Ar verta tikėti sapnais? O gal tai bobučių pramanas?

Niekas nepaneigs fakto, kad visi žmonės sapnuoja. Tik vieni savo sapnus prisimena, daug galvoja apie juos, analizuoja, užsirašo visas detales ir noriai pasakoja kitiems, o antri, tiesiog, nekreipia į juos dėmesio. Tačiau juk ir istoriniuose šaltiniuose minima, jog net Senovės lietuvių kunigaikščiai tikėjo sapnais. Dažnas jų savo dvaruose turėjo sapnų aiškintojus, žynius, kurie interpretuodavo sapnus, kad valdovams parodytų teisingą kelią ar perteiktų tikrą žinią iš „kito pasaulio“. Juk visada buvo ir yra tikima, kad sapnas susijęs su kažkokia anapusine tikrove.

 

Kad ir prisiminus garsųjį kunigaikščio Gedimino sapną apie staugiantį Geležinį vilką. Tik žynio Lizdeikos interpretacijų dėka, plyname lauke išaugo galinga pilis, o aplink ją – stiprus ir turtingas miestas. Tad galima drąsiai teigti, jog visais laikais sapnai intrigavo žmones, nes jie yra mistiški ir neretai priešingi realybei. Juk labai retai kuris mūsų sapnuojame tikroviškus sapnus, realaus gyvenimo atspindžius. Dažniausiai tai būna paralelinis pasaulis ir beribės fantazijos.

 

Nors šiandien knygynuose bei internete galima rasti pačių įvairiausių sapnininkų, sapnas, kaip ir miegas, vis dar lieka mokslui – ir, žinoma, mums – nepažinta ir neištirta, tačiau labai viliojanti teritorija. Ar sapnai numato ateitį? Ar jie pildosi? Ką jie reiškia? Kokią informaciją mums neša? Ir ar tikrai neša?..

 

Siekdami rasti atsakymus į visus šiuos, jau daugybę amžių žmonijai ramybės neduodančius klausimus, aiškinti ir narplioti sapnus, ėmėsi žymūs psichoanalitikai, kurie savo neginčijamomis interpretacijomis irgi šiek tiek pretendavo vadintis sapnų skaitytojais. Pavyzdžiui, Geštalto psichoterapeutai tiki, kad geriausiai sapną gali išaiškinti tik jį susapnavęs žmogus. Tiek neurobiologai, tiriantys miegančio žmogaus smegenis, tiek psichoanalitikai vieningai sutaria, kad žmogaus sapnas yra tam tikra smegenų veikla, kuri išsijungia tada, kai žmogus būdrauja. Ši smegenų veikla siejama su pasąmone, nesąmoningu, vidiniu žmogaus „aš“. Kitaip tariant, viskas, ką jūs sapnuojate yra apie jus asmeniškai – apie unikalią jūsų asmenybę, kuri patiria savotiškas ir unikalias reakcijas į pasaulį. Sapnai gali jums pasufleruoti, kas esate iš tikrųjų. Tad, kartais, sapne pamatytas jūsų tikrasis „aš“ gali labai nustebinti net jus pačius, nes pabudęs tokiu nesijaučiate. Juk, jei sapne drąsiai artinatės prie dantis iššiepusio didelio ir gauruoto šuns, nors tikrovėje nuo tokio bėgtumėte nė neatsigręždami, dar nereiškia, kad šis sapnas pranašauja negandas. Gal, kaip tik atvirkščiai, sapne tikrasis „aš“ nori jums parodyti, kad atėjo metas išsivaduoti iš visų, baimės ir žemos savivertės pančių.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Tad ar esate pasiruošę per sapnus suprasti save? Nes kas kitas, jei ne jūs pats, geriausiai galite interpretuoti tai, ką jūsų unikali pasąmonė sako jūsų unikaliai asmenybei? Ji žino jūsų klausimus. Ji žino ir atsakymus į juos. Ir kantriai laukia, kada atkreipsite į ją dėmesį.

 

Parengė Rasa Banelė

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite