„Brahma-muhurta“ – ankstyvo kėlimosi nauda

Ajurvedos mokytojai manė, jog tinkamas dienos režimas yra galinga terapijos forma pagerinanti sveikatą ir pirmus savo klasikinių kūrinių skyrius paskyrė šiai temai.

 

Dinačarja – griežtas standartinio dienos režimo laikymasis, yra vienas geriausių būdų išlikti harmoningiems ir užkirsti kelią ligoms ar jas išsigydyti.

 

Vagbhata „Aštanga Hridajam“ pradeda dienos režimo apibūdinimą šiais žodžiais:

 

brahme muhurta uttisthet svastho

raksartham ayusah

 

-„Atsikelk iš miego per Brahma-muhurtą tam, kad palaikytum sveikatą ir patį gyvenimą“.

 

Žodis brahma gali būti verčiamas kaip priklausantis Brahmanui, šventasis, šventas, dieviškas; šventos žinios, Vedų nurodymas; šventas mokslas, šventas tekstas ir Vedų studijavimas.

 

Muhurta reiškia momentas, trumpas laiko tarpas arba apibrėžtas laiko intervalas, pavyzdžiui, 48 minutės.

 

Dienos laikas gauti dvasines žinias ir laimę yra žinomas kaip Brahma-muhurta. Pagal ajurvedą, sveikas žmogus turi atsikelti dvi muhurtas prieš saulės patekėjimą, 4.30 val. ryte – šis paskaičiavimas yra Pietų Indijai, kur diena ir naktis yra vienodos trukmės. Priklausomai nuo geografinės padėties ar metų laiko, saulės patekėjimo laikas skiriasi, bet sandhya trukmė visada išlieka tokia pati. Todėl, Brahma-muhurta visada prasideda 1,5 valandos prieš saulės patekėjimą, nepriklausomai nuo vietos ar sezono.

 

Jeigu atsibundame Brahma-muhurtos laiku, tai leidžia pradėti dieną su ramia ir linksma nuotaika ir išlaikyti šią būseną visą dieną. Tai yra laikas, kai sattva (dorybės energija) dominuoja. Ji pati savaime atneša harmoniją visoms energijoms. Aistros energija įsivyrauja saulės patekėjimo metu. Kai saulė nusileidžia – ateina tamas (neišmanymo energija). Prieš saulės patekėjimą atmosfera prisotinta sattva (dorybe). Tai vienintelis laikas kai ši energija dominuoja. Tuo metu vyksta pozityvios energijos tekėjimas, kuris sukuria geriausias sąlygas medituoti. Todėl tai pats naudingiausias dienos laikas. Atsikėlę šiuo metu mes galime susinchronizuoti mūsų ritmą su saulės ritmu. Atsikėlimas Brahma-muhurtos metu padidina ir išlaiko geriausias mūsų unikalios prigimties (svabhava) savybes ir leidžia jose įsitvirtinti. Brahma-muhurta taip pat yra geriausias laikas rodyti pagarbą vyresniesiems ir dvasiniams mokytojams, melstis, medituoti, skaityti šventus raštus ir kartoti šventus vardus. Sėkmės deivė nusisuka nuo mūsų jei mes neatliekame šių rytinių ritualų.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

„Šri Čanakja-niti-šastroje“ (15.4) teigiama: „Žmogus, kuris vilki nešvarius drabužius, turi nešvarius dantis, valgo labai daug, šiurkščiai kalba ir miega po saulės patekėjimo, nors jis ir būtų didi asmenybė, praras Lakšmi (sėkmės deivės) malonę“. Kitais žodžiais tariant, turtai, sveikata, grožis ir gyvybingumas paliks mus, jei mes atsikelsime po saulės patekėjimo, nesvarbu, kokie įtakingi žmonės bebūtume.

 

Iš anglų kalbos vertė ir pagal Rami Bleckt knygą „Trys energijos“ straipsnį parengė Evaldas Butkus

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite