Apatija – tai ne šiaip nuotaika, kuri praeis: gydytojas papasakojo, ko žmonės nežino apie šį jausmą ir kaip tai susiję su rimtomis ligomis

Užsitęsusios apatijos neišgydys nei plytelė šokolado, nei linksmi žmonės aplinkui.

 

Apie LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ perspėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, energijos trūkumo sukeltas vangumo jausmas gali signalizuoti apie labai rimtas ligas, net onkologines.

 

Jeigu žmogus nuolat jaučia nuovargį, yra mieguistas ir nieko nenori daryti, gali būti, kad jo organizmas siunčia jam žinią apie sunkią ligą, taip tikina A. Unikauskas.

 

„Apatiją greičiausiai yra jautęs kiekvienas, tačiau jeigu ši būsena tęsiasi kelias savaites, tai gali būti ženklas, kad sergate sunkiomis ligomis“, – kalba profesorius ir pateikia ligų, kurių simptomas gali būti apatija, sąrašą.

 

Išeminė širdies liga

 

Neretai tai skausmas krūtinėje su infarkto grėsme, dusulys, silpnumas, tačiau kitų simptomų gali ir nebūti – galite jausti apatiją, būti vangus.

 

„Išeminė širdies liga visada reiškia, kad pablogėjo širdies aprūpinimas krauju. Kai širdis negauna pakankamo kiekio deguonies, ji negali aprūpinti mūsų audinių“, – aiškina medikas.

 

Geležies trūkumo sukelta anemija

 

A. Unikausko tikinimu, jei trūksta geležies, vadinasi, trūksta hemoglobino, o hemoglobino pakankamas kiekis – garantija, kad organizmas nepritrūks deguonies: „Jis prisikabina deguonį ir išnešioja po ląsteles. Jei geležies trūksta, mažai hemoglobino. Jei mažai hemoglobino, trūksta deguonies.“

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Atsparumas insulinui

 

Insulinas padeda gliukozei ir baltymams patekti į ląsteles. Ląstelės, naudodamos gliukozę ir baltymus, gamina energiją, aiškina medikas.

 

„Kai galiausiai dėl netinkamo maitinimosi tampame atsparūs insulinui, organizmas į jį nebereaguoja. Ląstelė insulinui nebeatidaro durų ir į ją nepatenka pakankamas gliukozės kiekis, baltymai. Ima trūkti energijos“, – teigia profesorius.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Onkologinės ligos

 

Kartais susirgus onkologine liga pradžioje trūksta energijos, apima apatija. Pasak A. Unikausko, šioje stadijoje organizmas bando susitvarkyti su liga, visą energiją tam ir skiria, o mes patys jaučiamės vangūs. Tad apatija gali perspėti apie gręsianti pavojų, nes vėžys – organizmo, o ne organo liga.

 

Vitamino B12 trūkumas

 

Kažkada vitamino B12 stoka organizme vadinta perniciozine mažakraujyste – tai piktybinė mažakraujyste. Tais laikais dar nebuvo žinoma, kad dėl to kaltas vitamino B12 trūkumas, ir visi žmonės anksčiau ar vėliau nuo šios ligos mirdavo.

 

„Kai trūksta vitamino B12, trūksta ne tik deguonies, bet pažeidžiama ir nervų sistema. Pradžioje atsiranda didelis silpnumas kojose“, – tikina medikas.

 

Jis perspėja – jeigu apatija tęsiasi ilgą laiką, nepadės nei šokoladas, nei linksmi žmonės. Vienintelė išeitis – kuo skubiau kreiptis į gydytoją!

 

„Rūpinkitės savo ir artimųjų sveikata, bendraukite vieni su kitais ir, pastebėję pirmuosius negalavimų požymius, kuo skubiau kreipkitės į savo gydytoją“, – sako A. Unikauskas.

 

Parengė Indrė Česnauskaitė.

 

Šaltinis:http://www.technologijos.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite