Kaip pakeisti savo DNR kontroliuojant mintis?

Tyrimai rodo, kad vėžiu sergantys ligoniai, praktikuojantys meditaciją, gali įtakoti savo DNR pokyčius.
Skelbiama „Scientific American“ tinklaraštyje.

 

Sąmoningumas gali padėti

 

„Mąstau-vadinasi egzistuoju“ yra labiausiai, ko gero, populiarus posakis tradicinėje vakarų filosofijoje. Net jeigu filosofai ar kiti skeptiškai nusiteikę žmonės tiki, kad mes gyvename iliuzijose yra teisūs, keli esminiai pastabėjimai giliai sukrečia savo paprastumu. Vienintelis paslėptas „ kabliukas“, kad Dekarto nuomone „aš“- kitaip sakant mūsų mintys, mūsų asmenybė, mūsų „sąmoningumas“- yra atskirti nuo mūsų kūno.

 

Mokslininkas universalas Dekartas ir kiti filosofai dualistai teigė, kad, nors mintys ir kontroliuoja fizinio kūno sąveiką su pasauliu, yra aiški riba tarp kūno ir sąmonės; kad mūsų materiali forma (kūnas) yra tiesiog laikina mūsų nematerialios sielos buveinė. Tačiau per šimtmečius mokslas paneigė mitą apie sielos fizinę buveinę. Kūnas ir sąmonė stipriai susiję. O naujausi tyrimai, atlikti mokslininkų grupės iš Kanados ir publikuoti žurnale Cancer, iškėlė prielaidą, kad mūsų psichinė būklė turi pakankamai didelę įtaką mums, o ypač mūsų DNR.

 

Viena iš vedančiųjų tyrėjų, daktarė Linda E. Carlson su kolegomis ištyrė, kad krūties vėžiu sergančių pacientų telomeros ilgio išsaugojimui turi įtakos darbas su paramos grupe bei sąmoninga meditacija, adaptuota iš Budizmo, kurioje akcentuojamas mąstymas apie dabartį ir įvykius nesmerkiant jų, ir neakcentuojant praeities skriaudų bei nerimo dėl ateities. Telomeros yra DNR tęsiniai, kurie dengia mūsų chromosomas ir padeda apsaugoti chromosomų nusidėvėjimą. Biologai dažnai lygina jas su plastikiniais batų raištelių galiukais. Tiksliai nėra žinoma ar telomerų sutrumpėjimas savaime įtakoja susirgimą, bet pastebėta, kad senų žmonių bei sergančiųjų vėžiu, diabetu, širdies ligomis bei turinčių aukštą streso lygį telomeros yra sutrumpėjusios. Mes norėtume, kad mūsų telomeros būtų nepažeistos. (Sveikų žmonių telomeros nepažeistos).

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Daktarės Carlson tyrime krūties vėžiu sergantys pacientai buvo suskirstyti į tris grupes. Pirmai grupei atsitiktinai buvo paskirta 8 savaičių sveikatingumo programa, susidedanti iš sąmoningos meditacijos ir jogos, antrai grupei buvo paskirta 12 savaičių terapija, kurioje pacientės dalinosi savo neigiamomis emocijomis ir buvo socialiai palaikomos. Trečioji grupė buvo kontrolinė, kuriai buvo paskirta tik 6 savaičių streso valdymo įgūdžiai. Visoms 88 pacientėms buvo atlikti kraujo tyrimai, skirti įvertinti telemoros ilgį prieš ir po sveikatingumo programų. Telemoros ilgis liko toks pats pirmose dviejuose pacienčių grupėse, tačiau buvo pastebėtas sutrumpėjęs kontrolinėj grupėje.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Šis tyrimas asocijuojasi su panašiu tyrimu, kuriam vadovavo mitybos bei gyvenimo būdo guru daktaras Dean Ornish. 2008 metais jis paskelbė, kad veganiškos mitybos, streso valdymo bei dalyvavimo palaikymo grupėje 3 mėnesius kompleksas pagerino telomerazės aktyvumą pas ligonius, sergančius prostatos vėžiu. Telomerazė, kaip enzimas, išsaugo telomeras DNR chromosomų galiukuose. Daugelis paskutinių tyrimų, susijusių su meditacija, patvirtina gautus rezultatus. Tyrimai, nors nedideli, bet tikslingi, atliekami su prostatos vėžiu sergančiais ligoniais, tęsiant Ornish’o tyrimus 2013 metais patvirtino, kad gyvenimo būdas yra tiesiogiai susijęs su telomerų ilgiu.

 

Meditacija naudinga tuo, kad tiesiogiai pagerina telomerų būklę bei išsaugojimą. Ankstesni L.Carlson darbai įrodo, kad vėžiu sergančių pacientų sąmoningumas tiesiogiai susijęs su streso hormono kortizolio sveikesniu lygmeniu (rodikliu) ir mažina junginius, kurie skatina uždegimą. Dar daugiau, ji pastebėjo, kad apskritai sveikų žmonių, dalyvaujančių sąmoningoje streso mažinimo programoje, organizmo rodikliai parodė, kad jų organizmas gali pagaminti didesnę gripo vakcinos antikūnių koncentraciją negu kontrolinė grupė. Tai teikia vilčių stebint sąmoningumo ir ŽIV bei diabeto sąsajų efektą“. Tolimesni tyrimai taip pat parodė, kad aukštas streso lygis padidina virusinės infekcijos lygį – įskaitant peršalimą, taip pat, kaip depresiją ir kardioviskuliarines (širdies ir kraujagyslių sistemos) ligas.

 

Sąmonės-kūno sąsajų terapinis potencialas yra gerai žinomas. Gydymo metodas „biofeedback“, kur pacientai mokosi savo organizmo fiziologinių reakcijų supratimo ir kontrolės-yra žinomas jau kurį laiką ir naudojamas gydyti galvos ir kitus skausmus, aukštą kraujospūdį, miego problemas ir eilę kitų susirgimų. Ir, be abejo, yra svarbus taip pat placebo efektas. Nors komplikuota, bet labai reali nauda, gaunama iš paciento tikėjimo, net daugiau negu iš paties gydymo.

 

Nors skamba optimistiškai, kad meditacija ir socialinis palaikymas pagerina ne tik psichinę, bet ir fizinę sveikatą, Carlson kalba apie tai gana atsargiai: “Šiame tyrime nenustatyta, kokią įtaką sveikatai turi telomeros ilgis. Tačiau aš manau, kad darbas su neigiamomis emocijomis yra svarbus tiek psichinei, tiek fizinei sveikatai, ir tam gali padėti paramos grupės, kur galima išreikšti emocijas, bei sąmoningos meditacijos metodas.

 

Carlson, užduoda sau klausimą: ar psichikos paveikti telomerų pokyčiai tampa ilgalaikiai? Ar tie patys metodai būtų efektyvūs taikant juos kitokioms ligoms ir sąlygomis? Koks psichinės intervencijos poveikis būtų, jeigu jis būtų pasiūlymas tik diagnozavus ligą bei skiriant gydymą? Visus šiuos klausimus Carlson tikisi tyrinėti ir toliau.

 

Pagal 2011 metais Harvardo Medicinos mokyklos išleistą ataskaitą, 6.3 milijono amerikiečių naudojo sąmonės-kūno terapiją pagal gydytojo rekomendaciją ir tai yra stebėtinai didelis skaičius žmonių, kuris užtikrintai nuo to laiko auga. Tačiau meditacijos rekomendacija, siekiant pagerinti fizinę sveikatą, yra toli gražu ne norma Vakarų medicinoje. Be to vis dar lieka neaišku ar būtent išsaugotos (sveikos) telomeros prailgina vėžiu sergančiųjų ar kitų pacientų gyvenimą. Tačiau streso mažinimas, siekiant chromosomų išsaugojimo, ir kitos galimos naudos sveikatai, atrodo, siekia net 17-ojo amžiaus dualistinę filosofiją.

 

Apie autorių.

 

Bret Stetka yra tinklalapio Medskape vadovas, sveikatos, mokslo ir mitybos rašytojas. Jis apgynė daktaro laipsnį 2005 metais Virdžinijos universitete ir reguliariai publikuoja savo straipsnius genomikos bei smegenų tyrimo temomis.

 

Vertė: Rūta Balužienė

 

Šaltinis: https://www.scientificamerican.com/article/changing-our-dna-through-mind-control/

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
paprika [aitrioji]

jei amzina siela turi laikina kuna kaip savo buveine, tai turi but budas ta buveine esant reikalui ”suremontuoti”.. kazkada lopydavom suplysusius drabuzius, kojines, patalyne ir nesdavom pas siauciu plystancius batus, kad sutaisytu [jaunimas jau to nebesupranta ir nebezino – sunesiota, atsibodusi drabuzi ar daikta ismeta, senoji karta nesa kurnors i palepe ”gali prireikti”].. tikint sielos amzinumu turetu but nebesvarbu ‘nusidevejes’ kunas -numirsi, palaidos =gimsi is naujo su nauju kunu ir tiek problemu… deja, nera simtaprocentines garantijos, kad taip nutiks ir gyvenimo troskimas pas kiekviena gyva padara begalinis.. kai apninka kuna ligos, bet kokia kaina ieskom budu ji ”sulopyt”.. zmogus kosmoso… Skaityti daugiau »

čili švelnusis

kosmoso platybiu istirta tik 0,000000000000000000000000….1% kunas galbut buveine, o galbut numirsti ir taves nebelieka, to juk niekas nezino

Taip pat skaitykite