Kur gyvensime? Greitai, dalis Žemės taps negyvenama

Pasaulio bankas paskelbė ataskaitą apie katastrofišką klimato atšilimą, kuris gali įvykti vos po 50 metų. Įspėjama, kad vidutinė Žemės temperatūra pakils maždaug keturiais laipsniais, o ne dviem, kaip buvo galvota iki šiol. Švedų mokslininkas įspėjo, kad dėl to ilgainiui dalis Žemės sausumos plotų gali likti tiesiog negyvenami, rašo Švedijos interneto dienraštis SvD.se.

 

Prognozuoja katastrofą

 

Klimato atšilimas vidutiniškai keturiais laipsniais būtų dvigubai didesnis, nei tikslas, dėl kurio prieš trejus metus Danijos sostinėje Kopenhagoje vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime dėl klimato kaitos susitarė pasaulio politikai.

 

Toks spartus atšilimas Žemėje neįvyko per pastaruosius 20 milijonų metų. Dėl to padariniai gali būti itin rimti.

 

„Jau reikėtų kalbėti ne apie žmonijai ateityje gresiančius pavojus, bet apie katastrofišką ateitį“, – įspėjo aplinkosaugos profesorius Johanas Rockströmas Švedijos radijo naujienų tarnybai Ekot.

 

Nukentėtų neturtingieji

 

Pasaulio bankas savo ataskaitoje prognozuoja, kad su katastrofiškais atšilimo padariniais visų pirma susidurs pasaulio neturtingieji ir tie, kurie gyvena vandenynų ar jūrų pakrantėse. Nebent bus nedelsiant imamasi veiksmų klimato atšilimui sustabdyti.

 

„Liko labai labai mažai laiko. Pasaulis privalo pradėti agresyviau reaguoti į klimato pokyčius“, – kalbėjo Pasaulio banko prezidentas Jimas Yong Kimas prancūzų naujienų agentūrai AFP.

 

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Banas Ki-moonas teigė, kad tokia ataskaita rodo būtinybę pasaulio šalims iki 2015 metų priimti teisinį susitarimą dėl klimato išsaugojimo.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Klimatas vis tiek šils?

 

Keturiais laipsniais temperatūra gali sušilti jau šio amžiaus septintajame dešimtmetyje, jeigu pasaulio lyderių pažadai dėl klimato išsaugojimo nebus įvykdyti.

 

Net jeigu bus imtasi visų būtinų priemonių, padėsiančių tai sustabdyti, ataskaitos autoriai mano, kad vis tiek išliktų 20 procentų tikimybė, jog temperatūra prognozuojamą keturiais laipsniais aukštesnį lygį pasiektų iki 2100 metų.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

„Mes niekada neįveiksime pasaulio skurdo, jeigu nesukontroliuosime klimato pokyčių. Klimatas yra vienas didžiausių iššūkių, kuriuos privalome išspręsti, norėdami atstatyti socialinį teisingumą“, – sakė Pasaulio banko vadovas.

 

Šiaurėje padidėtų derlius

 

Švedijos Lundo universiteto geografijos profesorius Lennartas Olssonas, tyrinėjantis klimato pokyčių priežastis, interneto dienraščio SvD.se paklaustas, kaip reikėtų vertinti tokią gąsdinančią Pasaulio banko ataskaitą, sakė: „Pasaulio bankas pavasarį išsirinko naują vadovą amerikietį Jimą Yong Kimą, kuris neseniai pranešė, kad klimatas yra didžiausias žmonijos iššūkis. Tai teikia vilčių, nes neseniai tas pats bankas leido milžiniškus dujų ir naftos kiekių išgavimą, pavyzdžiui, Afrikoje. Ši ataskaita dar nėra ekstremali. Yra tyrimų kurie nurodo, kad klimatas per šimtą metų gali netgi dar labiau atšilti – iki 6-7 laipsnių“.

 

Profesorius pasakojo, kad prognozuojamas klimato atšilimas keturiais laipsniais yra pasaulinis vidurkis, kuris pasiskirstys skirtingai, įvairiose pasaulio vietose ir visur turės vis kitokį poveikį. Anot mokslininko, neilgą laiką Šiaurės Europai atšilimas netgi gali būti naudingas. Jeigu žiemos pasidarys švelnesnės ir drėgnesnės, padaugės derliaus.

 

„Tačiau žiūrint globaliai, bus blogiau – sumažės maisto produktų, kai pasėliams teks kęsti karštį ir sausrą, kas jau buvo pastebėta didžiausiame pasaulio grūdų rajone – Jungtinių Amerikos Valstijų vidurio vakaruose. Karščio bangos su aukštais mirtingumo rodikliais bus vis įprastesnės, pavyzdžiui, Pietų Europoje. Vienas iš didžiausių klimato pokyčių gali būti Šiaurės ašigalio vietovėse. Čia klimatas gali atšilti 7-8 laipsniais ir dėl to pradėti tirpti ledynai bei sniegas. Tai lemtų, kad būtų sugerta daugiau saulės spindulių“, – grėsmes įvardijo mokslininkas.

 

Ketvirtyje sausumos bus per karšta

 

L. Olssonas pastebėjo, kad, deja, jokio visuotinio susitarimo, kaip visą tai sustabdyti nėra. Esą nors 2009 metais Kopenhagoje priimtas politinis kompromisas, kad atšilimas negali viršyti dviejų laipsnių, tai nėra mokslininkų išvestas skaičius.

 

„Kol kas mes matėme tik greitėjančias šiltnamio dujų emisijas. Dauguma mokslininkų iš pat pradžių nesutarė, ar tie 2 laipsniai yra įmanomas tikslas“, – aiškino profesorius.

 

Mokslininkas neslėpė, kad galimas ir blogiausias scenarijus, pagal kurį kai kurios Žemės dalys taptų negyvenamomis.

 

„2200 metų, kai mūsų ir anūkai bus mirę, scenarijus greičiausiai bus toks: ketvirtyje Žemės sausumos paviršiaus temperatūra bus tokia aukšta, kad žmonės kentės nuo karščio sukelto streso, tarkime, prakaito nepakaks vidutinei kūno temperatūrai – 37 laipsniams – palaikyti. Ši rizika yra labai didelė gausiai apgyvendintuose rajonuose, tokiuose, kaip Pietų Azija ar Viduržemio jūros regionai, netgi tokiuose svarbiuose žemės ūkio regionuose, kaip JAV centrinė dalis“, – nelinksmai prognozavo L. Olssonas.

 

Bandys manipuliuoti

 

Tačiau įmanoma, kad technologijų progresas padės šio žiauraus scenarijaus išvengti. Anot mokslininko, jau dabar kuriamos idėjos, kaip manipuliuoti Žemės atmosfera, praleidžiant mažiau Saulės karščio. Taip pat svarstoma apie manipuliacijas, kad vandenynai gautų daugiau anglies dvideginio. Tačiau abi idėjos laikomos labai rizikingomis.

 

Nors kol kas ateities prognozės skamba pesimistiškai, mokslininkas nuramino, kad įmanomas ir kitoks scenarijus, jeigu bus gerokai sumažintos šiandieninės emisijos, pereita prie alternatyvios energijos be šiandieninio aukšto išeikvojimo lygio.

 

„Tikiu, kad tai – techniškai įmanoma, bet esu labiau pesimistas, kai kalbama apie politinį norą ir galimybes. Vilties teiktų galimas dialogas tarp JAV ir Kinų. Perėjimas prie kitokio gyvenimo turėjo prasidėti jau prieš 20 metų. Dabar prasidėjęs perėjimas yra skausmingesnis“, – apgailestavo L. Olssonas.

 

Parengė: Giedrė Balčiūtė

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
amledu fromaz

bet gi mes kuriam ateiti savo ateinanciom kartom juk nenoretum kad isnyktu zmonija, nereikia gyventi tokiam mintim kaip vienas karalius pasake isvaistes visus karalystes turtus nesamonemem visokiom “po manes nors ir tvanas”….

Public Enemy

Na jei jau taip ivyks kaip cia parasyta ,manau gyvensim arba rojuj arba pragare :DD

nu ir?

bent uz sildyma nereiks moket

Taip pat skaitykite