Rugpjūtis bus mėlynojo Mėnulio mėnuo

Rugpjūčio mėnesį bus ne viena, bet dvi Mėnulio pilnatys. Pirmoji Mėnulio pilnatis bus rugpjūčio pirmą dieną, o antroji rugpjūčio trisdešimt pirmą dieną.

 

Kai kuriuose kalendoriuose teigiama, kad kai dvi pilnatys įvyksta per vieną kalendorinį mėnesį, antroji Mėnulio pilnatis vadinama “mėlynuoju Mėnuliu”.

 

Mėnulio pilnatis tą naktį, tikriausiai nesiskirs nuo bet kurios kitos Mėnulio pilnaties, bet Mėnulis gali pakeisti spalvą, esant tam tikroms sąlygoms.

 

Po miškų gaisrų ar ugnikalnių išsiveržimų, Mėnulis gali atrodyti melsvo ar net šviesiai violetinio atspalvio. Suodžių ir pelenų dalelės, nusėsta Žemės atmosferoje, ir dėl to kartais Mėnulis gali atrodyti melsvas. Dėl vakarinėje Kanados dalyje vykusių miškų gaisrų, ir plačiai paplitusių dūmų, Mėnulis atrodė mėlyno atspalvio visoje rytinėje Šiaurės Amerikoje, 1950 metais rugsėjo pabaigoje. Po didžiulio Pinatubo ugnikalnio išsiveržimo Filipinuose, 1991 metais birželio mėnesį, buvo pranešimų apie “mėlyno Mėnulio” (ir net mėlynos Saulės) pasireiškimą visame pasaulyje.

 

Pirmą kartą “mėlynojo Mėnulio” terminas, pavartotas 1824 metais, atkreipiant dėmesį, kad šis įvykis yra retas.
Tačiau tą patį mėnesį įvykstančios dvi Mėnulio pilnatys yra ne toks retas įvykis kaip galėtų pasirodyti iš tiesų. Tiesą sakant, tai įvyksta vidutiniškai, maždaug kas 2,66 metus. 1999 metais, jis įvyko du kartus per trijų mėnesių tarpą.

 

Ilgą laiką niekas nežinojo priežasties, kuri sukelia “mėlynojo Mėnulio” reiškinį. Prieš daugelį metų Natural History žurnalo puslapiuose, buvo spėliojama, kad reiškinys galėjo išsivystyti, dėl žodžio “belewe”, kuris atėjo iš Senosios anglų kalbos, reiškiantis “išduoti”. Taigi, pagal tai buvo mąstoma, kad antroji pilnatis yra” belewe “, nes ji išduoda įprastą suvokimą apie vieną pilnatį per mėnesį. Tačiau, tokia prielaida nepasiteisino.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

1999 metais atsirado kalendorinė “mėlynojo Mėnulio” reikšmė. Ji buvo formuluojama per laikotarpį nuo 1932 metų iki 1957 metų, kai Meino Ūkininkų kalendorius pasiūlė, kad jei vienas iš keturių metų laikų (žiema, pavasaris, vasara arba ruduo) turi keturis pilnus Mėnulius vietoj trijų, tai trečias pilnas mėnulis turi būti vadinamas “mėlynuoju Mėnuliu”.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Šį kartą, Mėnulis taps pilnas rugpjūčio trisdešimt pirmą dieną 9:58 val. rytų vasaros laikas (6:58 Ramiojo vandenyno standartinis laikas), ir jis taps “mėlynu Mėnuliu”.

 

Tačiau yra išimtis tiems, kurie gyvena Kamčiatkos regione Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, taip pat Naujojoje Zelandijoje, kad ta pati pilnatis įvyks po vidurnakčio, rugsėjo pirmąją pagal kalendorinę datą. Šiuose pasaulio regionuose, tai nebus antroji pilnatis iš dviejų rugpjūčio mėnesį būsiančių pilnačių, bet tai bus pirmoji, iš dviejų rugsėjo mėnesio įvyksiančių pilnačių. Taigi, jei gyvenate Petropavlovsko Kamčiatkoje ar Christchurch, jums teks palaukti iki rugsėjo 30 dienos, kol Mėnulis taps “mėlynuoju Mėnuliu”.

 

Nors paskirtasis antrojo mėnesio pilnačiai pavadinimas yra “mėlynasis Mėnulis”, atrodo, kad mes neturime tokio pavadinimo ir antrajai mėnesio jaunačiai. Nepaisant to, šios priešingos Mėnulio fazės atrodo, yra susijusios. Jei dvi jaunatys įvyksta per tam tikrą mėnesį, daugelį atvejų, po ketverių metų, dvi pilnatys taip pat pasitaiko panašų mėnesį. Pavyzdžiui, 2008 metų rugpjūtį buvo dvi jaunatys. Dabar, po ketverių metų, rugpjūčio mėnesį 2012 metais bus dvi pilnatys.

 

Kitas kartas, kai mes pamatysime dvi pilnatis per vieną mėnesį bus 2015 metais (liepos pirmą ir trisdešimt pirmą dienomis). Ir jei jūs vis dar turite kalendorių likusį nuo praėjusių metų, patikrinkite liepos mėnesį. Jūs, pamatysite, kad ten buvo dvi jaunatys liepos pirmą ir trisdešimtą dienomis.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Whatever

Šiaip ir dar dabar tęsiasi mėlynasis mėnulis… kalendoriuje aiškiai matau iki sausio ,kad kas mėnesi bus po dvi pilnatis ,kaip tai suprasti? Retorinis klausimas.

HARIUx
HARIUx
Taspats

Gi smurfams reike grysti i Smurfija ,tad bus melinasis menulis

Taspats

Kaip smurfiska

...

super sajanais

Villy

Idomus reiskiniai, negirdejau dar apie tokius :)

Gedas

Virsim Sąjanais :D

Taip pat skaitykite