Romanas Kravčenko. Kaip tapti „aiškiaregiu“ per vieną dieną?

ekstrasensLabai tikėtina, kad mes su jumis niekada anksčiau nesame susitikę. Nepaisant to, aš manau, kad galėčiau jūs apibūdinti taip:

 

“Kartais jūs pastebite, kad džiaugtis gyvenimu jums trukdo tai, kad esate per daug susikoncentravęs į savęs vertinimą. Jūs esate kritiškas savo atžvilgiu ir pakartotinai apmąstote situacijas, kurias kiti tiesiog pamiršta ir nekreipia dėmesio. Kartais, nors išoriškai atrodote užtikrintas, tačiau viduje nerimaujate.

 

Jūs manote, kad kai kurių savo savybių geriau neatskleisti aplinkiniams. Jums yra svarbu, kad kiti žmonės jus mėgtų, tačiau jūs neatsisakytumėte jums asmeniškai svarbių užsiėmimų, vertybių, įsitikinimų vien dėl palankaus aplinkinių vertinimo. Nors kai kurie iš jūsų siekių yra labai aukšti, nerealistiški, tačiau tam tikrose srityse jūs turite stiprų potencialą, kurio dėl kažkokių priežasčių, galbūt dėl asmeninių įsitikinimų ar išorinių aplinkybių, dar nepanaudojote savo naudai.

 

Jūs nesate linkęs greitai pasiduoti, tačiau, jeigu jūsų pastangos vis neduoda norimų rezultatų, jūs galiausiai pasitraukiate, nes manote, kad yra neracionalu dėti pastangas veltui. Kai kurių veiklų, kuriomis planavote užsiimti, taip ir nepradėjote (o gal pradėjote, bet gana greitai nutraukėte).

 

Pabaigai norėčiau paminėti dar vieną jūsų savybę – kartais jums susidaro įspūdis, kad kai kurias veiklas jūs tęsiate tik dėl to, jog nenorite prarasti to, ką į tai jau investavote.”

 

Ar kurie nors iš teiginių jums tiko? Galbūt daugiau nei pusė? Galbūt visi? Galbūt jūs net neskaitėte šių teiginių iki galo? Dabar įsivaizduokite tokią situaciją:

 

Jūs ateinate pas aiškiaregį. Aiškiaregys, norėdamas pademonstruoti savo sugebėjimus, susitikimą pradeda papasakodamas kokią informaciją apie jus ir jūsų gyvenimą jis “regi”.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Aiškiaregys pasako, kad mato tai:

 

1) Jūs turite nosį.
2) Norėdami nukeliauti iš vieno kambario į kitą naudojatės kojomis.
3) Kraują po jūsų organizmą varinėja širdis.

 

Nors ši aiškiaregio pateikta informacija yra tiksli, tačiau įspūdžio nepadarytų, nes pasakyti teiginiai tinka beveik visiems žmonėms. Tačiau kuo šie trys teginiai skiriasi nuo pradžioje pateikto teiginių sąrašo? Iš esmės niekuo. Tiesiog pirmieji teiginiai yra pateikti subtiliau, nėra taip akivaizdu, kad jie tinka beveik visiems žmonėms.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Šiame straipsnyje būtent apie tai ir bus kalbama – kaip, naudojantis psichologinėmis technikomis, galima sudaryti įspūdį, jog turi aiškiaregio gebėjimų.

 

Aiškiaregystė – ar tai tikra?

 

Galbūt ir yra “tikrų aiškiaregių”, bet kol kas nėra moksliškai patvirtintų įrodymų, jog tokie žmonės egzistuoja. Žinoma, mokslinis metodas nėra tobulas. Galbūt aiškiaregių gebėjimus iš tiesų iškraipo tyrėjų skepticizmas, tyrimo aparatūra ir kiti faktoriai. Galbūt turintys tikrų gebėjimų viešai nesiskelbia. Galbūt. Problema su šiais argumentais yra ta, jog jų neįmanoma verifikuoti. Kitaip tariant – nėra kaip to patikrinti.

 

Aš pats nesu linkęs tikėti aiškiaregystės fenomenu. Bet, jeigu jūs nuoširdžiai tikite, kad yra aiškiaregių, vis tiek galite ramiai skaityti šį straipsnį. Aš nebandysiu pakeisti jūsų nuomonės, nes manau, kad bandymų “per prievartą” pakeisti kito žmogaus nuomonę reultatas dažniausiai būna priešingas, nei tikimasi. Todėl galite žiūrėti į šiame straipsnyje aprašytas technikas tiesiog, kaip į vieną iš būdų pademonstruoti aškiaregystę, nors galbūt yra ir kitų, tikrų būdų.

 

Svarbūs aspektai

 

1) Aiškiaregiui yra svarbu informaciją apie žmogų pateikti teigiamai, nes tokia informacija yra labiau priimama. Tai yra susiję su savęs stiprinimo teorija (self- enhancement theory), kuri teigia, jog žmonės siekia gerai jaustis, save asocijuoti su pozityviais aspektais.

 

2) Svarbu, kad žmogus, su kuriuo dirba aiškiaregys, tikėtų “aiškiaregystės fenomenu”. Kodėl? Dėl polinkio ieškoti patvirtinimo. Polinkis ieškoti patvirtinimo (confirmation bias) – tendencija ieškoti informacijos, kuri patvirtintų mūsų įsitikinimus, o dviprasmišką informaciją interpretuoti taip, kad ji derėtų su mūsų įsitikinimais.

 

Aiškiaregystės atžvilgiu skeptiškas asmuo ieškos įrodymų, kad aiškiaregio pasakojime trūksta “aiškiaregystės”. Ir tų įrodymų jis ras daugybę. Dėl šios tendencijos, bandymas įrodyti, kad turi aiškiaregio gebėjimų, tikėtina, kad neveiks jūsų draugų, pažįstamų (kurie įsitikinę, kad jūs esate “paprastas žmogus”).

 

Skatinimas suteikti informaciją

 

Jums, kaip aiškiaregiui, yra svarbu žmogui parodyti, jog jūs tikitės iš jo grįžtamojo ryšio, bendradarbiavimo. Pavyzdžiui:

 

“Kartais man gali kilti mintys ar vaizdiniai, kurių aš pats nesuprantu, bet galbūt jūs suprasite, ką tai reiškia”, “Ar mano pateikta informacija jums primena kažkokį nutikimą?” ir pan.

 

Esmė – nuteikti žmogų, kad jis reaguotų į aiškiaregio teiginius, įprasmintų jo pateikiamą informaciją, aktyviai ieškoti įvykių, kurie gali būti susiję su aiškiaregio sakomais teiginiais. Tai pat, svarbu pastiprinti žmogaus bendradarbiavimą, pavyzdžiui:“Man patinka, kad jūs gebate taip greitai susieti mano žodžius su jūsų gyvenimo įvykiais”.

 

Barnumo teiginiai

 

Visi pirmame sąraše naudoti teiginiai yra Barnumo teiginiai. Tai yra abstraktūs teiginiai, tinkantys daugumai žmonių. Kaip jau minėjau, tai yra sakymas “Jūs turite nosį”, tik ne taip akivaizdžiai. Na, ir ne su tokia didele tikimybe pataikyti.

 

Kai kurie sąraše naudoti teiginiai yra paimti iš B.R. Forer (1949) eksperimento. Eksperimento metu tiriamiesiems buvo pateiktas jų asmenybės aprašymas. Visiems identiškas. Aprašymas buvo sudarytas iš 13 abstrakčių teiginių. Tiriamieji jį įvertino, kaip gana tikslų (tikslumo įvertinimų vidurkis buvo 4,3 balai iš 5).

 

Kodėl tai veikia? Dėl subjektyvaus ratifikavimo. Girdėdamas abstrakčius aiškiaregio žodžius “Kai kurie iš jūsų troškimų yra gana nerealistiški”, žmogus galvoja apie konkrečius savo gyvenimo įvykius, pavyzdžiui, ”Iš tikrųjų, mano noras žaisti futbolo komandoje yra gana nerealistiškas”.

 

Kaip sugalvoti daugiau teiginių? Galite remtis savo patirtimi, galite skaityti horoskopus. Be abejo, vienas iš labiausiai tinkančių šaltinių yra psichologijos teorijos, fenomenai. Pavyzdžiui (sąrašo teiginiai):

 

“Jūs nesate linkęs greitai pasiduoti, tačiau, jeigu jūsų pastangos vis neduoda norimų resultatų, jūs galiausiai pasitraukiate, nes manote, kad yra neracionalu dėti pastangas veltui” (Remiantis išmokto bejėgiškumo teorija).

 

“Kai kurias veiklas jūs tęsiate tik dėl to, jog nenorite prarasti to, ką į tas veiklas jau investavote” (Remiantis prarastų kaštų klaida).

 

Galite neapsiriboti vien teiginiais ir bandyti kurti mini scenarijus, su kuriais dauguma žmonių savo gyvenime būtų susidūrę.

 

Dviprasmiški klausimai

 

Žmogus, patvirtindamas Barnumo teiginius, gali daug apie save papasakoti. Tačiau vien to neužtenka, tad kyla klausimas, kaip dar būtų galima gauti tikslios informacijos? Vienas iš būdų – tiesiog paklausti. Bet juk tu aiškiaregys, turi pats žinoti. Tai ką daryti? Naudotis dviprasmiškais klausimais. Šių klausimų esmė – nesvarbu ar žmogus atsakys teigiamai ar neigiamai, aiškiaregys gali teigti, kad būtent tai jis ir turėjo omenyje.

 

Pavyzdžiui:

 

Aiškiaregys: “Jūs nesate sportininkas?”
Klientas: ”Taip, nesu.”
Aiškiaregys: “Matosi.” (žinoma geriau taip nesakyti, bet manau esmė suprantama)

 

Arba:

 

Aiškiaregys: “Jūs nesate sportininkas?”
Klientas: ”Taip, esu.”
Aiškiaregys: “Jaučiu šią informaciją.”

 

Informacijos “šaudymas”

 

Vienu metu pateikiama daug informacijos ir žiūrima į kuriuos žodžius žmogus reaguoja teigiamai. Pavyzdžiui: ”Jaučiu kažką susijusio su gyvūnais… Galbūt tai buvo gyvūnas, kurį auginote… Gal tai gyvūnų baimė…Gal gyvūnas, kurio norėjote, bet taip ir negavote…”

 

Sakykime, kad aiškiaregys pastebi, jog į “gal tai gyvūnų baimė” žmogus savo kūno kalba, veido išraiška sureagavo pozityviau, nei į kitą informaciją. Tokiu atveju, aiškiaregys galėtų tęsti mintį apie gyvūnų baimę.

 

Informacijos “žvėjojimas”

 

Ši technika yra panaši į “Informacijos šaudymą”, tačiau dar paprastesnė. Žmogui yra pasakomas koks nors žodis ar teiginys ir klausiama kokią reikšmę tai jam turi, kokias asociacijas kelia.

 

Pavyzdžiui: ”Dabar prieš mane iškyla rankos paveikslas. Ar jums tai kažką sako?”. Šiuo atveju “ranka” žmogui gali asocijuotis su daugybe dalykų: su sportavimu, su griežtu auklėjimu, su patirtomis traumomis, su negebėjimu paleisti, išsiskirti ir pan.

 

Aiškiaregys neklysta

 

Ką daryti, jeigu suklydote? Nepripažinkite ir toliau grįskite savo teiginį. Nepamirškite žmogų pagirti ir palaikyti.

 

Aiškiaregys: “ Jūs grojate muzikiniu instrumentu”
Klientas: “Ne, niekada gyvenime negrojau muzikiniu instrumentu”
Aiškiaregys: “Negali būti. Manau, kad tiesiog jūsų idėjos nebuvo praktiškai įgyvendintos. Jūs tikrai turėjote minčių apie tai, jog reikėtų pasimokyti groti instrumentu. Ir jūs tikrai turite tam potencialą. Galbūt kažkas iš jūsų artimųjų ar draugų grojo instrumentu ir norėjo, kad ir jūs išmoktumėte”.

 

Apibendrinimas

 

Be abejo, šis straipsnis neapžvelgia visų technikų, kurios yra naudojamos sukelti aiškiaregystės įspūdį. Be to, šis straipsnis neapžvelgia įvairų specifinių detalių, į kurias kreipia dėmesį “aiškiaregiai”. Tačiau susipažinus su elementariomis psichologinėmis technikomis, Jūs ne tik galėsite patys tampti “aiškiaregiais”, tačiau mokėsite kritiškai įvertinti kitų žmonių ekstrasensinius sugebėjimus.

 

Anomalija.lt portalui parengė: Romanas Kravčenko strengthtrainingfor.blogspot.com

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Įdomu

Įdomu kuo skiriasi aiškiaregystė nuo intuicijos ar čia vienas ir tas pats?

LMT

Taip, aiskeregiai issaukia associacijas ir po to jas panaudoja savam aiskinimui. Manau yral labai mazai tikru aidkeregiu, daugiausiai apsimeteliu ir sarlatanu

Saulė

Aišku, yra labai daug tokių apsišaukelių, tačiau mano asmeninė patirtis kai buvau apsilankiusi Rusijoje sako ką kitą. Ten žmogus kuris pirmą kartą matė mane gyvenime, papasakojo viską apie mano praeitį ir tiksliai nupasakojo ateiti. Pataikė net mano būsimo vyro mamos vardą.

aurimas

Naudingas straipsnis.

Anonimas

Labai idomu buvo paskaityti kaip sarlatanai apipi*a zmones. Daugiau tokiu straipsniu

Taip pat skaitykite