Kodėl staigiai atsistojus ima svaigti galva? Ar dėl to reikėtų kreiptis į gydytojus?

Jūs žinote tą jausmą – staiga atsistojus ima svaigti galva. Kartais atrodo, kad kambarys ima suktis, o kai kurie žmonės akimirkai net praranda pusiausvyrą. Kodėl taip nutinka? Kada dėl to verta sunerimti?

 

Iš tiesų šį nemalonų jausmą yra patyrę daugelis žmonių ir daugeliu atveju dėl to nėra reikalo nerimauti. Galvos svaigimas atsistojus yra susijęs su kraujo spaudimu. Kai ilgai sėdite, jūsų kraujotaka prisitaiko prie jūsų kūno padėties. Tačiau kai staiga atsistojate gravitacija iš viršutinės kūno dalies patraukia kraują žemyn. Smegenyse staiga krenta kraujo spaudimas ir akimirkai patiriate galvos svaigimą. Tiesa, tai retai trunka ilgiau nei porą sekundžių.

 

Mūsų kūnas yra prisitaikęs tokiems manevrams – stojantis kraujagyslės viršutinėje kūno dalyje susiaurėja, kad būtų išlaikytas įprastas kraujo spaudimas. Pradėjus judėti padažnėja ir širdies ritmas, todėl dažnai stojantis nepatiriate jokio nemalonaus jausmo. Tačiau kartais galvos svaigimas prasideda todėl, kad jūsų kraujo spaudimas ir taip yra žemas.

 

Jei išgėrėte nepakankamai vandens, ilgai nevalgėte ar sergate kokiomis nors ligomis, kurios mažina kraujo spaudimą, tikimybė, kad atsistoję patirsite galvos svaigimą yra didesnė. Šis fenomenas taip pat dažniau patiriamas, jei ilgesnį laiką esate įsitaisę pusiau gulomis ir atsistojate labai netikėtai. Jei stojatės palengva, jūsų kūnas spės tam pasiruošti. Bet ar reikėtų sunerimti, jei galvos svaigimą stodamiesi patiriate dažniau?

 

Jei šis jausmas padažnėjo (anksčiau jį patirdavote retai, o dabar – kasdien), patiriate ir kitus simptomus ar prarandate pusiausvyrą kaskart atsistoję – reikėtų apie tai papasakoti gydytojui. Tai – vienas iš požymių, kad jūsų kraujo spaudimas yra per žemas. Taip pat nepamirškite išgerti pakankamą kiekį vandens, sveikai maitinis. Sau padėsite ir jei stositės palengva.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite