Gyvybė Žemėje galėjo atsirasti po galingo susidūrimo su kita planeta

Gyvybei reikalingi elementai ir sąlygos Žemėje galėjo atsirasti ne nuo pat planetos susikūrimo ar savaime, bėgant laikui. Nauja hipotezė aiškina, kad esminiai gyvybės elementai į Žemę galėjo atkeliauti kartu su Marso dydžio planeta, su kuria Žemė galėjo susidurti prieš 4,5 mlrd. metų.

 

Hipotetinė planeta yra Tėja (angl. Theia). Manoma, kad susidūrimo su ja metu galėjo atskilti Žemės dalis, kuri buvo išmesta į kosmosą ir ilgainiui tapo tuo, ką šiandien vadiname Mėnuliu. Tačiau tai – visai ne nauja hipotezė. Nauja, anot Raiso universiteto (JAV) mokslininkų yra tai, kad veikiausiai Tėja į Žemę atnešė tokių elementų, kaip anglis, azotas, vandenilis ir siera, dėl ko mūsų planetoje suklestėjo gyvybė.

 

Anot mokslininkų, remiantis mūsų turima informacija, menkai tikėtina, kad Žemėje savaime susikaupė lakieji anglies, azoto, vandenilio ir sieros junginiai, sudarę atmosferą, hidrosferą ir biosferą. Ilgą laiką buvo manoma, kad lakieji Žemės junginiai atkeliavo su meteoritais, vadinamais anglies chondritais.

 

Šiuose primityviuose meteorituose, kurie bombardavo mūsų planetą, lakiųjų junginių koncentracija buvo gerokai didesnė nei ankstyvojoje Žemėje (dar vadinamoje Gaja) ir kitose vidinėse Saulės sistemos planetose – o tai yra naująją hipotezę sustiprinanti teorija.

 

Anot mokslininkų, lakiųjų medžiagų koncentracija chondrituose yra „netinkama“, ypač kalbant apie du elementus: anglies-azoto santykis didžiojoje silikatinės Žemės dalyje daugiau nei 20 kartų skiriasi nuo santykio, kuris stebimas anglies chondrituose. Tad mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, ar tos lakiosios medžiagos negalėjo atkeliauti kitais būdais – pavyzdžiui, susidūrus su Tėja.

 

Atlikus keletą praktinių eksperimentų su kapsulėmis, kuriose buvo silikatų ir lydinių mišiniai, mokslininkai sugebėjo atkurti aukštos temperatūros ir aukšto slėgio sąlygas, kuriomis galėjo susiformuoti Tėja. Tai padėjo išsiaiškinti, kokią procentinę sudėtinę sieros dalį pasiekus iš branduolio gali būti išstumiami anglies ir azoto junginiai, taip jiems atsiduriant planetos silikatiniame sluoksnyje. Turėdami šią informaciją mokslininkai atliko maždaug milijardo skirtingų scenarijų kompiuterinius modeliavimus, siekdami nustatyti, iš kur Žemėje atsirado lakieji junginiai.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

„Nustatėme, kad visi įrodymai – izotopiniai ypatumai, anglies-azoto santykis ir bendras anglies, azoto bei sieros kiekis silikatiniame Žemės sluoksnyje – atitinka susidūrimo su Marso dydžio planeta, turinčia branduolį su didele sieros koncentracija, teoriją, pagal kurią taip pat nuo Žemės atskyla dalis, vėliau suformavusi Mėnulį“, – sakė petrologas Damanveeras Grewalas.

 

Naujoji teorija nereiškia, kad anglies chondritai nė kiek neprisidėjo prie Žemės turtinimo, tačiau ji teigia, kad Tėja galėjo atnešti didžiąją dalį šių medžiagų. O tai taip pat rodo, kad gyvybės išsivystymo planetoje tikimybė tikriausiai išauga po galingo susidūrimo.

 

„Iš primityvių meteoritų tyrimų mokslininkai jau seniai sužinojo, kad Žemėje ir kitose uolinėse vidinėse Saulės sistemos planetose lakiųjų medžiagų beveik nėra. Tačiau iki šiol buvo aršiai diskutuojama dėl šių lakiųjų medžiagų atkeliavimo laiko ir mechanizmo. Mūsų pasiūlytas scenarijus yra pirmasis, kuris gali pasiūlyti tokį lakiųjų medžiagų atgabenimo būdą ir laiką, kad nebūtų prieštaravimų su jokiais geocheminiais rodikliais“, – sakė geologas Rajdeepas Dasgupta.

 

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
A lyga

aha ant asteroido kažkoks paženges ateivis paliko savo šlapimo,seilių ir galimai spermos,tas asteroidas po kiek laiko rėžėsi planetą Žemė ir tokiu būdu atsirado pirma spermatozoidinė vienaląstė be stuburinė gyvybės forma,kuri laikui einant mutavo į dabartinius tokių straipsnių autorius ir į redaktorius,talpinančius tokius straipsnius,stuburą įgijo bet pirmapradė spermatozoido būsena liko

Pyktis.

Aaaaaaaaa ;DDDDDDDDDD koki cia kozirna komentara skelet ;DDDDDDDDD va cia tai prajuokinot ;DDDDDD

Pyktis.

Absoliuciai viskas yra SUKURTA. Jokio atsitiktinumo ar panasaus b r ie do nera ir negali buti. O visas panasus m y z a l a s yra pilamas tam,kad atitraukti mintis nuo galbut galimos minties apie KUREJA,DIEVA ar pan. Tiek as tiek bet kuris kitas turintys siek tiek daugiau fantazijos gali tiek visokio s u d o prirasyti kuris atrodys itikinamai ir daugybe i d i o t u patykes. Ir akivaizdu,kad tai veikia. Pvz daugybe. Bet parasyk tiesa ir visi ja isjuoks. Ner ko noret,kad mase plaukia pasroviui. Juk i sistema indoktrinuoja nuo mazu dienu. Ir kai smegenu plovimas… Skaityti daugiau »

King Dormammu

dar pasakyk ,kad zeme apvali ir saule nutolus per 150 milijonu kilometru :D

Pyktis.

Tai pala pala. O tai kopernikas (masonas) to neirode????? :))) ar tik neuzsiimineji cia kokiom tai konspiracijom??? :D

cortesas

snargliuk,angliškai pakeverzoti savo kvailą niką ne tas pats,kad rimtai diskutuoti- įrodyk,kad žemė plokščia

Pyktis.

“įrodyk,kad žemė plokščia”

Irodyk,kad zeme apvali.

slapyvardis

kas ten bebutu ivyke gilioj senovej(pacioj pradzioj) tai buvo ,sprendziant is visko,tobula.niekada nemaniau kad zeme isskirtine kas atitinka ir sia hipoteze.netikiu ir pasakymais kad tai savaiminiai dalykai,sutapimai ir pan.visas sitas panasiau i kazkokia programa tik tai nelabai tinkamas apibudinimas.viskas kur kas sudetingiau

cortesas

ir mano tokia nuomone

Pyktis.

Eiline pasaka zombiams.

cortesas

pritariu

Taip

Tu vienas is ju

Pyktis.

:D kazkada toks buvau. Bet ir tai juo budamas kartais abejodavau ar is tiesu jau cia viskas taip,kaip mums piesia. Ir tada pradejau dometis alternatyva. Ir tada po biski po biski pradejo viskas aisketi. Siulyciau ir tau tai daryti,o ne tiketi tais kurie tave valdo,o tu jiems visapusiskai tarnauji ir dar “puoli” kitus savo neismanymu. Tau per tv ir kitas medijas suformuoja nuomone apie viska. Nors tu greiciausiai manai,kad esi pats sau seimininkas ir turi savo nuomone,bet is tiesu labai labai klysti.

Taip pat skaitykite