10 įdomiausių ir keisčiausių faktų apie sapnus

sapnu-asaulisAtsigulame, po kiek laiko prarandame didžiąją dalį sąmonės, pradedame ritmingai kvėpuoti ir haliucinuoti – taip protingai nežemiškai gyvybei turėtume paaiškinti tai, ką darome kasnakt, rašo technologijos.lt.

 

Sapnai iš tikrųjų yra keistas reiškinys, paskatinęs ilgus mokslinius tyrimus ir įkvėpęs ne vieną išradimą. Todėl šiandien kviečiame susipažinti su 10 keisčiausių faktų apie mūsų sapnus.

 

1. 70 % personažų vyrų sapnuose taip pat yra vyrai

 

Tai gana keista, nes moterys sapnuoja po lygiai vyrų ir moterų.

 

2. Tyrimai atskleidė, kad didžioji sapnų dalis yra neigiama

 

Tai yra, košmarai yra dažnesni nei gražūs sapnai, kuriuos smagu prisiminti. Teigiama, kad dažniausiai sapnuose jaučiamos emocijos yra pyktis, liūdesys ir baimė.

 

3. Nuo gimimo akli žmonės taip pat sapnuoja

 

Tie, kurie apako vėliau, dažnai sapnuoja vaizdus, kuriuos matė tuomet, kai dar regėjo. Nuo gimimo akli žmonės taip pat sapnuoja, tačiau jų sapnuose vaizdų nėra. Juose dominuoja kvapai, garsai ir pokalbiai.

 

4. Sapnai įkvėpė ne vieną garsų išradimą

 

Ar žinojote, kad „Google“, periodinė elementų lentelė, siuvimo mašina, DNR struktūros paaiškinimas, populiaraus hito „Yesterday“ melodija ir dar daugybė kitų svarbių išradimų ir idėjų buvo susapnuota?

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

5. Per sapnus vaikščiojantys žmonės miegodami patiria nemažai nuotykių

 

Vaikščiojimas per miegus (somnambulizmas) yra neįtikėtinai retas sutrikimas, kuris retai kada praeina be neigiamų pasekmių. Miegodami ir sapnuodami žmonės ne tik vaikšto netinkamai vertindami aplinką, bet ir žalojasi ar niokoja kitų žmonių turtą.

 

O vėliau, žinoma, nieko neatsimena. Viena moteris Australijoje kasnakt miegodama atsikeldavo, eidavo į miestą ir lytiškai santykiaudavo su nepažįstamaisiais. Ji pati ir jos draugas apie tai sužinojo ne iš karto – apie neeilinę situaciją išdavė namuose išmėtyti panaudoti prezervatyvai, o kartą vyras savo draugę užtiko besimylinčią su nepažįstamuoju.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

6. Dauguma žmonių sapnuose negali skaityti ar žiūrėti į laikrodį

 

Kai kurie žmonės yra neblogai įvaldę sąmoningo sapnavimo techniką, tačiau net ir jie niekaip negali skaityti ar įsižiūrėti į laikrodį. Net jei jiems ir pavyko pamatyti laikrodžio rodykles, jos arba juda ne taip, kaip turėtų, arba kaskart rodo vis kitą laiką.

 

7. Sapnavimas yra būtinas mūsų kūrybiniam mąstymui

 

Kaip jau minėta anksčiau, sapnai padėjo sukurti ne vieną didį išradimą. Tuo tarpu nuo kai kurių sutrikimų kenčiantys žmonės visiškai nesapnuoja. Mokslininkai pastebėjo, kad jie žymiai prasčiau pasirodo testuose, kuriuose reikia parodyti savo kūrybinį mąstymą.

 

8. Sapnuoja beveik visi

 

Išskyrus minėtus žmones su sutrikimais, sapnuoja visi. Sapnuoja ir kūdikiai (nors jie patys savo sapnuose nepasirodo maždaug iki 3-4-ųjų gyvenimo metų), ir senoliai, ir netgi gyvūnai. Naminius augintinius turintys žmonės tai jau seniai pastebėjo – katės ir šunys dažnai energingai juda, sapnuodami, kad bėgioja ar ėda. Jei manote, kad nesapnuojate, jūs savo sapnus paprasčiausiai pamirštate – taip nutinka su absoliučia dauguma mūsų sapnų.

 

9. Spalvota televizija – spalvoti sapnai

 

Nespalvotos televizijos laikais apie 12-15 % žmonių sapnuodavo išskirtinai nespalvotus sapnus. Šiais laikais šis skaičius traukiasi – nespalvotai sapnuoja mažiau nei 10 % žmonių. Manoma, kad televizija prie to nežymiai prisidėjo, bet įtakos turėjo ir pasikeitę miego įpročiai.

 

10. Ir vyrai, ir moterys patiria seksualinius sapnus

 

Vyrai to jau seniai neslepia, o štai moterys ne visada noriai tai pripažįsta. 2007 metais Monrealio Universitete buvo atliktas tyrimas, kuris atskleidė, kad 8 % vyrų ir 8 % moterų sapnų sudaro seksualiniai nuotykiai. Moterys sapnuose dažniau santykiauja su pasaulinio garso žvaigždėmis, vyrai – su geromis pažįstamomis ar visiškai išgalvotomis moterimis.

 

Daugelis mano, kad sapnuoti nepažįstamų žmonių neįmanoma, tačiau tai nėra tiesa. Veidai, kuriuos matome, gali būti neatpažįstami – pamiršti arba sudėti iš skirtingų žmonių bruožų.

 

Tiek faktų apie sapnus šį kartą. Sapnai gali tapti įkvėpimo šaltiniu, todėl verta visada stengtis gerai išsimiegoti.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite