų pasiskirstymą.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

ateivis-kosmosas

 

Labiausiai ištirtas dažnių kanalas artimas 1,42 GHz, atitinkantis gausiausio Visatoje elemento, vandenilio, emisijos liniją. Tai sekė iš prielaidos, kad jei ET nori atkreipti dėmesį, tai būtų labiausiai tinkantis pasirinkimas. EY signalų nepagavimas reiškia, kad arba kitos civilizacijos yra pernelyg toli arba jų signalai per silpni, kad mūsų įranga galėtų juos priimti. Kartu neigiami paieškos rezultatai eliminuota tam tikro tipo civilizacijas – primityvias (artimas žemiškajai) ir labai pažangias.

 

7 dešimt. pradžioje rusų SETI pionierius Nikolajus Kardaševas pasiūlė ET civilizacijų skirstymą į tipus (vėliau išplėstą Carl Sagan’o). I tipo civilizacijos gali siųsti signalus galingumo, atitinkančio saulės šviesos kiekį krentantį į Žemės tipo planetą, t.y. apie 1016 W. II tipo civilizacijos siunčiamas galingumas gali prilygti visos Saulės tipo žvaigždės galiai, t.y. apie 1027 W. III lygio civilizacijos disponuoja galaktikos galia, t.y. apie 1038 W. Pagal šią tipologiją Žemė yra maždaug 0,7 lygio.

 

Paul Horowitz’ius spėja, kad 1000 šviesmečių atstumu yra bent viena radijo signalus siunčianti civilizacija. Tada mūsų galaktikoje turėtų egzistuoti apie 1000 tokių civilizacijų. Tai gana daug, ir, jei tik civilizacijos negyvuoja ypač ilgai, per galaktikos amžių (12 mlrd. metų) jų turėjo atsirasti ir žlugti labai didelis skaičius (jei civilizacijos gyvuoja labai ilgai ir išvengia natūralių arba vidinių katastrofų – tai sukelia kito tipo problemas). Visa tai daro Fermi paradoksą ypač aštrų – juk tas nepaprastas gyvavusių civilizacijų kiekis turėjo palikti kažkokius pėdsakus?!

 

Civilizacijų migracijos klausimą pirmąkart 1975 m. nepriklausomai vienas nuo kito aptarė Michael H. Hart’as ir David Viewing’as, o vėliau išvystė Frank J. Tipler’is ir Ronald N. Bracewell’is. Visi jie pradiniu tašku ėmė faktą, kad nėra tikrų įrodymų, kad ET būtų lankęsi Žemėje. Jei taip būtų atsitikę, nes tai būtų nutraukę mūsų nuosavą evoliuciją.

 

Yra 4 tikėtini paaiškinimai, kodėl nėra ET buvimo požymių. Gali būti, kad tarpžvaigždiniai skrydžiai nėra įmanomi. O gal kitos ET tiesiog nepasiekė mūsų. Arba nusprendė, kad tarpžvaigždiniai skrydžiai neapsimoka. Gal ET jau lankėsi (o ir yra čia) Žemėje, tačiau nusprendė nesikišti.

 

Pirmas paaiškinimas atkrenta. Nėra jokio žinomo fizikos ar inžinerijos principo, kuris neleistų atlikti tarpžvaigždinių skrydžių. Net mūsų civilizacijos mokslininkai turi pasiūlymų, kaip būtų galima pasiekti 10-20% šviesos greičio – ir per kelis dešimtmečius pasiekti artimiausias žvaigždes. Dėl tos pačios priežasties ir antrasis aiškinimas yra probleminis.

 

Bet kuri civilizacija, turinti išvystytą kosminių skrydžių technologiją, gali kolonizuoti visą galaktiką per gana trumpą laiką. Tarkim, kažkuri civilizacija pasiunčia kolonistus į artimiausias kitų žvaigždžių planetas. Įsikūrusios ir išsiplėtusios kolonijos pradeda skristi toliau ir t.t. Tarkim, vidutiniškai kolonijos yra kas 10 šviesmečių, laivo greitis 10% šviesos greičio ir 400 m. periodas, kada kolonijos pradeda plėstis į kitas planetas. Tada kolonizacijos banga sklinda 0,02 šviesmečio per metus greičiu. Tada visa galaktika bus kolonizuota per 5 mln. metų. Tai tikrai trumpas laikas kosmoso masteliais.

 

Tada aišku, kad pirmoji aukštą lygį pasiekusi civilizacija turėtų kolonizuoti visą galaktiką kitoms net nespėjus išsivystyti. Tai turėjo nutikti dar prieš milijardus metų, kai Žemėje tebegyvavo tik mikroorganizmai. Tačiau nėra jokių fizikinių artefaktų, jokių cheminių pėdsakų, jokio akivaizdaus biologinio poveikio. Ir net jei Žemėje buvo pasėta gyvybės “sėkla”, kaip teigia kai kurie, ji vėliau buvo palikta pati sau.

 

ateivis

 

Matyt Fermi paradoksą galime išspręsti tik aptardami galimą kitų civilizacijų elgesį. Pavyzdžiui, jos gali susinaikinti anksčiau, nei nuspręs kolonizuoti galaktiką arba turėti griežtą etikos kodeksą primityvių gyvybės formų atžvilgiu. Tačiau tokie aiškinimai tiktų, jei ET civilizacijų būtų vos keletas. Jei galaktikoje gyvavo milijonai (ar net milijardai) civilizacijų, atrodo neįtikėtina, kad jos visos susinaikintų arba priimtų vienodas elgesio taisykles. Ir bent jau viena žinoma civilizacija, būtent mūsų, rodo tendenciją būti ekspansionalistine.

 

Ir pagaliau, yra viena rimta priežastis, galinti priversti civilizacijas migruoti. Nes žvaigždės nėra amžinos! Per galaktikos amžių šimtai milijonų žvaigždžių sudegino savo kurą ir baigė savo dienas kaip raudonosios milžinės arba baltosios nykštukės. Jei prie tų žvaigždžių buvo civilizacijos, kur jos pasidėjo? Negi leido sau žūti?

 

Tariamas ET civilizacijų nebuvimas prašosi būti paaiškinamas. Vienas atsakymų galėtų būti cheminės galaktikos struktūros pokytis. Visa žemiškoji gyvybė remiasi cheminiais elementais, sunkesniais nei helis – daugiausia anglimi, azotu ir deguonimi. Susidarydami žvaigždžių branduolinėse jėgainėse šie elementai pamažu kaupiasi tarpžvaigždinėje erdvėje, kurioje gimsta naujos žvaigždės (ir planetos). Praeityje tų elementų koncentracija buvo mažesnė – ir, galbūt, nepakankama gyvybei atsirasti. Tarp kitų mūsų srities žvaigždžių Saulė turi santykinai didelį tų elementų kiekį. Gal mums tiesiog nusišypsojo laimė?

 

Rusijos MA Žemės magnetizmo, jonosferos ir bangų sklidimo instituto Helio fizikos laboratorijos vedėjas fiz.-mat. Mokslų dr. V. Obriadko sako: “Žemės unikalumo esmė ta, kad joje išsivysčiusi gyvybė, įskaitant protingąją, atsirado labai ribotomis, beveik neįmanomomis sąlygomis. Šia prasme Žemė unikali. Sunku įsivaizduoti, kad kitokiomis sąlygomis kitose planetose būtų įmanoma kažkas panašaus…”

 

Tačiau šis argumentas nėra toks įtikinamas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Pirma, mokslininkai nežino, koks turi būti sunkiųjų elementų kiekis, būtinas gyvybei atsirasti. Jei bent šimtosios jų dalies lyginant su Saulės sistema pakanka, tai gyvybė galėjo atsirasti prie daugelio gerokai senesnių žvaigždžių. Be to, mūsų Saulė nėra unikali galaktikoje aukštu tų elementų kiekiu. Pavyzdžiui, netoli esanti Saulės tipo 47 Ursae Majoris (Didžiuosiuose Grįžulo ratuose), prie kurios rasta Jupiterio tipo planeta, turi tokį pat cheminių elementų kiekį, tačiau jos amžius yra apie 7 mlrd. metų. Joje atsiradusi gyvybė galėjo mus lenkti 2,5 mlrd. metų.

 

Ko gero įtikimiausią paaiškinimą duoda gyvybės evoliucijos Žemėje istorija. Joje gyvybė atsirado vos ne pačioje pradžioje, tačiau daugialąsčiai organizmai pasirodė tik prieš 700 mln. metų. Tad beveik 3 mlrd. metų Žemėje tebuvo tik vienaląsčiai. Galbūt, tiek truko laikas, kad bakterijų fotosintezė pagamintų pakankamai deguonies sudėtingesnėms gyvybės formoms. O ir atsiradus daugialąsčiams, nebūtinai gyvybė turi evoliucionuoti iki protingų būtybių. Tai gali priklausyti nuo daugybės aplinkos veiksnių.

 

Tai neblogai iliustruoja dinozaurų likimas. Jie viešpatavo planetoje per 140 mln. metų, tačiau netapo technologine civilizacija, o jiems neišnykus (galbūt, tiesiog per atsitiktinumą), tolimesnė evoliucija Žemėje būtų visai kitokia. Pati protingų būtybių evoliucija rėmėsi daugybe atsitiktinių įvykių, ir kai kurių tikimybė buvo labai maža.

 

1853 m. William Whewell, ET gyvybės egzistavimo šalininkas, pastebėjo: “Tos diskusijos yra ties pačia mokslo riba, ties kuria pažinimas baigiasi ir prasideda nežinojimas”. Tai tinka ir mūsų dienoms. Ir vienintelis būdas išsklaidyti tą nežinią, tęsti tyrinėjimus. Todėl ir SETI programos neturi būti nutrauktos.

 

Šaltinis: nso.lt

Rekomenduojami video:


2500
5 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Lunatikas

Blogiausia tai, kad “mokyti” daro visišką nesąmonę, o išsižioję kvailiai fanatikai tiki! Sakykim kokiu kvailiu reikia būti, kad siųsti radijo signalą už 1000 šviesmečių? Man tai panašu į šunį, siunčiantį savo lojimą į Mėnulį!

Išvada: netinka radijo technologija tarpžvaigždiniams ryšiams, kaip netinka akustinės bangos Mėnuliui!

Disclosure

Kas tikit, kad egzistuoja gyvybe ne tik zemeje rekomenduoju paziureti dokumentika Unacknowledged. Dar pasidomekite kas yra CE5 protokolas ir patys isbandykite.

trollolol

Inkognito issiblaivom okis… visiskus vejus pezat

Astronomas

kazkieno uzsakytas straipsnis su netikromis naujienomis. Galiu garantuoti yra prieme ne viena signala tik slepia. Patys astronautai liudijo, kad mate nso skrendant netoli. Net dokumentikos laidos rode per tv. Inkognito, ar esi girdejes apie siaures karolinos valstyjos brown mountain? Turi gal kokiu ziniu apie ten skraidancius objektus ir masinius zmoniu pagrobimus? Butu idomu isgirsti tavo pasisakyma kiek skaiciau ten labai tankiai pagrobiami zmones ir buvo dideles zmoniu grupes dingimas.

Inkognito

Man atrodo kad retas kuris iš žmonių nėra stebėjęs NSO. 1982 metais mano kontakto metu prie nevėžio upės su rutulio formos NSO,- kurio metu likau apdovanotas implantu ant dešinės rankos vidurinio piršto,to kas su manimi kontaktavo iš to rutulio mintimis, jo pasakymu mūsų žemę labai dažnai aplanko visatos piratai,kurie tiesiog grobia mūsų žmones įvairiems tikslams. Ir to implanto tikslas buvo mane apsaugoti nuo tokios galimybės. Dar žmones grobia ir Zeta Raticulus sistemos pilkieji ateiviai,jų aukos yra jaunos moterys . Dažnai po tokių kontaktų jų reprodukciniai organai būna tokie nusidėvėję ,jog atrodo kad jos jau yra išnešiojusios po keliolika kūdikių,o realiai… Skaityti daugiau »

Rokoko

Kaip atrodo tawo inplantas ant pirsto?

Inkognito

Jo nuotrauka yra internete kitame apie NSO puslapyje. Buvau įdėjęs ir trumpą video kur rodžiau bandyma su neodimio magnetu,kaip jį pritraukia,Deja implanto trauka yra labai maža todėl tik mažytis disko formos neodimio magnetas ant jo išsilaiko nenukritęs. Bandžiau bandymus su metalo gabaliuku tokio pat dydžio per odos skiautę,tai laikosi tris kart stipriau. matyt kad tai yra kažkoks kompiuterinis darinys.Tas video jau atrodo panaikintas,galima būtų perfilmuoti iš naujo tai kelių minučių darbas,tik ar tikrai to reikia? Kai komentarai tokie gyvuliški dažniausiai.

Inkognito

Nueik į Google ir parašyk “inkognito pagrobimo anatomija” ten prie mano istorijso bus nuotraukos su implantu ant piršto

Slapta

Idomiau už pačią tema buvo skaityti.

Astronomas

Inkognito, dekui uz atsakyma. Pats esu mates 2 kartus nso netoli savo namo. Pirma karta maciau 3 issidesciusius objektus trikampio pavidalu skrido. Paskui du is abieju sonu prie ju prileke ir jie issiskirste nuskrido tada buvo naktis jei gerai pamenu buvo 5 is viso. Paskui diena maciau po keliu metu pailgas objektas praleke virs namo. Buvau kieme tai labai aiskiai maciau jokiu dumu pedsako nepaliko ir visai be garso skrido. Kazi ka jie dare taip arti namo skrisdami?

Inkognito

Vien mūsų Galaktikoje per vieną milijardą aukštai išvystytų civilizacijų yra sudarę Galaktikų tarybos sąjungą o kiek dar yra anarchistinių civilizacijų pripažystančių tik grubią karinę jėga ir prievartą?Tarp kitko kada mes -mūsų žemė buvo Atlantų statuse taip pat esame tos tarybos nariais,todėl ir šiandien esame ganėtinai saugūs nuo anarchistų puldinėjimo ir gal būt netgi pavergimo.Kosmose vyksta aršios kautynės dėl egzistencijos ir išlikimo,nors daugelis mano kad supercivilizacijos yra tokio humaniškumo lygio kad nėra nei karų nei prievartos. Visi tie Nso pasirodantys pas mus žemės atmosferoje dažniausiai yra pažeisti nežemiečių laivai kautynėse,čia nusileidę į mūsų atmosfera tam kad galėtų susiremointuoti sistemas ,o tie… Skaityti daugiau »

Pasimetes

Bet tu rialiame gyvenime tai draugu neturi, ane?

Inkognito

Daugiau nei tamsta manai turiu,ir svarbiausia kad aš turiu tikrų draugų,o ne kokių pašlemėkų…

Taip pat skaitykite