Nuo radiacijos iki kofeino: energetinių gėrimų istorija

Nors ir laikomi šiuolaikiniais, energetiniai gėrimai nėra esamo amžiaus išradimas. Jau nuo 19 amžiaus pradžios žmonės šiuo gėrimu mėgino kovoti su nuovargiu. Šiais laikais „energija“ gaunama iš kokios nors budrumą skatinančios medžiagos arba tiesiog didelių kiekių cukraus. Tačiau kadaise gėrimų sudėty būdavo tikros energijos — radžio. Radis yra radioaktyvus elementas, spinduliuojantis energiją. Nėra aišku, kodėl žmonės galvojo, kad gerdami radį jie galės tą energiją perimti. Panašu, kad reklaminė kampanija buvo labai sėkminga ir sugebėjo priversti žmones ignoruoti gresiančias ilgalaikes radioaktyvių medžiagų vartojimo pasekmes organizmui.

 

Vienas žymiausiu 1920 metų energetinių gėrimų buvo „RadiThor“ — radis, ištirpintas vandenyje. Vieno buteliuko kaina buvo 1 JAV doleris, kas dabar prilygtų 15$. Gamintojų teigimu, gėrimas ne tik suteikdavo energijos, bet ir gydydavo galybę sutrikimų, net ir impotenciją, nors tam trūko įrodymų. Randamas tik vienas patvirtinamasis tyrimas, kad radis „įaudrina“ tritonus, tačiau panašu, kad to pakako daugeliui vyrų („Viagra“ dar nebuvo išrasta) ir „RadiThor“ tapo labai paklausiu.

 

Žymiausias „RadiThor“ pirkėjas buvo pramonininkas ir golfo mėgėjas Eben’as Byers’as iš Pitsburgo (JAV). Pirmą kartą vartoti gėrimą Byers’as pradėjo kuomet jam lūžo ranka. Nors gėrime ir nebuvo jokių narkotinių medžiagų, vyras netrukus tapo priklausomas, bent jau psichologiškai. Net ir sugijus rankai jis suvartodavo po vieną-du buteliukus per dieną net tris metus ir nuolat rekomendavo šį „stebuklą“ savo draugams. Deja, galiausiai „RadiThor“ priklausomybė jį nužudė. Patekęs į organizmą radis nusėda ant kaulų ir kaupiasi kauliniame audinyje. Laikui bėgant Byers’o skeletui nutiko katastrofa — kaukolėje atsirado skylės, vyras prarado beveik visą žandikaulį ir susirgo net keliomis su kaulais susijusiomis ligomis.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Bene liūdniausia istorijos dalis buvo tai, kad radžio poveikis organizmui buvo žinomas dar prieš Byers’ui pradedant vartoti „RadiThor“. Mirus Byers’ui, jo kūnas buvo patalpintas į švininį karstą, kad iš kaulų sklindanti radiacija negalėtų prasiveržti į aplinką. Radiacijai „išsigaruoti“ prireiktų net 1600 metų, todėl dar ir dabar velionio kūnas skleidžia per tris metus į save sudėtą energiją.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Nors ir Byers’o pomėgis baigėsi tragiškai, tačiau energetinių gėrimų vartojimas pasaulyje nesukėlė visuomeninio pavojaus. Taip nutiko dėl dviejų pagrindinių priežasčių. Pirma, dauguma energetinių gėrimų buvo apgavystės ir juose nebuvo radžio ar dar kokių nors radioaktyvių dalelių. Antra, radžiu prisotinti gėrimai kaip „RadiThor“ buvo gana brangūs ir juos įpirkti kasdieniam vartojimui galėjo tik turtingieji, tad su pasekmėm susidūrusių nebuvo daug.

 

Galiausiai, siekiant apsaugoti žmones, „RadiThor“ gamintojų kompanija buvo uždaryta 1932 metais.

 

Šiandien energetinių gėrimų rinka dažniausiai naudoja stimuliantą kofeiną, kurio taip pat gausu kavoje, arbatoje, šokolade ir koloje. Nors kofeinas ir neskamba taip egzotiškai kaip radis, tačiau jis nėra toks pavojingas organizmui, o jo pavartojus iš tiesų galima pajusti energijos pliūpsnį.

 

Šaltinis: https://social.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite