Naujos farmacijos žmogus nepažins mirties

Žmonija netrukus galbūt įmins, regis, neišsprendžiamą uždavinį – sukurs naują proto nešiklį. Įminus šią mįslę žmogus kaip biologinė būtybė taps nereikalingas. Žmonijos istorija dabartiniu pavidalu baigiasi, taip mano amerikietis mokslininkas, NASA vyresnysis bendradarbis Aleksandras Bolonkinas. Pagal jo teoriją žmonės – tik tarpinė grandis evoliucijos procese.

 

Žmonijai liko paskutinis žingsnis – sukurti ką nors patikimesnį, protingesnį ir universalesnį už mus. Šia aukštesniąja būtybe, mokslininko nuomone, turi tapti kompiuterinis žmogaus variantas, į kurį žmonės iš pradžių sudės visą turimą informaciją, o vėliau dirbtinis intelektas pradės vystytis pats ir pasieks dabar sunkiai įsivaizduojamus horizontus. Ši drąsi, fantastinė teorija, atidžiau pasigilinus, verčia patikėti, kad nuo fantastikos iki tikrovės – vienas žingsnis.

 

Į sąmonės gelmes

 

Žmogus, kaip bet kuri biologinė būtybė, mirtingas. Jis silpnas ne tik fiziškai – jis nesugeba perduoti palikuonims didesnės dalies per gyvenimą sukauptos patirties, per amžius kaupta žinių gausybė dingsta be pėdsakų, tik dalis lieka rašytiniuose šaltiniuose. Žemėje gyveno milijardai žmonių, bet apie senovės istoriją mes vis dar žinome labai nedaug.

 

Pasvėręs visus žmonijos civilizacijos pliusus ir minusus, mokslininkas nusprendė: būtina visą informaciją, patenkančią į kiekvieno žmogaus smegenis, įrašyti į patvarius nešiklius, sukurti kažkokį elektroninį Homo sapiens variantą. Taigi ateityje visa informacija bus kaupiama mikroschemose, galinčiose gauti naujų duomenų prieinamais ryšio kanalais. Naujosios formacijos žmogų, kitaip tariant,
robotą, bus galima įvilkti į bet kokį apvalkalą – Holivudo žvaigždės ar abstraktų, – viskas priklausys nuo naujos elektroninės būtybės biologinio protėvio noro ir paskirties.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Beje, amerikiečio teorija ne nauja, iki jo daugybė rašytojų fantastų bandė kurti robotus kiborgus, gebančius atlikti žmogaus funkcijas. Tiesa, niekas nebandė pasakyti, kaip priversti bejausmį metalą ne tik vykdyti programą, bet ir galvoti, priimti sprendimus, vystytis taip, kaip tikras biologinis žmogus. Mokslas žino, kad tam mažiausiai reikia sukurti dirbtinį intelektą, dar geriau – perrašyti informaciją iš žmogaus smegenų į elektroninės būtybės atmintį.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Vienintelis būdas, kurį dabar bando mokslininkai robotų technikoje, – kopijuoti smegenis įrašant visus jų neutronų signalus. Ištyrus, kaip veikia atskiros ląstelės ar nedideli jų tinklai, kompiuteriu galima sumodeliuoti ištisą sistemą, panašią į smegenis. Priimta manyti, kad tokia sistema ir taps tuo dirbtiniu intelektu, kurį bando sukurti iškiliausi daugelio pasaulio šalių protai.

 

Nauji elektronikų nuotykiai

 

Amerikiečiui šis kelias atrodo beviltiškas, – juk smegenys be paliovos dirba, ir neuronai kinta. Jis siūlo savą metodą, kaip įrašyti žmogaus per gyvenimą gautus duomenis į mikroschemą. Pirmiausia jis sąlygiškai padalijo visą smegenyse saugomą informaciją į dvi grupes. Pirmoje – atmintis apie žmogaus gyvenimą: viskas, ką jis matė, girdėjo, darė, su kuo susitiko, ką lietė ir t.t. Antroji grupė sudaryta iš informacijos apdorojimo metodų ir naujų sprendimų rengimo, savo elgesio formavimo, remiantis pirmąja dalimi.

 

Pasak A.Bolonkino, geriausia būtų pritvirtinti prie žmogaus miniatiūrinę vaizdo kamerą ir mikrofoną, fiksuojančius pagrindinius duomenis, taip pat daugybę kūno būsenos daviklių, kurie leistų spręsti ne tik apie fizinę, bet ir apie moralinę žmogaus būklę. Visa informacija bus įrašoma į miniatiūrinius atminties raktelius, o dienai baigiantis nukopijuojama į personalinį kietąjį diską.

 

“Galiausiai gausime pagrindinę ir svarbiausią žmogaus “sielos” dalį – jo gyvenimo, pojūčių, aplinkos ir poelgių istoriją. Šiandien žmogus daug ką užmiršta, o elektroninė atmintis neužmirš nieko”, – įsitikinęs A.Bolonkinas.

 

Nereikalingi žmonės

 

Pasak mokslininko, į gyvenimo pabaigą visa žmogaus sukaupta informacija bus išsaugota kietajame diske ar panašiame informacijos nešiklyje. Į mikroschemą perkelti duomenys netaps nereikalinga atskiro gyvenimo kopija, bet padės kurti visiškai naują, amžiną būtybę.

 

Žinant, kaip greitai vystosi kompiuterinės technologijos, nesunku apskaičiuoti elektroninio žmogaus galimybes po 60-70 metų. Tuo tarpu žmogaus smegenys per pastaruosius kelis tūkstančius metų nei atminties apimtimi, nei veikimo greičiu iš esmės nepakito.

 

Elektroninis žmogus, teigia autorius, bus daug labiau prisitaikęs prie išorės sąlygų. Jam nereikės maisto, oro, būsto, miego, poilsio. Toks žmogus galės keliauti po kosmosą ir vandenynų dugną be skafandro, keisti išvaizdą, bendrauti didžiuliais nuotoliais, o jo protinės galios padidės milijonus kartų. Negana to, bus išspręsta teleportacijos problema.

 

Tarkim, nutarus iš vienos planetos persikelti į kitą tereikės lazerio spinduliu perduoti į pasirinktą kūną su švaria mikroschema visą elektroninėse smegenyse saugomą informaciją. Elektroniniam žmogui nebus baisus joks ginklas, blogiausiu atveju jį visad bus galima atkurti iš rezervinės kopijos.

 

Elektroniniai žmonės ateityje galės visiškai pakeisti biologinius žmones, kuriems mokslininkas skiria neandertaliečių vaidmenį. Mes, kaip ir jie, atliksime savo vaidmenį civilizacijos raidoje ir nebepajėgsime kovoti dėl vietos šiame pasaulyje.

 

“Žmonės neišvengiamai patys trokš sukurti elektroninį palikuonį. Juk tai kelias į nemirtingumą, nesvarbu, kad ir į elektroninį”, – tvirtina mokslininkas. Biologinės žmogaus smegenys mirs, bet visa jose glūdinti informacija išliks. Žmogus gyvens ne kaip kvailas bejausmis robotas, bet kaip tam tikra žinių sankaupa.

 

Jei amerikiečio mokslininko idėjos bus įkūnytos, biologiniams žmonėms neliks nieko kita, kaip tapti Žemės istorijos dalimi.

 

Ir vis dėlto

 

Robotų technikos ir techninės kibernetikos specialistai teigia, kad dabartinės techninės sistemos neleidžia net priartėti prie tų galimybių, kurias turi homo sapiens. Robotų technikoje yra vadinamųjų manipuliatorių, bet jie nesugeba atstoti net žmogaus rankos. Nesiseka atgaminti signalų perdavimo nervų sistema ir raumenų kanalais sistemos.

 

Psichologų nuomone, robotai, jau dabar sugebantys priimti kai kuriuos sprendimus, savo veiksmų neįsisąmonina. Robotui neįmanoma perduoti sąmonės, o be jos nebus savęs identifikavimo proceso, t.y. elektroninė būtybė pati savęs nepažins. Vargu ar daug žmonių sutiktų amžinai gyventi būdami letargo būsenos.

 

Parengta pagal “Respublikos” priedą “Julius”

Rekomenduojami video:


2500
7 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
`Kristis

Db pagalvokit taip kaip supratau esme yra issaugoti zmogaus atsiminimus perkelti i robota kai jis mirs, bet mes mirsim o tas robotas bus tik musu KLONAS lygiai tas pats butu sukurt zmogaus klona ir zmogu nuzudyti. Nera nieko amzino visa tai tik iliuzija.

amledu fromaz

Mes perduodame informacija savo kartoms, jin istringa gilei pasamoneje, juk musu smegenis tarsi kietasis diskas, laikui begant jame kaupiasia daug informacijos.Paliginimui paimkime zmogu 30 metu siandien, ir zmogu 30 metu pries 1000 metu jo zinios nebuvo tokios kokios yra siandieninio zmogaus , laikui begant zmogus tobuleja, informajica persiduoda is kartos i karta, jus tik pagalvokite apie zmogu dar po 1000metu kai tokiais tempais tenchnologijos zengia i prieki, mes sugebesime viska, jai patis nesugriausime pasaulio…

asd

nu gerai kad zmonija bando tobuleti bet turi jausti kur yra viskam ribos. kaip sakoma liaudies patarlese kas turi pradzia tas tures ir pabaiga. Ir nereikia cia jokiu lialia , kad zmones bus nemirtingi, Ir jeigu, neduok dieve taip atsitiks, as jums duodu 99,99999% kad tai pasibaigs. NIEKO NERA NEISNYKSTAMO!

trumpai – drutai – MANO NUOMONE SITO NEREIKIA!

;DDD

Jeigu būtum bent kiek įžvalgesnis, suvoktum, kad pasakei prieštarą pats sau. Jeigu teigi, kad neįmanoma sukurti nemirtingumo, tai tuomet pastovu yra mirtingumas pagal tave. Tai kaip tada gali būti teisingas teiginys, kad nieko nėra neišnykstamo? ;D

Gytis

secreta teisingos mintys

adas

O kada jus matete amerikona su dvasinemis ar panasiomis vertybemis????????????

Ishiki

Kada jus paskutini karta matet zmogu isvis su vertybemis?

Occult

PRITARIU SECRETA (y)

Secreta

Labai tykiuosi, kad jiem niekad nepavyks sukurti tu robotu. Tai butu siaubinga, nes visi butu kaip kokie zombiai. Nebeegzistuotu jokie jausmai, viskas dingtu. Tada mano manymu gyvenimas butu tiesiog beprasmis.. Nebebutu kur tobuleti, nebeliktu nieko kas yra dabar (turiu omeny dvasines vertybes). Tai butu didziausia kadanors padaryta zmonijos klaida.

;DDD

Tavo siauraprotiškas mąstymo būdas neleidžia suvokti, kad visos vertybės tiesiog sužydės naujomis spalvomis, o ne išnyks. Ir visos vertybės neišnyks, o kaip tik taps daug tvirtesnės. Bet būrui, žviegiančiam tik tai, kaip blogai yra technologijos, tas yra ir bus nesuvokiama. Tokiems asmens, deja, gresia išnykimas – kaip ir minima šiame straipsnyje… Na bet vis dar turiu paskutinę viltį apšviesti mieląjį būrą ar būrę Secreta: bet kokia vertybė taip pat yra informacija, tik tokioje formoje, kuri taip pat yra informacija, naiviam žmogui pateikianti identifikavimo prieštarą – t.y. informacija apie save pateikia, kad ji nėra informacija.

Ishiki

Gerai paziurekit, o kaip yra dabar. Visi robotizuojasi, tampa atskiri vienas nuo kito, svarbu vienintelis dalykas “aš”. Čia tas pats kas as palikciau kompa kazka kurti, bet be manes jo darbas be prasmis. Irankis be savininko neturi prasmes. O globalus robotizmas vyksta, nereik nei robotu, yra pilna zombiu suesanciu, bet ka tik ne del smegenu, o pinigu.

Taip pat skaitykite